sunnuntai 2. lokakuuta 2022

.

Läskisoosikerho kokoontui Alppimajassa

Monien eri asioiden ympärille voidaan perustaa kerho, kunhan vain löytyy samanhenkisiä ihmisiä asian ymprille. Viime vuonna Hannu Paakki palasi kotikonnuille pääkaupunkiseudulla vietetyn työelämän jälkeen. Hannu toi mukanaan Ruokolahdelle ajatuksen perinteisen ruuan merkeissä kokoontuvalle porukalle. Helsingissä vastaavia asianharrastajien seuroja löytyy moneen lähtöön. 

Hannu Paakin palattua Rasilaan alkoivat paikalliseen ravintolaan kokoontua Rasilan entiset nuoret läskisoosia nauttimaan. Kerho kokoontuu kuukauden toisena keskiviikkona illalla kuuden aikaan. Kerhossa käy sakkia noin tusinan verran, miesten joukossa myös pari naista. 

Alppimajan henkilökunta on hauduttanut läskisoosia usean tunnin ajan ja kerholaiset nauttivat sen kuoriperunoiden kanssa. Lisukkeeksi sallitaan ainoastaan suolakurkku ja etikkapunajuuret, joita ennen vanhaankin syötiin. Jälkiruokana kerhossa nautitaan kahvit ja oman janon mukaan juomia palan painikkeeksi. 

Kerho ei ole mikään salaseura, vaan sinne saavat tulla kaikki perinneruuasta kiinnostuneet. Läskisoosi lisukkeineen on omakustanteinen, muita maksuja ei osallistujilta peritä. 

Hartaudella haudutettu 

Tomi Raijas oli viime keskiviikkona iltavuorossa viimeistelemässä soosin, jonka edellisen työvuoron tytöt olivat laittaneet hautumaan. - Soosi on hartaudella haudutettu, totesi Tomi Raijas. 

Alppimaja hankkii tähän tarkoitukseen varten kylkisiivut Roinilan liha-autolta, joka pysähtyy Rasilassa parin viikon välein. Läskisoosin tekeminen alkaa kylkiviipaleiden ruskistamisella pannulla, rasva otetaan talteen ja se suurustetaan ruisjauhoilla. Ainut mauste on suola. Läskisoosin maukkauden salaisuus on useita tunteja kestävä hauduttaminen. 

- Kerran kuukaudessa saa kunnolla syödä, sanoi yksi läskisoosi-aterian nauttineista miehistä. Pienellä huumorilla todettu lausahdus kertoi osallistujien kritiikistä liiallista terveysintoilua kohtaan. Tuskinpa kenenkään terveys romahtaa, jos silloin tällöin syö kunnollista sianlihaa läskeineen päivineen. - Kyllä meillä lääkitys on kohdallaan, tuumaavat läskisoosin kylläiseksi tekemät illan istujat. Tässä porukassa huumorin käyttö ei ole kielletty, se on suorastaan osa kerhon toimintaa. Elämän ilot muodostuvat pienistä asioista, kuten hyvin valmistetusta perinneruuasta. 

Airi Ruokonen