lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Musiikin harrastaminen tekee hyvää nuorille

Viime torstaina joukko kansalaisopiston musiikinharrastajia konsertoi koululaisille Kirkonkylän ja Huhtasenkylän kouluilla. Gyözö Potyondin nykyisiä ja entisiä oppilaita esiintyi opettajansa johdolla vielä iltapäivällä Simpeleellä koululaiskonsertissa. 

Pitkän uran kansalaisopiston musiikinopettajana tehnyt, Unkarista Suomeen kotiutunut Gyözö Potyondi kokee opettajan tehtävän laajemminkin kuin pelkästään musiikin opettajana. Kokemuksesta hän on tullut huomaamaan, että pärjääminen musiikin opinnoissa auttaa pärjäämään myös muissa aineissa ja elämässä muutenkin. Nuori oppii musiikkiharrastuksen avulla keskittymään ja harjoittelemaan. Konsertit, joihin harrastajat pääsevät esiintymään, innostavat nuoria jatkamaan harrastustaan ja kasvattavat itseluottamusta.

Kirkonkylän koululla oli nelisensataa oppilasta, opettajaa ja muuta yleisöä kuuntelemassa kevätkonserttia, joka alkoi klassisella musiikilla ja päättyi Kansalaisopiston Kitarayhtyeen esittämään rokahtavaan twistiin. Konsertin nuorin esiintyjä oli kuuden ikäinen Sini Sikiö viulullaan. Potyondi halusi konserttiin mukaan myös aloittelevan soittajan esimerkiksi ja innostukseksi muille. Jokaisen on aloitettava alusta. 

Musiikki kiinnostaa

Potyondin kaksi entistä oppilasta Miro Hannula ja Teppo Kostiainen olivat mukana koululaiskonserteissa. Molemmat ovat aloittaneet musiikin opiskelun kansalaisopistossa seitsemänvuotiaana, Miro urkujen ja pianon, Teppo viulun soittamisen.

Miro on tämän kevään abiturientti, edessä pääsykokeet lääketieteelliseen ja ensi vuoden alussa astuminen armeijan harmaisiin. Kesätöitä on tiedossa oman pitäjän S-marketissa. Miro olisi päässyt opiskelemaan Savonlinnan musiikkilukioon, mutta valitsi kuitenkin Vuoksenniskan. Viimeiset kolme vuotta Miro on opiskellut pianon soittoa Imatran musiikkiopistossa opettajana  Vlatcheslav Novikov. Musiikista olisi voinut tulla lahjakkaalle Mirolle myös ammatti, mutta hän on päätynyt pyrkimään muulle alalle. 

Teppo Kostiainen valmistui viime viikolla lähihoitajaksi ja työt alkoivat heti maanantaina opiskelupaikkakunnalla Lappeenrannassa. Teppo on soittanut viulua Potyondyn oppilaana seitsemänvuotiaasta vuoden 2007 kevääseen asti. Tällä hetkellä hän ei jatka musiikin opintojaan, mutta viulun soittaminen on tärkein harrastus. 

- Gyözö on ollut hyvä valmentaja ja kouluttaja, totesi Teppo opettajastaan. Vanhempien merkitys on myös suuri, kun lasta tai nuorta on kuljetettava harrastukseen ja esiintymisiin. Onneksi Ruokolahdella on kansalaisopistossa mahdollisuus musiikinopintoihin myös kylillä. 

Tepolla on uuden työn ohella joitakin soittamiseen liittyviä projekteja, mutta ei omaa vakituista bändiä. Lapsena alkanut innostus soittamiseen tulee kulkemaan kuitenkin aina  mukana, arvelee vasta ammattiin valmistunut Teppo. 

Airi Ruokonen

Kuvateksti: Koululaiskonsertin esiintyjät saivat konsertin päätteeksi ruusut, jotka ojensivat rehtori Kari Stenberg ja Eini Sulander. Esiintyjät vasemmalta Sini Sikiö, Tiia Partanen, Sonja Pellinen, Miro Hannula, Anniina Tella, Sanni Pajunen, Eero Nykänen, Teppo Kostiainen, Tiina Ikonen yhdessä opettajansa Gyözö Potyondin kanssa.