lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Kaupallinen marjanpoiminta jokamiehen oikeus?

Viime päivinä on julkisuudessa puhuttu paljon kaupallisesta marjanpoiminnasta. Parina vuotena täällä Etelä-Karjalassa on tavattu ulkomaisia, usein Thaimaasta tulleita marjanpoimijoita, jotka keräävät metsän antimia työnantajilleen. Tänä kesänä Ruokolahdellekin rantautui rekkakolonna, jossa asuu noin sata Thaimaasta tullutta poimijaa.

Torstaina 26.7. Etelä-Karjalan radiossa maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen  totesi, että kaupallisessa marjanpoiminnassa mennään jokamiehenoikeuden rajamailla. Ministerin mukaan järjestelmällisestä kaupallisesta luonnonmarjojen poiminnasta pitäisi sopia maanomistajan kanssa. Valtiolla ja metsäyhtiöillä on omistuksessa suuria alueita, joissa marjoja voisi poimia yksityisten asukkaiden ja mökkiläisten häiriintymättä.

Perjantai aamuna 27.7. radion Yle ykkösen ohjelmassa ympäristöneuvos Olli Paasivirta totesi, että jokamiehenoikeus on ikivanha oikeus ja osa paikallista kulttuuria. Näin on sovittu jo aikojen alussa, jolloin ei osattu lukea, eivätkä lait olleet kirjoitettua tietoa, vaan ne kulkivat suusanallisena sukupolvelta toiselle. Jokamiehen oikeus on Paasivirran mukaan kulttuuriin sidottu oikeusjärjestelmä, eikä kaupallinen toiminta kuulu sen piiriin.

Saman päivän Uutisvuoksessa kansanedustaja Kimmo Tiilikainen otti kolumnissaan kantaa kaupalliseen  marjanpoimintaan. Tiilikaisen mukaan laajamittainen, järjestetty, kaupallinen marjanpoiminta ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Nähtäväksi jää ehtiikö maan hallitus ottaa asian esille, jotta ensi kesänä pelisäännöt olisivat selvillä.

Viime viikon torstaina Syyspohjan seuratalon kentälle oli rantautunut pari rekkaa ja kenttäkeittiö. Paikalla oli neljä naista ja yksi mies ruuanlaitto puuhissa. Mieshenkilö poistui paikalta suomalaisella pakettiautolla.

Yksi naisista, joka puhui englantia kertoi, että heitä thaimaalaisia on sadan hengen ryhmä kolmen kuukauden ajan poimimassa marjoja. Työnantaja on Jyväskylästä. Nainen kertoi, että mustikoita on runsaasti, mutta ihmiset sanovat heille, että menkää pois.

Paikalle saapui lisää rekka-autoja täyttäen puolet kentästä. Jätekeräyspisteelle saapunut lähitalon asukas kertoi, että marjanpoimijat olivat tulleet lähelle pihapiiriä, josta heidät oli häädetty pois.

Kunta on tehnyt vuokrasopimuksen Marja-Mattinimisen yrityksen kanssa ja poimijat saavat oleskella alueella loppukesän ajan.

Lomaileva kunnanjohtaja Antti Pätilä totesi radiohaastattelussa,  että hyvä on kun marjat saadaan talteen metsästä.

Sato talteen

Toivottavasti tämä keskustelu saa aikaan sen, että yhä useampi suomalainen huomaa minkälaiset aarteet meillä kasvavat metsissä. Ihan ilmaiseksi. Tänä kesänä mustikkaa tuntuu olevan runsaasti ja mustikkahan on todettu varsin hyväksi tuotteeksi. On terveellistä lähiruokaa, on ilmaista ja on puhdasta. Siitä vaan poimimaan ja vaapukkakin kypsyy parhaillaan.

Airi Ruokonen