tiistai 29. syyskuuta 2020

.

Kirjaston lainamäärät ovat kasvaneet

Ruokolahden kunnankirjaston tilastojen mukaan vuoden 2011 laina- ja kävijämäärät nousivat kaksi prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Käyntejä kirjastossa ja kirjastoautossa oli yhteensä 56 433, vastaava luku edellisenä vuonna oli 43 779. Lainauksia kirjastossa oli 65 799 ja kirjastoautossa 6 911.

Juhlavuosi

Viime vuonna Ruokolahden kirjastossa vietettiin kirjastotoimen 150-vuotisjuhlaa, uuden kirjaston Suovillan 10-vuotisjuhlaa ja kirjastoauton 25-vuotisjuhlaa. Juhlavuoteen liittyen kirjastossa järjestettiin lokakuussa juhlapäivä musiikkiesityksineen ja täytekakkukahveineen.

Kirjaston tiloissa pidettiin viime vuonna 20 erilaista näyttelyä ja tilaisuutta. Suuren suosion saavutti kotiseutuaiheinen Mikko Saarenpään näyttely Väriä ja Mustavalkoista.

Oheistoimintaa

Kirjasto toimii ennakkoäänestyspaikkana ja uutena toimintana kirjastosta voi ostaa uuden kuntosalin avainkortteja sekä ladata niitä. Kaija Reponen totesikin, että kirjastosta ostetaan eniten avainkortteja. Niitä on myynnissä kunnanvirastolla ja liikuntahallilla.

Kirjastossa kokoontuu kerran kuukaudessa luku- ja kirjallisuuspiiri, jossa keskustellaan kirjoihin liittyen eri aiheista.

Kirjaston kokoustila on ahkerassa käytössä. Sinne on kokoontunut asukasyhdistyksiä, Sydänyhdistys ja päiväkotien henkilökuntaa.

- Kirjastossa on myös kävelysauvoja lainausta varten, mutta niitä ei lainata, kertoi Reponen.

Eniten kysytyt

Kolme kysytyintä aikuisten kirjaa viime vuonna olivat Jari Tervon Layla, Raija Orasen Nimeltään Kekkonen ja Laila Hirvisaaren Minä, Katariina. Kirjastonjohtaja Kaija Reposen mukaan viime vuoden ilmiö oli kiinnostus tiettyjen alojen kirjoja kohtaan. Suosituksia aiheeksi nousi karppaaminen ja siihen liittyvät kirjat. Toinen kiinnostava aihe oli sisustaminen ja käden taidot. Myös nuoret lainasivat kirjoja, joissa on neule- ja virkkausohjeita.

Viime vuoden aikana kotiseutuun liittyvät kirjat olivat kysyttyjä. Äskettäin ilmestynyt Kaljaniemi - kylä Kaukopään kainalossa ja aikaisemmin ilmestynyt Lähetä Lassilaan - Kohista Kuokkalammille kiinnostivat lukijoita.

Lasten ja nuorten suosituimpia kirjoja olivat Goosebumps ja Nightmare Room -kauhusarjat. Sinikka Nopolan Risto Räppääjä -kirjat ja Timo Parvelan Ella-kirjat.

Lupapalveluista

Kelan toimipiste on avoinna edelleen kirjastossa maanantaisin ja perjantaisin kello 10 - 12 ja 13 - 16. Elokuuhun saakka kirjastossa oli vielä poliisin lupapalvelu-piste, mutta loppuvuoden aikana palvelua ei enää ollut saatavilla. Nyt on toiveissa saada toiminta uudelleen käyntiin tämän helmikuuna aikana, mutta asia on vielä avoin, kertoi Kaija Reponen.

Kirjastoauto eläkkeelle

Tulevan kesän aikana kirjastoautotoiminta Ruokolahdella loppuu. Auton työntekijä Seppo Leppänen siirtyy eläkkeelle vuoden loppupuolella ja pitää sitä ennen kertyneet lomat. Kunnassa on kaavailtu, että auton kirjasto-osiot puretaan ja auto laitetaan myyntiin.

Kirjastosta luvataan, että jollain tavalla kyläkouluille järjestetään jatkossakin lukemista.

Airi Ruokonen