lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Naislentopallojoukkue koossa jo 20 vuotta

Rajuja naisia kentällä

Ruokolahden Rajun naislentopallojoukkueessa jo kaksikymmentä vuotta pelannut Tarja Varis pelasi 80-luvun alkupuolella lentopalloa Simpeleellä sekajoukkueessa. Avioliiton myötä tie toi Ruokolahdelle, missä lentopallo oli lähinnä miesten harrastama laji. Varis kaipasi naisten joukkuetta paikkakunnalle, joten se oli perustettava itse  90-luvulla. Tuoreen joukkueen harjoituksia pidettiin Jaakkiman opistolla, jonka sali ei ollut parhaasta päästä. Kova lattia sekä matala ja vino katto eivät olleet ihanteelliset puitteet pelaamiselle, mutta mahdollistivat harjoitusten pitämisen. Vuonna 1992 tuore joukkue liittyi lentopalloliiton nelossarjaan  Martti, ”Mara”,  Karlsonin valmennuksessa. Myöhemmin valmentajaksi vaihtui Päivi, ”Päppä”, Hienonen, johon Varis oli tutustunut 70-luvun loppupuolella. Hienonen sai joukkueen lähtemään ensimmäiseen Linna-Volley-lentopalloturnaukseensa.  Sittemmin joukkue on osallistunut turnaukseen useaan otteeseen, sijoittuen parhaimmillaan kolmanneksi.

Lentopallo oli Etelä-Karjalassa suosittu laji 90-luvulla. Vuonna -94 naisten  nelossarjassa pelasi kahdeksan joukkuetta,  moni niistä naisjoukkueita.  Nyt suosio on hiipunut siinä määrin, ettei menneellä kaudella ollut riittävästi naisjoukkueita, jotta oma sarja olisi saatu käyntiin.

Monessa mukana

Ruokolahden Rajun lentopallonaiset ovat olleet monessa mukana. He ovat osallistuneet muutamia kertoja Halli-Volley-turnaukseen, jossa on päästy hyville sijoituksille, vaikka voittoon ei ole yllettykään.  Naisjoukkue on ollut mukana järjestämässä monia beach volley -turnauksia Suikkalassa vuodesta -91, ja tänä vuonna vuorossa on järjestyksessä 22. turnaus. Se on Suomen vanhin edelleen pelattava beach volley -turnaus, missä Rajun naiset ovat toimineet niin pelaajan kuin järjestäjänkin rooleissa.

Rajun naispelaajat ovat olleet myös mukana istumalentopallokisoissa kansainvälisellä tasolla 2000-luvun taitteessa. Joukkueen pelaajat Teija Hietamäki ja Riitta Leskinen ovat pelanneet lajia SM-tasolla ja yltäneet hopeaan ja kultaan muutamina vuosina. Leskinen osallistui lisäksi EM-turnaukseen, missä Suomi voitti hopeaa.

Loukkaantumisia

Pelaajien saadessa uuden liikuntahallin salin käyttöönsä, järjesti Rajun joukkue siellä lentopalloturnauksen. Turnaukseen osallistui kaksitoista joukkuetta, puolet mies- ja puolet naisjoukkueita. Rajun naisjoukkue sijoittui toiseksi Joutsenon naisten voittaessa turnauksen. Kaisa Varis kiittelee uutta liikuntahallia ja sen jalkaystävällistä salia. Hän ei osallistunut viime kevään turnaukseen polvivamman vuoksi. Nyt hän ei vielä osaa sanoa, onko hän elokuun Linna-Volleyssä pelaajana vai huoltotehtävissä. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Varis on loukkaantunut. Vuonna 2007 häneltä meni akillesjänne, jonka vuoksi hän joutui pitämään lentopallosta pitkän tauon. Muutkin pelaajat ovat välillä pitäneet taukoa loukkaantumisien johdosta.

Tiivis joukkue

Noin viisikymppisistä koostuva joukkue on ollut vuodesta -95 pelaamassa veteraanisarjassa, johon pääsevät 35 vuotta täyttäneet.  Sarjan pelit ovat vieneet joukkueen Pieksämäelle, Varkauteen, Joensuuhun ja Valkealaan. Nykyään Rajun joukkue on mukana Etelä-Karjalan alueen sarjassa, joka ei ole Lentopalloliiton alainen. Tämä säästää joukkueen tyyriiltä lisenssi- ja sarjamaksuilta. Joukkue harjoittelee kaksi tuntia kerran viikossa liikuntahallilla. Matkustaminen lentopallopelien vuoksi on vähentynyt, ja kutsuturnaukset ovat yleensä päivän reissuja.

Tuoreimpana muistissa olevana kohokohtana lentopallotaipaleelta Variksella on vuonna 2009 tullut voitto Etelä-Karjalan alueen naisten sarjassa. Miesten ja naisten lopputurnaukset pidettiin Joutsenossa uudessa hulppeassa liikuntahallissa suurella osallistujamäärällä. Rajun naiset voittivat oman sarjansa ja kannustivat siinä sivussa miesjoukkuetta, jotka myös ottivat voiton. Lisäksi Rajun naiset olivat mukana tekemässä 90-luvulla lentopalloliitettä Ruokolahtelaiseen.

Varis kehuu noin kymmenpäisen joukkueen ryhmähenkeä, ja pelaajat viihtyvät yhdessä myös harjoitusten ulkopuolella. Neljä-viisi pelaajaa on ollut joukkueessa yli kaksikymmentä vuotta, eikä kukaan ole suunnitellut lopettamista. Alle 50-vuotiaita joukkueessa on tällä hetkellä neljä-viisi , yli viisikymppisiä viisi-kuusi.

Pelaaminen jatkuu

Varis harmittelee sitä, ettei lentopallo herätä suurta kiinnostusta ruokolahtelaisissa.  Päivi Hienonen ja osa joukkueen naisista ovat järjestäneet junioreille uudessa liikuntahallissa harjoituksia, joihin osallistui yleensä kuudesta seitsemään nuorta.  Nähtäväksi  jää, miten nuorilla riittää kiinnostusta ensi syksynä. Aikuisia laji kiinnostaa vielä vähemmän kuin nuoria. - Ehkä se on kynnys, kun se on tekniikkalaji, Varis spekuloi.

Varis kertoo joukkueen jatkavan pelaamista niin pitkään kuin voimat riittävät, ainakin vielä muutaman vuoden.  Edessä on Suikkala Beach Volley -turnaus myöhemmin tässä kuussa. Ennen kisoja Rajun naiset laittavat kentän kuntoon. Tähän sisältyy rajanarujen asettaminen, verkkojen virittäminen ja lasinsirujen siivoaminen pois alueelta, joka sijaitsee Suikkalan lavan vieressä.  Elokuussa puolestaan vuorossa on Linna-Volleyn viikonlopputurnaus. Joukkue aikoo myös pitää jatkossa omia kutsuturnauksia.

Mikä lentopallossa sitten viehättää? -Tietenkin hyvä joukkuehenki,  sekä pelissä onnistuminen, Varis kertoo.  Tai kun saat hyvän iskusuorituksen tehtyä ja se jää vastustajan kenttään, ja saat pisteen joukkueelle,  hän selostaa.  - Toinen kiva tunne on, kun jonkun isku jää torjuntaasi  ja siitä saa pisteen.

Tarja haluaa kiittää näistä vuosista naisjoukkuetta. Kaikki ovat olleet mukana suurella sydämellä erilaisissa talkoissa vuosikymmenten ajan ja pelaamalla mahdollistaneet lajin olemassaolon. Eikä unohtaa sovi myöskään sponsoreita, muun muassa Repan  Riihtä , Alppimajaa ja Foto-Taidetta.

Atso Suopanki