sunnuntai 2. lokakuuta 2022

.

Mielenkiintoinen kirja paikallisesta musiikista

Imatralainen Hannu ”Heavy” Tikkanen julkaisi omakustanteena vuosi sitten kirjan nimeltä Imatran kevyen musiikin historia 1948 - 99. Kiuruvedellä syntynyt Tikkanen opiskeli Joensuussa luokanopettajaksi ja myöhemmin biologian ja maantieteen lehtoriksi. Tikkanen työskenteli opettajana Enossa ja myöhemmin Imatralla, jossa viettää eläkepäiviään.

Rockmuusikkonakin tunnettu Tikkanen on kirjoittanut kolumneja Uutisvuokseen viiden vuoden ajan ja toimittanut niistä kokoelmavihkosen Jälkiä hiekassa. Hannu Tikkanen kertoi saaneensa idean kirjaan kymmenen vuotta sitten ollessaan mukana Pohjois-Karjalassa kokoamassa sikäläistä pop-musiikin historiaa. Vuosi sitten valmistuneen kirjan tekeminen vei Tikkaselta aikaa reilut viisi vuotta.

Yli 400 sivuisen kirjan tietojen keräämiseen tekijä haastatteli noin 400 henkilöä, kahlasi läpi pöytäkirjoja, muistokirjoituksia ja muita papereita. Hannu Tikkanen kertoi myös lukeneensa kaikki Imatran paikallislehtien vuosikerrat näiltä vuosilta. Sen vuoksi kirjassa on muutakin paikallishistoriaa.
- Kirjassa on esitelty kaikki olennainen Imatran musiikista, jopa vain muutaman keikan tehneitä bändejä myöten, kertoi Tikkanen. 

Hannu Tikkasen omakustanteiden kirjan ensimmäinen painos myytiin loppuun lyhyessä ajassa. Toista painosta on edelleen myynnissä Imatrankosken ja Vuoksenniskan kirjakaupoissa. Kolmatta painosta ei Tikkasen mukaan ole tulossa. Hänellä on nimittäin työn alla tositapahtumiin perustuva Unto Reinikaisen perheen sodanaikaisesta elämästä kertova kirja. Kirja kertoo Käkisalmesta ennen sotia ja yhden perheen vaiheista sodan jaloissa. Ensi vuonna julkaistavaan kirjaan Tikkanen toivoo saavansa apurahaa, ellei tämä onnistu, toteutuu uusikin kirja omakustanteisena. 

Pala Ruokolahtea 

Tikkanen on huomioinut kirjaa kootessaan Ruokolahden merkityksen imatralaisessa musiikkielämässä.
- Ruokolahdella näyttää vuoden 1948 jälkeenkin olleen aikamoinen vaikutus Imatran musiikkielämään, totesi Tikkanen. Kirjaa lukiessa sivuilta löytyy muun muassa kappale Eino Salakasta ja hänen yhtyeestään. Nuoren Einon into harmonikan soittoon oli niin kova, että isä oli myynyt hevosen saadakseen pojalle soittopelin. Oma juttunsa kirjassa on myös hanuristi Keijo Jaatisesta, joka sai oman hanurin vasta aikuisena päästyään tienaamaan Rautatehtaalle. Ruokolahdelle 15-vuotiaana muuttanut Kari Kuosa on saanut myös oman kappaleensa. Monissa yhtyeissä rumpuja soittanut Kuosa perusti vuonna 2003 Manes ja Papas -nimisen yhtyeen, joka on esiintynyt muun muassa Alppimajassa. Oman juttunsa on saanut myös Pepe Kovanen, joka muutti Imatralta Ruokolahdelle. Tuttuja nimiä edelleen kirjan sivuilla; Kalevi Markku, Pauli Vento, Topi Rautio, Jouni Wallin, Kimmo Petrell, Pauli Härkönen, Janne Orava, Korsuorkesteri. 

Tämän teoksen myötä käy ilmi, miten monipuolista toimintaa musiikin alalla on kautta aikojen tehty niin Ruokolahdella kuin Imatrallakin. Kirjassa esitellään useita kuoroja ja orkestereita, joista jotkut toimivat edelleen. 

Hannu Tikkanen, muualta seudulle muuttaneena, on tehnyt valtavan työn kirjaa kootessaan. Hän itsekin on musiikkimiehiä ja tuntee alan ihmisiä. Heavy Tikkasen kirja on oivallinen lahja vaikka isälle tai kohta koittavan joulun lahjaksi. On hyvä tuntea oman alueen historiaa, myös musiikin alalta. 

Airi Ruokonen