lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Ruokolahden Freeskissä viihdytään

Saimaan rannalla sijaitsevasta Freeski-laskettelukeskuksesta on muodostunut hyvä vapaa-ajanviettopaikka Ruokolahtelaisille nuorille. Kuusi valaistua rinnettä sekä half-pipe houkuttelevat ihmisiä nauttimaan upeista keleistä ja liikunnan ilosta. Hyvällä säällä viikonloppuisin Freeskissa käy noin 200 - 400 laskettelijaa ja vaikka kohderyhmänä ovatkin lapset ja nuoret, myös eri-ikäiset aikuiset viihtyvät.

80-luvun lopulla alettiin suunnitella laskettelukeskusta, jonka ympärille rakennettaisiin lomakyläalue. Ruokolahdelle haluttiin 200 000 kävijän matkailurysä, joka muuttaisi seudun matkailullista ilmettä ja jossa ihmiset viihtyisivät. 90-luvun laman myötä laskettelukeskus lomakylineen ajautui kuitenkin konkurssiin taloudellisten vaikeuksien takia ja myös monet muut suunnitelmat kaatuivat. Monien vaihderikkaiden tapahtumien ja ongelmien ratkettua Freeski päätyi Toiviaisten perheyritykselle vuonna 2006.

Toiviaiset ovat siis pyörittäneet rinteitä kohta jo seitsemän talvea. Tuomas Toiviaisen mielestä laskettelukeskuksen ylläpitämisessä palkitsevinta on, kun saa ihmiset liikkumaan ja he rinteestä lähtiessään ovat positiivisella mielellä. Haasteellista taas ovat etenkin olosuhteet, sillä sää on erittäin merkittävä tekijä. Esimerkiksi tänä vuonna Freeski avasi rinteet myöhempään kuin edellisvuosina johtuen liian lämpimistä säistä.

-Kyllä tämä keleistä riippuu todella paljon, Toiviainen kertoo. Syynä avaamispäivän viivästymiseen oli kuitenkin myös joulujen jälkeen myrskyssä hissin päälle kaatunut puu, mutta vahingot eivät olleet onneksi kovin vakavia. Hissi saatiin kuntoon viikossa.

Viidettä luokkaa käyvät Joona Kekäläinen ja Toni Väyrynen pitävät turvallisuutta tärkeänä ollessaan rinteessä. Kummatkin laskettelevat Freeskissa melkein joka päivä, joten turvallisuudesta on huolehdittava ja rinnesäännöt osattava. Pojilla on aina kypärä päässä ja lisäksi he käyttävät selkäpanssaria, jonka tarkoituksena on suojata selkärankaa iskuilta ja estää vakavat loukkaantumiset. Sen käyttö on selvästi yleistymässä. mikä on todella hyvä asia. Pojat suosittelevatkin sitä kaikille.

Toni on lasketellut kolme talvea ja Joona innostui harrastuksesta melko samoihin aikoihin. Joonan mielestä laskettelu ei tuntunut aluksi kovin vaikealta ja oppiminen sujui nopeasti. Freeskissa onkin erittäin helppoa opetella laskettelun alkeita, sillä rinteitä löytyy kaiken tasoisille aina helposta keskivaikeaan ja vaikeaan. Halukkailla on myös mahdollista saada opetusta osallistumalla Freeskin hiihtokouluun.

Freeskin henkilökunta pitää todella hyvää huolta vuokrattavien välineiden lisäksi myös asiakkaiden omista liikuntavälineistä. Omat sukset ja laudat on mahdollisuus huollattaa ammattilaisilla edulliseen hintaan. Kunnollinen huolto on kannattavaa ainakin kerran talvessa, sillä näin välineiden käyttöikä pitenee ja laskeminen on mukavampaa. Rinnekahviossa voi pistäytyä vaikkapa kahvilla tai pikkupurtavalla ja isompaan nälkään saa esimerkiksi keittoa tai kuuluisia Freeskin makkaraperunoita.

 Mutta entä Freeskin tulevaisuus –ja kehitysnäkymät?

-Resurssien mukaan mennään. Toivotaan ainakin, että tulisi hyvät talvet, Toiviainen toteaa.

Ansa Kilpeläinen