lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Ruokolahti on MaaseutuSaaristo

Ruokolahden kunnan uudistettu ilme ja brandi julkaistiin keskiviikkona. Uutta ilmettä olivat esittelemässä kunnanjohtaja Antti Pätilä ja brandityöryhmän jäsen, media-alan toimija Mika Tonder.

Viime syksynä perustettuun brandityöryhmään kuuluviat hallituksen puheenjohtaja Esko Ijäs, valtuuston jäsen Mika Tonder, kotiseudun asiantuntija Jouko Siitonen sekä kunnanjohtaja Antti Pätilä. Työryhmästä puuttunutta naisen näkökulmaa hankkeeseen toi nimettömänä pysyttelevä naishenkilö, joka antoi palautetta työryhmän ajatuksista ja esityksistä. Kuvallisen ilmeen työryhmän työlle antoi kaakkoissuomalainen mediatoimisto Nitro ID, jossa naiset ovat tehneet työstä suuren osan.

Uuden ilmeen ydinasioita ovat luonto, Saimaa, metsät, tyytyväiset asukkaat ja turvallinen asuinpaikka. Ydinasioihin kuuluvat myös pitkä historia ja vakaa talous. Ruokolahtelaiset ovat tärkeilemättömiä, luonnonläheisiä ja hyviä naapureita sekä alttiita palvelemaan ja auttamaan. Brändin mukaan täällä toimitaan inhimillisesti, tasavertaisesti, sopuisasti ja parasta ratkaisua tavoitellen.

Brändin viesti on lyhyt ja ytimekäs Ruokolahti MaaseutuSaaristo. Tällä halutaan kertoa kunnasta, jossa luonto on lähellä, metsät ja vesistöt syleilevät koko kuntaa. Kaupunkiin pääsee hetkessä ja kunnan talous pidetään vakaalla tasolla. Maaseutusaaristossa pyritään taloudellisesti ja ekologisesti kestäviin ratkaisuihin.

Brändissä korostuu Saimaan ja sisäjärvien läheisyys. Kuvassa kahta metsäistä saarta yhdistää silta, kala nousee pintaan ja purjevene lähestyy rantaa. Kuvassa näkyvät kirkko, kellotapuli, Rantalinna ja Ukonsalmen siltaa muistuttava silta, on kuvattu eri kulmista 3D-tekniikalla.

Kunnan uusi ilme julkaistiin tiistaina ja se otetaan asteittain käyttöön kunnan viestinnässä. Juhannuksena pitäisi kantatie 62:n varrella olevissa tauluissa olla jo uusi kuva. Valtatie kuuden varrella olevaan Kivat Kylät -ilmoitustauluun laitetaan myös uusi kuva. Kunnan kotisivujen pohja muuttuu uuden ilmeen mukaiseksi. Syksyn mittaan kunnan lomakkeet saavat uuden ilmeen.

Kunnan virallisissa ilmoituksissa käytetään edelleen sinihopean sävyistä vaakunaa. Kunnan lähtevä posti leimataan tavallisessa frankkeraus-leimalla, mutta leijona-aihe jäi kunnantuvalle tarvittaessa käytettäväksi. 

Mielipiteitä

Työryhmän jäsenet ovat valmiita ottamaan palautetta nyt valmistuneesta kunnan uudesta ulkoisesta ilmeestä. - Jokaiselle on oikeus olla asiasta jotain mieltä, totesivat työryhmän jäsenet.

Tonderin ja Pätilän mukaan leijona ja eukot voivat edelleen olla olemassa, molemmat mahtuvat maaseutusaaristoon. Rantalinnan kuva on uudessa ilmeessä mukana omistajan luvalla. Saaristolaisuus on brändissä kuvainnollista, yhteen hiileen puhaltamista, yhdessä tekemistä. 

Airi Ruokonen