lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Rastien avulla oppia metsäluonnosta

Metsästysseura Kaiturin Erä järjesti Puntalan koulun ala-asteen oppilaille erähenkisen päivän seuran Karhulan kodalla. Kaiturin Erä on harrastanut suunnitelmallista metsästystä vuodesta 1979. Riistakantoja on seurattu aktiivisesti, ja metsästysrajoituksia on käytetty kestävän riistakannan säilymiseksi. Alueella metsästetään mm hirviä, lintuja, jäniksiä ja pienpetoja. Myös ilves- ja karhujahtiin on osallistuttu. 

Innokkaille oppilaille esiteltiin monipuolista metsästysharrastusta. Päivään sisältyi runsaasti ohjelmaa. Oppilaat kiersivät viidellä eri rastilla. Rasteilla perehdyttiin pienpetopyyntiin, hirvenmetsästykseen, hirvikoiriin ja pienriistan metsästykseen ylösajavan spanielin avulla. Hirvirastilla oppilaiden piti arvioida kahden hirvitaulun etäisyyttä ”ampumapaikalta” ja parhaalla arvioijalla etäisyydet heittivät vain muutaman metrin. Tulokset olivat todella hyviä, sillä etäisyyden arviointi ei ole erityisen helppoa aikuisellekaan. Lisäksi oppilaat pääsivät ampumaan ilmakiväärillä, siihen osallistuttiin innolla ja osumiakin tuli. Kodalla lapset saivat tunnistaa täytettyjä eläimiä. Tunnistettavina oli mm kettu, teeri, minkki, kärppä ja korppi. Myös kanttarellit ja suppilovahverot tunnistettiin. Tietenkin kodalla paistettiin makkaraa itse tehdyillä makkaratikuilla. Osa lapsista vuoli ensimmäistä kertaa eläissään itse makkaratikun. 

Lapset olivat innokkaita eikä sateinen ilma tuntunut haittaavan ollenkaan iloisia lapsia. Suurimman suosion taisivat saada nuori jämtlanninpystykorva Jane ja vasta 9-viikkoinen springerspanielin pentu Brad. Hienosti lapset osasivat lähestyä koiria ja noudattivat esimerkillisesti ohjeita. Melko monella oli omassa perheessään koiria, myös metsästyskoiria. Joukossa oli lapsia, jotka olivat jo kulkeneet mukana metsällä ja oli jokunen ollut mukana hirvijahdissakin. 

Päivä oli hieno, oppilaat ja opettajat vaikuttivat tyytyväisiltä monipuoliseen ohjelmaan. Ainakin järjestäjillä oli todella mukavaa näin innokkaiden ja vauhdikkaiden vieraiden kanssa, joiden intoa ei sateinen päivä latistanut. 

Kirjoitti Jaana Sagulin & Hanna Pulkkinen 

Ryhmäkuva kodalla, kuvaaja Jaana Sagulin