lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Korsuhartaus haikeissa tunnelmissa

Korsuorkesteri on viime aikoina järjestänyt jäähyväiskorsukonsertteja. Sunnuntaina Uukuniemen kirkko oli ollut täynnä ja maanantai-iltana Ruokolahden kirkkoon saapui reilu 400 kuulijaa jättämään jäähyväisiä toimintaansa lopettavalle orkesterille. Korsuorkesteri on toiminut vuodesta 1990 lähtien ja korsuhartauksia orkesteri on järjestänyt vuodesta 2005 lähtien. Korsuhartaudet ovat kunnianosoituksia sotiemme veteraaneille, tässäkin konsertissa kuultiin Veteraanin iltahuuto, jonka aikana yleisö nousi seisomaan kunnioittaakseen veteraaneja.

 Korsuorkesterin ohjelmisto jäähyväiskonsertissa sisälsi useita uudempia lauluja, joiden sanoma oli vahva. Jukka Kuoppamäki on säveltänyt ja sanoittanut Korsuorkesteri varten Näin rauhasta unta -nimisen laulun. Tässä laulussa kuvataan tilannetta sen jälkeen, kun ammus on iskeytynyt juoksuhautaan. Mitä näkevät ja kokevat sotilaat, kun taistelu on päättynyt ja edessä on lohdullinen rauha ja pyhyys.

Konsertti päättyi vuolaisiin kiitoksiin. Orkesterin solisti Ami Varjorinne kiitti yleisöä vuosia kestäneestä tuesta ja kannustuksesta. Kappalainen Ulla Soikkeli toivoi näkevänsä tämän kokoonpanon vielä Ruokolahdella. Ellei koko porukkaa saa tulemaan, niin Soikkeli lupasi pyytää ainakin ruokolahtelaista Pepe Kovasta esiintymään kirkkoon. Eläkkeellä ollessa voisi aikaa riittää myös seurakunnan tilaisuuksiin. 

Hartaus

Kappalainen Ulla Soikkeli käsitteli hartauspuheessa sunnuntain Apostolien päivän teemaa. - Onko minulla käyttöä Jumalan valtakunnan työssä? Näin voi jokainen itseltään Soikkelin mukaan kysyä. Kirkon kuorissa olevassa kolmannen kirkon maalauksessa Jeesus on opetuslapsineen viimeisellä yhteisellä aterialla. Tuohonkin joukkoon mahtui hyvin erilaisia ihmisiä. Pietari kielsi edes tunteneensa Jeesusta, Tuomas epäili ja Juudas oli petturi. Kirkon nykyisessä alttaritaulussa ristin juurella on vain naisia. Kaikenlaisille ihmisille on käyttöä evankeliumin eteenpäin viemisessä, totesi Soikkeli. Kodin merkitys on suuri. Kristilliset perinteet ja arvot siirtyvät kodin kautta eteenpäin. Sukupolvien ketjussa esirukoukset kantavat polvesta polveen, sanoi puheenpitäjä.

Soikkeli jatkoi, että ilman Apostolien liikkeelle lähtemistä tätäkään tilaisuutta ei olisi järjestetty. Ei olisi kristinuskoa, eikä kirkkoa. Jokainen sukupolvi vuorollaan toimittaa Apostolin virkaa. Seurakunta, jolla on pitkä historia, toimii monin eri tavoin. Meillä on kauneudestaan kuuluisa kirkonmäki rakennuksineen, mahdollisuus osallistua joka sunnuntai jumalanpalveluksiin, käydä rippikoulua, lapset pääsevät kerhoihin, diakoniatyö auttaa avun tarvitsijoita ja lähetystyö vie evankeliumia eteenpäin myös muihin maihin. Jopa rantasauna on seurakuntalaisten käytettävissä. 

Airi Ruokonen