sunnuntai 2. lokakuuta 2022

.

Uudet ekopisteet käyttöön tämän kuun alussa

Ruokolahden uusien ekopisteiden asennustyöt ovat valmistumassa, ja uudet pisteet saadaan käyttöön syyskuun alussa. Kaikissa uusissa pisteissä kerätään paperia, kartonkia, pienmetallia ja pakkauslasia. Pisteet on sijoitettu pääasiassa vanhojen hyötyjätteiden keräyspisteiden paikalle, ja keräysvälineinä käytetään useimmiten tilavia, maan alle osittain asennettavia syväkeräysastioita. Muutamaan paikkaan on viety uudet pintasäiliöt. 
Uusitut pisteet sijaitsevat Rasilassa Nällisuontiellä, Huhtasessa Niskapietiläntien varressa, Oritlammella Lietlahdentiellä, Vaittilassa Kaljaniementiellä, Salosaaressa Huvilatiellä, Äitsaaren kylätalolla, Virmutjoen Kauppakasinon pihalla, Syyspohjan kylätalolla, Utulan kyläkaupalla, Pohjalankilassa Käpälämäen baarin pihalla, Kaiturinpäässä entisen kaupan pihalla,  Eräjärvellä Ahvosenkyläntien risteyksessä, Sarajärvellä sekä Hauklapissa Hauklapin tien varressa.

Lopetettavia 

Ekopisteverkoston uudistuksen yhteydessä lopetetaan lasin- tai metallinkeräyspisteet Puntalasta, Huhtasesta Puntalantien varrelta sekä Kerrostieltä Kirkonkylältä. Muutamassa pisteessä sijainneet metalliromulavat tullaan myös poistamaan, sillä metalliromua ja sähkölaitteita otetaan maksutta vastaan Myllyntaustan miehitetyllä jäteasemalla aukioloaikoina. Kesäisin metalliromulle voidaan järjestää myös keräyskierros vaarallisten jätteiden keräyskierroksen yhteydessä.

Uusien, siistien ekopisteiden uskotaan houkuttelevan asukkaita toimittamaan hyötyjätteitä kierrätykseen. Asukkailta on myös tullut toiveita etenkin kartonginkeräysverkoston parantamisesta. Uusiin kartonginkeräysastioihin kelpaavat niin maito- ja mehutölkit ja muut kartonkipakkaukset, ruskea paperi,  paperipussit kuin ruskea pahvikin. 

Metallinkeräysastioihin voi taas viedä metalliset säilyke- ja juomatölkit, metallikannet ja -korkit, alumiinivuoat ja -foliot, täysin tyhjät, paineettomat aerosolipullot ja muut kodin pienet metalliesineet, ei kuitenkaan sähkölaitteita tai vaarallisia jätteitä. 

Pakkauslasin keräykseen puolestaan kelpaavat tyhjät lasipullot ja -purkit, joista metallikorkit ja -kaulukset on poistettu, mutta ei ikkunalasi tai muu erikoislasi.

Jäteasema

Myllyntaustan miehitetylle jäteasemalle voi toimittaa jätteitä, jotka eivät kodin jäteastiaan tai ekopisteisiin sovellu. Tällaisia ovat muun muassa pienet rakennusjäte-erät ja rikki menneet sähkölaitteet ja huonekalut. Myllyntaustan jäteasema (Myllärintie 4-6) on avoinna torstaisin ja perjantaisin klo 13-18. Kotitalouksien vaarallisten jätteiden vastaanotto on puolestaan Ruokolahdella järjestetty Autokorjaamo J. Stenin yhteyteen Majavatielle ja vastaanotto on avoinna ma-to klo 8-17 ja pe klo 8-15 .  

Lajittelusta ja erilaisten jätteiden vastaanottopalveluista voi kysyä lisätietoja Etelä-Karjalan Jätehuollon asiakaspalvelusta, puh. 010 841 1818 (ma-pe klo 8-16), sähköposti Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. . Lisätietoja löytyy myös verkkosivuilta www.ekjh.fi. 

Uutta ensi vuonna

Ensi vuoden alusta alkaen Etelä-Karjalan kotitalouksien kierrätyskelvotonta kuivajätettä, joka nykyisin sijoitetaan Kukkuroinmäen jätekeskuksen kaatopaikalle, aletaan toimittaa Riihimäelle Ekokemin voimalaitokselle, jossa jätteiden sisältämä energia käytettään kaukolämmön- ja sähköntuotantoon. 
Vuoteen 2015 mennessä kaikki Etelä-Karjalan alueen kotitalouksin kuivajätteet toimitetaan energiahyötykäyttöön, joten kaatopaikalle sijoitetaan tulevaisuudessa vain murto-osa jätteistä.  

Tärkeää muistaa

Kartongin, pakkauslasin, pienmetallin ja paperin lajittelu onkin jatkossa entistä tärkeämpää, jotta voimalaitoksen kattilaan ei päädy turhaan materiaalina kierrätettäviä tai polttoprosessia haittaavia jätejakeita. Myös biojätteiden lajittelusta täytyy muistaa huolehtia; edullisin tapa käsitellä biojätteet on kompostoida ne omassa asianmukaisessa kompostorissa ja hyödyntää ravinteikas kompostimulta omalla pihalla hyöty- ja koristekasvien kasvatukseen. 
Taajama-alueilla on mahdollista liittyä myös biojätteiden kuljetusreitille, jolloin biojätteet toimitetaan kompostoitaviksi Kukkuroinmäen jätekeskuksessa sijaitsevaan Kekkilän kompostointilaitokseen. 

Etelä-Karjalan Jätehuoltoyhtiön tiedote