SLS:n vuosijuhlassa 9000 kävijää
- Luotu 13.06.2012
Suomen Lähetysseuran ja Haminan seurakunnan kolmepäiväiset lähetysjuhlat Haminassa ovat takana päin. Kolmen päivän aikana juhlissa kävi noin 9 000 osallistujaa. Juhlat alkoivat perjantain symposiumilla, jossa pohdittiin muun muassa mistä löytyy luottamus erilaisten kristittyjen kohtaamiseen ja miten muuttuu Lähetysseura maailman muuttuessa. Päivän vieraina olivat Sally Lim Singaporen luterilaisesta kirkosta ja Emmanuel Shangweli Tansaniasta.
Illan aikana pidettiin juhlien avajaiset. Ohjelmassa oli myös kansanlaulukirkko, majataloilta sekä Anna-Mari Kaskisen ja Pekka Simojoen Onnen vuori -musikaali, joka kertoo kutsumuksesta.
Lauantaina päivä käynnistyi Lähetysseuran vuosikokouksella, jossa Ruokolahden seurakuntaa edustivat Timo Paukkala ja Sonja Hämäläinen. Yleisötilaisuudet bastionissa alkoivat Eero Junkkaalan raamattutunnilla, jossa tämä pohti oikean ja väärän ymmärryksen hämärtymistä. Junkkaala toi esiin huolensa moraalin yleisestä rapautumisesta, joka on johtanut viimeaikaisiin tapahtumiin. - Joukkosurmat ovat kulttuurin rappion tuloksia, totesi Junkkaala. Hänen mukaansa länsimainen kulttuuri on rapautumassa. Minä-keskeinen kulttuuri ei ota huomioon toisia ja toisten tarpeita.
Raamatussa profeetat ovat varoittaneet muun muassa lahjuksen ottamisesta, joka tuntuu nykyisin olevan yleinen maan tapa. Jumalan silmissä meissä kaikissa on olemassa taipumus pahaan, totesi Junkkaala.
Naisten asemasta
Lauantain ohjelmassa oli myös osio, jossa pohdittiin naisten asemaa kehitysmaissa. Singaporen luterilaisen kirkon lähetysjohtaja Sally Lim kertoi, miten Aasiassa suhtaudutaan naisiin. Naisen asema on alisteinen miehelle. Perinteet ovat vähitellen muuttumassa ja nyt uskalletaan sanoa jo, että naiset kannattelevat puolta taivaasta, vaikka sanotaan myös, että naiset ovat elefantin takajalat. Esimerkkien avulla Sally Lim sekä Emmanuel Shangweli kertoivat naisten aseman kohentumisesta, kun yksittäiset naiset ovat ryhtyneet toimiin asemansa parantamiseksi. Esimerkiksi Tansaniassa naiset eivät saa omistaa maata. Saatuaan rahaa nainen käyttää sen koko perheen hyväksi. Näin koko perheen ja koko kansan asema vähitellen paranee.
Lauantain ohjelmassa oli lisäksi virren veisuuta, ohjelmaa lapsille, Sibeliuksen helmiä ja Amanin 25-vuotisjuhlakonsertti. Lähettämisen suuri juhla alkoi puoli kuuden aikaan. Piispa Seppo Häkkinen avustajineen siunasi matkaan kahdeksan uutta lähettiä. Puheessaan piispa käsitteli kaste- ja lähetyskäskyä. Piispa totesi, että Jeesus ei pelkästään lähetä, vaan hän lähtee itse mukaan lähetystyöhön.
Sunnuntaina juhlayleisö kutsuttiin juhlajumalanpalveluksiin, jotka pidettiin Haminan eri kirkoissa. Näiden juhlien erikoisuus oli 100-vuotiaan, entisen Kiinan lähetin Päivö Parviaisen saarna, joka myös kuultiin radiossa. Juhlat huipentuivat Pää pyörällä Jumalan hyvyydestä -tilaisuuteen bastionissa. Hamina oli hyvä paikka tällaiselle juhlalle. Oheistilaisuuksia oli kävelymatkan päässä runsaasti ja moni saattoi syödä ensimmäisen kerran varuskunnan muonituskeskuksessa.
Näissäkin Lähetysseuran juhlissa oli jokaisena päivänä ohjelmaa myös lapsille ja nuorille. Erityinen ilon aihe on rippikoululaisten osallistuminen lähetysjuhliin, jossa saa hyvän kuvan lähetystyöstä. Rippikoulurallissa kolmella eri pysäkillä osallistujat pääsivät tutustumaan ihmisten elämän tärkeisiin kysymyksiin ja miettimään lähetystyön roolia näissä tilanteissa. Ensimmäistä kertaa juhla-alueella oli mahdollisuus voittaa viiden euron arvalla oma auto. Auton olivat tuunanneet Jaalan seurakunnan nuoret. Tuotto lahjoitettiin lähetystyön hyväksi.
Airi Ruokonen