sunnuntai 2. lokakuuta 2022

.

Kuulemistilaisuus Huhtasenkylän koululla

Helpolla ei kouluratkaisua saada tehtyä

Huhtasenkylän koulun parkkipaikka kävi ahtaaksi, kun nelisenkymmentä huoltajaa ja luottamushenkilöä oli saapunut kuulemaan viranhaltijoita ja kertomaan mielipiteensä Puntalan koulun lakkauttamisesta.

Tilaisuus oli kuulemistilaisuus, jossa ei tehty päätöksiä. Asianosaisilla on vielä mahdollisuus antaa kirjallisesti mielipiteensä sivistyslautakunnalle, joka kokoaa kannanotot edelleen kunnanhallituksen käsiteltäväksi. Aikaa kirjallisiin mielipiteisiin on vielä perjantaihin 31.8. saakka. Allekirjoitetun kannanoton voi lähettää myös sähköpostilla osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. . Postin kautta mielipiteet voi lähettää osoitteeseen Sivistyslautakunta, Ruokolahden kunta Virastotie 3, 56100 Ruokolahti.

Sivistystoimen johtaja Eija Markkanen totesi, että kunta ei tule osoittamaan oppilaspaikkoja naapurikuntien kouluihin, mikäli valtuusto päättää lopettaa Puntalan koulun. Huoltaja voi valita muun kuin kunnan osoittaman lähikoulun, mutta huoltaja joutuu itse huolehtimaan kuljetuksista ja niiden kustannuksista. Perusteluna tälle päätökselle on se, että kunnan järjestämissä opetusryhmissä on oppilaspaikkoja riittävästi, eikä oppilaiden ohjaaminen naapurikuntaan ole kunnan kannalta järkevää.

Puntalan koulun oppilaiden huoltajat tuntuivat olevan tyytyväisiin omaan kouluun sen puutteista huolimatta. Vanhempain toimikunnan puheenjohtaja Anitta Arpiainen totesi oppilaita riittävän tulevaisuudessakin ja joillakin oppilailla on jo nyt pitkät koulumatkat.

Vanhemmat peräsivät vastausta kysymykseen, miksi kouluasia otettiin jo nyt esiin, vaikka luvattiin koulurauha tälle valtuustokaudelle. Kunnanjohtaja Antti Pätilä kertoi kunnanhallituksen huolestuneen Huhtasenkylän koulun alhaisesta oppilasmäärästä. Asiaan oli tartuttava pikaisesti, sillä muutosten valmistelu ja päätöksen tekeminen vie aikaa enemmän kuin yhden lukuvuoden. Kunnanhallitus on todennut, että työskentelyolosuhteet Puntalan koulussa ovat huonot. Viipaleosan lattia on korjattu ja näin saatu vakava hengitysilmaa huonontava haitta poistettua. Lisäksi Puntalan koulun lämmitysjärjestelmä on uusimisen tarpeessa.

Tita Porevirta halusi tietoa uuden lämmitysjärjestelmän kustannuksista ja eri vaihtoehdoista. Porevirta toivoi, että kustannukset perustuisivat tarkempaan selvitykseen, eikä niitä tehtäisi vain piirustusten perusteella.

Timo Kärki halusi tietää, mitkä ovat oppilaskohtaiset kustannukset eri kouluissa. hallintojohtaja Helena Kosonen kertoi, että viime vuoden toteutuneen mukaan kustannukset oppilasta kohden olivat Kirkonkylässä 5 300, Puntalassa 6 600, Virmutjoella 7 600, Huhtasenkylässä 12 900 ja Kirkonkylän yläluokilla 8 600 euroa.

Kärki peräsi myös tietoa siitä, miksi neuvotteluja Imatran ja Rautjärven kanssa ei käyty loppuun saakka. Kunnanjohtaja kertoi, että korkean tason neuvotteluissa oli puhuttu jopa kolmen kunnan yhteisestä sivistystoimesta, mutta tämän vaihtoehdon Ruokolahden kunnanhallitus torppasi. Imatralaiset johtavat luottamushenkilöt eivät puolestaan halua, että ruokolahtelaiset käyttävät suurissa määrin kaupungin palveluja. Pitäisi tehdä kuntaliitos, jotta lähikoulua voisi käydä Kaukopäässä.

Vaikka tilaisuudessa pyrittiin välttämään vastakkainasettelua, rintamalinjat olivat selkeät. Puntalan koulun oppilaiden huoltajat eivät olleet valmiita nielemään päätöstä oman lähikoulun lakkauttamisesta. Eikä varsinkaan lasten siirtymisestä Huhtasenkylän kouluun, jota ei varustelutasoltaan pidetty paljonkaan Puntalan koulua hääppöisempänä.

Sivistyslautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan 4.9. ja kunnanhallitus 10.9. Kunnanvaltuusto päättänee asiasta kokouksessaan 24.9. Syyskuussa ensi vuoden talousarvion laadinta pitäisi olla jo hyvällä mallilla Helena Kososen mielestä. Mikäli asiaa ei saada ratkaistua vielä tuolloin, tehdään budjettia kaksilla luvuilla.

Tilaisuuden aikana käytettiin runsaasti puheenvuoroja. Kuntalaisilla on mahdollisuus antaa oma kommenttinsa vielä tämän ja huomisen päivä aikana sivistystoimeen.

Airi Ruokonen