lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Lapaskilpailu innoitti osallistumaan

Ruokolahden Käsityöyhdistyksen ja pitäjälehti Ruokolahtelaisen lapaskilpailuun osallistui 30 paria ja kaksi paritonta lapasta. Yhteistyökumppanina kilpailussa oli Rasilan Käsityöpuoti. Kilpailu oli korkeatasoinen ja runsas osanotto yllätti järjestäjät. Kisaan osallistuneet lapaset ovat nähtävillä Käsityöyhdistyksen myyntinäyttelyssä Halosentalolla. Tuomaristoon kuuluivat Helena Roiha, Eeva-Liisa Huhtanen, Risto Luukkonen ja allekirjoitanut. 

Sanakin hallussa

Lapasten tekijöillä oli hallussaan paitsi neulomisen taito, myös sanallinen ilmaisu. Tässä kolme tarinaa, jotka oli liitetty kilpailutöihin. 

"Kotiseutu, Ruokolahti, antaa rauhan kasvaa ja kasvattaa vahvat ja kantavat siivet lentää maailmalle ja takaisin, kämmenpuolen lintuset. Vahvat juuret, kämmenpuolen elämänpuut,  pitävät tärkeät asiat mielessä ja kantavat eteenpäin vaikeanakin aikana." Näin kirjoitti Ruokolahti-lapanen - juuret ja siivet. Lapaskilpailun tarina: "Lapasellakin voi olla tarina, vaikka kävelykisan tapaan: Lapasen aloittaminen on kuin kävelykisaan lähtö. Alku tuntuu hankalalta - kaikki on tummaa - metsä odottaa. Neuloessa kuten kävellessäkin olo helpottuu ja tumma kuusimetsäkin avautuu vaaleaksi koivikoksi ja sinertävien lahtien vedet kimmeltävät. Kun työ ja matka joutuu alkaa metsäpolun jälkeen tulla aurinkoista. Peukalossa voisi jo kuvitella leijonankin pyllistelevän!" Näin kirjoitti nimimerkki Vu Sign Oko Ek. 

"Olen Mielikki, metsän emäntä. Aiheet lapasiin löysin Ruokolahden metsästä ja rannoilta. Löysin leijonan jäljet ruutuvaipan päältä. Näin kuutin kivellä, sekä ruokoja lahdella ym. Vaikka oli hieman hämärää, sain ne ikuistettua." Näin kirjoitti Mielikki, joka lähetti kilpailuun useammat lapaset. 

Airi Ruokonen

Kuvateksti: Vasemmalla voittaja Liisa Jorosen Mielikuva kellotapulista, keskellä toiseksi tullut Leena Vesterisen vanhan mallin mukaan tehty lapanen. Oikealla kolmanneksi sijoittunut Seija Sikiön Tapuli-lapanen.