lauantai 23. lokakuuta 2021

.

Asenteet liikuntaa kohtaan ovat muuttuneet myönteisimmiksi

KKI-katselmuksessa palkittiin parhaita

Ruokolahden KKI-toiminta on jatkunut vuodesta 1995 lähiten. Hanke asetti tavoitteeksi saada 150 uutta liikkujaa, saada kansalaiset liikkumaan ja sitä kautta säästöjä kunnan terveysmenoihin. - Viisi vuotta on muuttunut 17 vuodeksi, ja kun nuo vuodet on liikkumisen ilosanomaa julistettu ja asenteita muokattu, valistettu, järjestetty, kannustettu, rohkaistu ja jopa vikitelty, voi hyvällä syyllä kysyä, missä ne luvatut liikkujat ja säästöt ovat, totesi KKI-toiminnan puheenjohtaja Harri Tonder.  Vastaukseksi Tonder sanoi, että tuolla ne pistävät tossua toisen eteen, tökkivät  kesät talvet sauvoilla vauhtia, samoilevat metsissä ja käyvät kuntosalilla.
Tilastojen mukaan kävelylenkkeily on suosituin liikuntamuoto Suomessa. Sitten tulevat  pyöräily, kuntosali, hiihto, juoksulenkkeily ja uinti. 

Vuoden kuntoliikkuja


KKI-toimikunta valitsi vuoden kuntoliikkujaksi Seppo Kemppisen Haloniemestä. Eläkkeellä oleva taksiautoilija sai liikuntaherätyksen, kun äkillinen sydänsairaus vei leikkauspöydälle. Reilu vuosi sitten tapahtunut äkkipysähdys sai Sepon innostumaan oman kunnon vaalimisesta. Hän on mukana myös oman kunnan tulpparyhmässä. Seppo asuu edelleen kotikylällään Haloniemessä, joka voitti tämän vuoden kävelykisan, osittain juuri Sepon ansiosta. 

Kävelykisa


Ruokolahden KKI-toimikunta on järjestänyt kylien välisen kävelykisan 15 kertaa. Alussa mukana oli kymmenkunta kylää, parhaimmillaan 19 kylää. KKI-toimikunnan puheenjohtaja Harri Tonderin haaveena on päästä 40 000 suoritukseen yhden kesän aikana. Tänä vuonna jäätiin melko kauas tavoitteesta, sillä suorituksia kertyi 31 706 kappaletta. Syiksi suoritusten laskuun Tonder arvioi asukasmäärän vähenemistä kylillä, parin kylän jäämistä pois kisasta ja väestön ikääntymistä. 
Harri Tonder kiitteli kuntoilukonsulttien merkitystä kisan onnistumisessa. Haloniemi, jossa on 60 asukasta, otti tänä vuonna voiton kävlykisassa. Toiseksi taivalsi Erän 50 asukkaan kylä ja  yli sadan asukkaan Utula sai tänä vuonna tyytyä kolmanteen sijaan. 
KKI-toimikunta palkitsi Valkinhovin ja sen yrittäjät Esko, Anelma ja Harri Piiparisen hyvästä, pitkään jatkuneesta yhteistyöstä liikunnan saralla. 


Kunnanjohtajan tervehdys

- Ruokolahdella on ainakin yksi vahvuus, jota emme aina huomaa tai osaa riittävästi arvostaa. Tämä vahvuus on monipuoliset, vaihtelevat ja luonnonkauniit reitistöt jalan vaeltajille, hiihtäjille, pyöräilijöille ja melojille, totesi kunnanjohtaja Antti Pätilä. Hänen mielestään uusi liikuntahalli auttaa myönteisen kuntakuvan luomisessa, mutta emme voi silä erityisesti ratsastaa. 
Kunnanjohtaja kiitteli sitä, että KKI-toimijat ovat osanneet hyödyntää tätä luonnon ja osin ihmisenkin muovaamaa ympäristöä. Vastaavaa maastokokonaisuutta ei löydy koko Etelä-Karjalasta. 
- KKI:n osallistujamäärällä mitattuna suurinta suosiota saavuttaneet tilaisuudet ovat kuukausivaellukset. Nämä vaellukset ovat myös kotiseututyötä, jonka yhtenä tavoitteena ja tuloksena on tutustuminen kuntaan muuallakin kuin taajamien liepeillä, kiitteli Pätilä.

Airi Ruokonen

Kuvassa: Vasemmalla voittoisa Haloniemen joukkue, keskellä Erän kylän edustajat ja oikealla Utulaa edustajat.