lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Vieraita Madeiralta

Heinäkuun lopulla saapui Helsinkiin vajaan 17 hengen joukko nuoria  ja kaksi ohjaajaa Portugalin Madeiralta viettämään kymmenen päivän leiriä Imatralla. Majapaikkana tällä Euroopan Unionin nuorisotoimintaohjelman Youth in Action-ryhmällä   oli leirikeskus Haapasaaressa. Leirin järjestäjänä toimi Imatran seudun Vesaiset ja hankkeen pääkoordinaattorina Tea Usvasuo Ruokolahdelta. 
Vesaiset ja Madeiralla toimiva Vida-nuorisotyöryhmä ovat tehneet yhteistyötä jo 1990-luvulta lähitien. Tämä oli ensimmäinen Vesaisten järjestämä leiri Imatran seudulla, mutta ei varmaankaan viimeinen, arveli Tea Usvasuo. Luvassa voi olla myös vastavierailu, sillä tämän leirin järjestäjät  ovat saaneet kutsun vierailla Madeiralla. 

Vieraat puhuivat omaa äidinkieltään portugalia, mutta myös hyvin sujuvaa englannin kieltä, kuten mukana olleet 17 suomalaisnuorta ja kaksi heidän ohjaajaansa. Jotta leiriläiset varmasti ymmärtäisivät toisiaan, oli mukana myös ruokolahtelaisille tuttu Carlos da Silva, joka on itsekin kotoisin Madeiralta. Leirin suomalaiset nuoret ovat kotoisin Imatralta, Joutsenosta ja Ruokolahdelta. 

Ohjelmasta

Viime viikon perjantaina kauniissa säässä nuorten ryhmä vieraili Lassilassa lähellä Schengen-alueen itäistä rajaa. Tämä oli vieraille elämys, sillä he itse asuvat Schengen-alueen kaukaisimmalla alueella Pohjois- Atlantilla. Ari Kosunen rajavartiolaitoksesta kävi esittelemässä laitoksen toimintaa. Mukana hänellä oli yksi rajakoirista, jotka ovat tärkeä osa rajavalvontaa Suomessa. 

Lassilan pelloilla portugalilaiset vieraat saivat nähdä myös isokokoisen traktorin, jollaisia ei Madeiralla näe. Madeiran saarella on suuret korkeuserot ja sen viljelymenetelmät toimivat niiden olosuhteiden mukaan. Lauhkean ilmaston saarella kasvatetaan pääasiassa banaania ja viinirypäleitä. 

Suomalaiset leirille osallistuneet nuoret järjestivät vierailla tehtävärasteja, joissa oli Suomi-aiheisia tehtäviä. Nuoret saivat tunnistaa kukkia, eläimiä sekä heittää tikkaa. 
Muina päivinä nuoret ovat työpajoissa pohtineet erityisesti koulukiusaamista, jonka ehkäiseminen on yksi  tämän leirin teemoista.

Madeiralaisten vierailijoiden vastuuhenkilö  Lara Costa kertoi tämän ryhmän kokoontuneen alkuvuoden aikana ja tutustuen Suomeen ja tulevaan matkakohteeseen. He ovat myös pohtineet  projektin aikana kiusaamista, jota Lara arvelee olevan kaikkialla. Hän ei pidä koulukiusaamista mitenkään erityisenä ongelmana Madeiralla.  
Lara Costa on itse vieraillut samankaltaisessa ryhmätapaamisessa Lappeenrannassa vuonna 2001. Hän viipyi kuuden kuukauden ajan perheessä tehden vapaaehtoistyötä nuorten parissa. Tällä matkalla hänellä oli mahdollisuus tavata isäntäperhettään. 
Lara iloitsi siitä, että nuoret tulevat hyvin keskenään toimeen ja että he ovat oppineet toisiltaan uusia asioita. 

Perjantaina leiriläiset nauttivat lounaaksi Hännisen uusia perunoita ja Lohelassa savustettua lohta. Lähiruoka oli tärkeä asia leirillä ja se oli vieraille uutta.  Maustettujen sipsien sijasta he popsivat välipaloiksi porkkanaa. Pääkokkina perjantaina toimi Elli Kosonen. 
Leiriläiset kävivät myös mustikkametsässä ja tiedossa oli suomalaista herkkua mustikkapiirasta vielä ennen leirin loppumista. Tea Usvasuo halusi kiittää Ruokolahden kuntaa, joka auttoi tämän retkipäivän kustannuksissa. Osallistujille leiri on ilmainen, mutta noin 25 000 euron kustannusten kattaminen  on vaatinut omaa varainhankintaa. 

Kommentteja

Cristina Bernardo, Clàudia Gomes ja Diogo Moura olivat innoissaan leiristä Suomessa. He olivat ensimmäistä kertaa Suomessa ja yleensä pohjoisessa Euroopassa. Etukäteen hankitusta Suomi-tietoudesta oli hyötyä. Erityisen vaikutuksen näihin nuoriin oli tehnyt päivän pituus. 
- Madeiralla on jo kello 20 ihan pimeää, täällä vaan aurinko paistaa ja paistaa, tuumasi Diogo. 
Uusia kokemuksia olivat myös pesäpallopelin harjoitteleminen ja IPV:n pelin seuraaminen Linnalassa. Tietysti myös sauna, johon kaikkien ulkomaisten vieraiden on pakko tutustua. Uiminen on näille nuorille tuttua, mutta vesi Atlantissa on tähän aikaan lämpimämpää kuin täällä. Nuoret pääsivät myös luistelemaan, vaikka kesä onkin. Tämä oli mahdollista Imatran jäähallilla. 
Näiden kolmen nuoren mielestä Suomessa viehättää rauhallisuus, paikalliset ystävälliset ihmiset ja se, että kaikki toimii niin hyvin ja on niin hyvin järjestettyä. 

Tämän kevään ylioppilas Antti Helminen oli yksi paikallisista nuorista, joka sai tuntumaa kansainväliseen toimintaan. Hän ei ole aikaisemmin ollut mukana Vesaisten toiminnassa. Tänne leirille häntä veti mahdollisuus käyttää koulussa saatua englannin kielen taitoa. Antti huomasi, että puhuminen sujuu. Madeiralta saapuneet nuoret puhuvat englantia yhtä hyvin kuin suomalaiset, tai ehkä paremminkin. 
- Heillä on monipuolisempi sanavarasto ja ääntäminen käy suomalaisia paremmin, tuumaili Antti. 

Tältä leiriltä Antti sai uutta potkua hakuihin varapaikalta mieluisimpaan opiskelupaikkaan maa- ja metsätalouden parissa. Syksyksi täytyy saada töitä. Ensi vuodelle on ohjelma tiedossa armeijan leivissä. 

Leiri päättyi keksiviikkona, jolloin vieraat lensivät Lissaboniin ja sieltä edelleen kotikaupunkiinsa Funchaliin Madeiralle. Ennen lentoa nuoret ja suomalaiset isännät tutustuivat Helsingin nähtävyyksiin. 
Oli hyvästijättöjen aika. Pieni pala maailmaa oli tehty paremmaksi tutustumalla eri kulttuurista tulleisiin ihmisiin, kaikki vieras ja outo ei olekaan pelottavaa. Voimme oppia uusia asioita ja oppia arvostamaan myös toisia ja heidän tapaansa elää. 

Airi Ruokonen