lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Iltamissa kunnon meininki

Vanhanajan iltamatunnelma vallitsi viime lauantaina Kuokkalammin nuorisoseuran talolla, kun Muuta maalle -hankkeen väki järjesti koko perheen iltamat. Illan aikana kiertäneeseen vieraskirjaan kertyi 193 nimeä, mutta paikalla lienee ollut väkeä 250 henkeä. Iltamat kestivät yli puolen yön ja tanssiparketti oli kovassa käytössä loppuun asti.
Muuta maalle -hankkeessa ovat mukana Tarkkolan, Puntalan, Kuokkalammin, Huhtasenkylän ja Lassilan kylätoimijat. Näistä kaikista oli iltamissa väkeä toteuttamassa illan ohjemaa, johon kuului luontopolku, poniajelua, makkaranmyyntiä, järviruo’on heittoa, kahvitarjoilua, arpajaiset ja karaoketanssit. Illan päätteeksi tangokuningas Saska Helmikallio tahditti tanssiaskeleita laulullaan. 

Vuoden valinnat

Iltamissa Etelä-Karjalan Kylät ry julkaisi valinneensa neljän hakijan joukosta Tarkkolan Seudun Kylät ry:n. Paavo Vento Tarkkolan alueen kyliin kuuluvasta Mustakulkkulasta sai kylätoiminnan hopeisen ansiomerkin merkittävästä puurtamisesta kyläalueensa hyväksi. Paikan päällä olivat Etelä-Karjalan Kylät ry:stä Terttu Kivinen, Marja Jussila ja Matti Jaatinen. 

Kunniamaininnan sai vuodesta 1991 toiminut Saimaan Kanavan kyläyhdistys ry, joka on rekisteröitynyt ja ollut mukana kahdessa mittavassa hankkeessa. Kyläyhdistys on hankkeen avulla kehittänyt Lyytikkälän urheilukenttää ja toisen hankkeen avulla on tarkoituksena rakentaa monitoimihalli urheilukentän laitaan ja kunnostaa entistä Riennon majaa. 

Vuoden eteläkarjalaiseksi kylätoimijaksi on valittu Saimaan Kanavan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Osmo Mikonsaari Lappeenrannasta. Mikonsaari on ollut mukana kylätoiminnassa 20 vuotta eri tehtävissä ja hoitanut kylän asioita tunteja laskematta. Erityisesti Mikonsaarta on työllistänyt kyläyhdistyksen kaksi hanketta. 

Vuoden tiennäyttäjäksi valittiin Lilja Lind Savitaipaleelta. Paikalla ollut Lilja kertoi tekevänsä yhdistystyötä rakkaudesta kotiseutuun, sen ihmisiin ja toimintataloon Männistöön. Lind korosti myös yhteistyötä, sillä kylätoiminnassa kukaan ei pärjää yksin, vaan työtä kotikylän eteen tehdään yhteistyössä. 
Tuloksia

Järviruokoa heitettiin kolmessa sarjassa. Lasten sarjassa oli niin kova taso, että näillä tuloksilla olisi pärjännyt naisten sarjassakin. Petteri Munne heitti ruokoa 10,63 metriä, Joona Kekäläinen 10,48 metriä ja Ida-Sofia Rämö 10,37 metriä. 

Naisten sarjassa ruokoa pisimmälle heitti Irene Hovatov 9,73 metriä. Toiseksi pitkälle Kuokkalammesta poimitun ruokon heitti Jutta Kekäläinen, 9,70 metriin. Anne Tella sijoittui kolmanneksi heitollaan 9,22 metriä. 

Miesten sarjassa käytiin tiukka kisa. Mikko Repo leiskautti ruokoa 16,96 metriä. Jouko Savolainen pisti kampoihin ja venytti heittonsa 17,40 metriin. Mutta Ruokolahden miehet eivät mahtaneet mitään Joutsenon Leppälästä paikalle tulleelle nuorukaiselle Toni Kekäläiselle, joka venytti heittonsa 18,91 metriin. Ruokolahden ensimmäisen järviruokon heittokisan mestaruus meni Joutsenoon. 

Luontopolku kierteli läheisen pellon tuntumassa ja matkan varrella oli kysymyksiä puun pituudesta, veden virtauksesta ja kasvien tunnistamisesta. Tämä kisan voitti Lauri Husu Eräjärveltä 15 pisteellä. Suurin pistemäärä olisi ollut 17. Toinen sija arvottiin Arto Valtosen ja Seija Tellan kesken, jotka molemmat saivat 15 pistettä. Luontopolulla riitti osanottajia koko alkuillan, tietämys oman kotiseudun luonnosta kasvoi taas rahtusen verran. 

Airi Ruokonen