lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Haukipullia

Timo Riikonen Käringiltä ja Jari Vento Rautjärveltä saivat myöhään tiistai-iltana kalansaaliin, jollainen sattuu kohdalle yleensä vain kerran elämässä. Miehet olivat tuulastamassa Vuoksella Linnankosken suoran tietämillä pienessä tuulenvireessä. Alkuillasta saaliiksi sattui pari mitat täyttävää hauenvonkaletta ja miehet saivat näköhavainnon oikein kunnon köriläästä. Vähän myöhemmin kookas hauki sattui kohdalle, Timo tähysteli atraimen varressa Jarin akkiloidessa venettä. Vähän aikaisemmin osat olivat olleet toisin päin.

- Uintireissu ei ollut kaukana, kuvaili Jari illallista kalastusreissua. 
Timo sai pinnistää täysin voimiin, kun atraimessa oli hauki, joka oli 120 senttimetriä pitkä ja painoa kokonaista 12,650 kilogrammaa. 
- Tällaisen saaliin saa yleensä vain kerran elämässä, totesivat kalastusta harrastavat kaverukset.

Heilläkin on ollut haaveena saada kymmenen kilon hauki ja nyt tämä toteutui ja vielä tuulastamalla. Kymmenen kilon haukea on vaikea saada yleensä millään kalastusvälineellä, saati tuulastamalla. Kalastaminen jatkuu, kipinä jäi, vaikka suursaalis on nyt koettu. Seuraavan kerran parivaljakko narraa kaloja tämän viikon lauantaina Vuoksella, jossa pidetään yleiset tuulastuskisat.

Timo Riikonen ja Jari Vento ovat tuulastaneet yhdessä kuuden vuoden ajan. Tuulastaminen on yhteistyölaji, jossa soutajan on osattava seurata veneessä seisovan toimintaa. Tämä kesä on Vuoksella ollut vielä poikkeava, sillä veden jatkuva juoksuttaminen ohi patoluukkujen vaikuttaa veden virtauksiin myös yläjuoksulla. Miehet kertoivat käyttävänsä kelluntaliivejä aina Vuoksella kalastaessaan. He kunnioittavat veden voimaa, joka on ihmisen voimia suurempi.

Timo ja Jari osallistuivat pari viikkoa sitten Hartolassa pidettyihin tuulastuksen SM ja MM-kisoihin. Suomenmestaruuskisoissa he saivat kahdeksannen sijan, mutta MM-tasolla sijoitus ei yltänyt samalle tasolle. Talven aikana Timo on intohimoinen pilkillä kävijä, Jarilla pilkkiminen jää työn vuoksi vähemmälle.

Haukipullia

Tiistai-illan saalis päätyi Jarille, joka kertoi laittavansa kahdesta pienemmästä hauesta haukipullia. Suurikokoinen hauki ei kelpaa syötäväksi, sillä isoissa haukikaloissa on muun muassa elohopeajäämiä.

Haukipullia voi tehdä monella reseptillä. Lihamyllyssä jauhettuun kalamassaan voi lisätä korppujauhoja, kermaa ja mausteita. Timo vinkkasi, että jotkut käyttävät haukipullissa tuorejuustoa makua antamaan.

Airi Ruokonen