lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Kiinteistön omistaja tai haltia valitsee nuohoojan Ruokolahdella

Pelastuslain mukaan rakennuksen omistajan tai haltijan on huolehdittava siitä, että tulisija ja savuhormit sekä ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot huolletaan ja puhdistetaan määrävälein. Etelä-Karjalassa maakunnallinen pelastuslautakunta on käynnistänyt neljän vuoden kokeilun, jonka aikana Ruokolahdella, Savitaipaleella, Imatralla ja Lappeenrannassa on näiden kuntien alueella nuohouksen suhteen voimassa vapaa kilpailu.

- Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kiinteistön omistaja tai haltija sopii nuohouksesta palvelun tuottajan kanssa, sanoo palotarkastaja Pentti Viholainen Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta. Viholainen suosittelee, että palvelun tilaaja sopii etukäteen mitä nuohotaan ja mitä se maksaa.

Maakunnan muissa kunnissa on voimassa piirinuohousjärjestelmä, jossa lakisääteisen nuohouksen saa suorittaa vain sille alueelle valittu nuohousyritys. Esimerkiksi, jos kiinteistön omistajalla on asuinkiinteistö Ruokolahdella ja mökki Rautjärvellä, nuohoojan voi vapaasti valita Ruokolahdella, mutta Rautjärvellä nuohouksen hoitaa ennalta nimetty yritys.

Pelastuslautakunnan määrittämä taksa nuohoukselle on 0,70 euroa nuohousyksiköltä ilman arvonlisäveroa. Lopulliseen hintaan lisätään arvonlisävero. Vapaan kilpailun alueella kannattaa tarkistaa, veloittaako nuohooja matkasta erikseen.

Vastuu omistajalla

Kiinteistön omistajalla ja huoneiston haltijalla on vastuu savuhormien huoltamisesta ja puhdistamisesta. - Nuohoustoimintaa seurataan palotarkastusten yhteydessä, totesi Pentti Viholainen. Tarkoituksena on ehkäistä ihmisille, omaisuudelle tai ympäristölle tulipalosta tai muista onnettomuuksista aiheutuva vaara.

Ruokolahdella tämän vuoden aikana tehdään palotarkastuksia Lassilan, Kuokkalammin, Puntalan ja Huhtasenkylän alueella. Tarkastukset tehdään pysyvästi asutuissa ja talvikäytössä olevissa kiinteistössä. Tarkastukset, jotka suorittavat alueen pelastusviranomaiset, ovat toistaiseksi maksuttomia.

- Tässä vaiheessa ei ole vielä kokemusta, miten nuohous Ruokolahdella toimii. Kesään mennessä nähdään, miten homma on lähtenyt käyntiin, totesi palotarkastaja Viholainen.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen alueella toimii hyväksyttyjä nuohousalan yrittäjiä melkein 30. Näistä kymmenkunta toimii Imatran palvelualueella. Yhteystiedot löytyvät Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen sivuilta.

Yhteistyötä kylillä

Kylätoimikuntien kannattaisi nyt selvittää ja kilpailuttaa eri yrittäjien tarjoamia nuohouspalveluja. Ruokolahti on pinta-alaltaan laaja pitäjä, jossa säästöä syntyy matkakustannuksista, jos nuohooja hoitaa samalla reissulla useamman kiinteistön.

Airi Ruokonen

Kuvateksti: Ruokolahdella palokalusto on hyvässä kunnossa. Pelastusviranomaiset toivovat, että tulipaloilta vältyttäisiin.