lauantai 23. lokakuuta 2021

.

Kulttuuripalvelu Kaiku ky on Ruokolahden vuoden Yrittäjä

Virve ja Jari Niiranen kertoivat olleensa iloisesti yllättyneitä siitä, että Kulttuuripalvelu Kaiku valittiin Ruokolahden vuoden yritykseksi. He saivat tiedon ollessaan elokuussa Kajaanissa kulttuuriväen tapaamisessa Kaukametsä-seminaarissa. Tieto julkaistiin viime perjantaina Rauhassa pidetyssä Etelä-Karjalan Yrittäjien juhlassa, jossa oli paikalla yli tuhat henkeä. 

- Olimme hirmuisen otettuja, että kannustusta annetaan myös luovan alan yrittäjille, totesi Virve Niiranen. Lisäksi hän pitää paikalliselta yrittäjäyhdistykseltä rohkeana tekona palkita kulttuurialan yritys vuoden yrittäjänä. Niiraset ovat selkeästi myös maaseudun yrittäjiä, jotka ovat tärkeä osa minkä tahansa kunnan elinkeinorakenteessa. 

Ruokolahden Yrittäjien puheenjohtaja Matti Jaatinen kertoi perusteluna valinnalle olleen muun muassa yrittäjien rohkeus lähteä yrittäjiksi kulttuurialalle. - Se on erilaista yrittäjyyttä, totesi Jaatinen. Yrittäjäyhdistyksen jäsenillä oli mahdollisuus sähköpostin välityksellä esittää omaa ehdokastaan vuoden yrittäjäksi. Moni yrittäjä ehdotti Kaikua vuoden yrittäjäksi. 

Perheyritys

Kulttuuripalvelu Kaiku Ky on vuonna 1999 perustettu perheyritys, jonka vastuullisina yrittäjinä toimivat Virve ja Jari Niiranen. Lapsista Henri ja Irina ovat äänettömiä yhtiömiehiä ja pian varmaan myös täysi-ikäisyyden saavuttanut Katri. Nuorimmainen, Severi, on mukana tarvittaessa, mutta ei vielä yhtiömiehenä. Musikaalisen perheen lapset ovat pienestä pitäen olleet  vanhempien mukana tapahtumissa ja niiden järjestelyissä. Kaiku palkkaa lisäksi tarvittaessa projektityöntekijöitä sekä tekee yhteistyötä yhdistysten, järjestöjen, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. 

Kaiku tuottaa pääasiassa kulttuurin ja matkailun ohjelmapalveluja. Kun Virve Niiraselle syntyi ajatus oman työn vaihtamisesta yrittäjyyteen, hänellä oli taustatukena Hämeen uusyrityskeskuksen asiamies Olli Kari. - Hänelle olemme ikuisesti kiitollisia, ulkoistaminen oli siihen aikaan kunnissa uutta, kertoi Virve. Kolmen vuoden ajan yritys sai taustatukea uusyrityskeskuksesta tarvittaessa. Ruokolahden kunnassa oli avarakatseisuutta tilata kulttuuripalvelut yrittäjäksi siirtyvältä työntekijältä. 

Jari Niiranen korostaa, että kulttuurialan yrittäjä ei ole koskaan valmis ja täysin oppinut. Ei sen puoleen minkään muunkaan alan yrittäjä. Tämän vuoksi Niiraset ovat koettaneet pysyä ajan hermolla uutta opiskellen. Lisäpotkua yrityksen pyörittämiseen Jari on hankkinut suorittamalla vuoden mittaisen toimitusjohtajakurssin ja Virve on saanut tänä vuonna suoritettua kahden vuoden mittaisen Nainen johtajaksi -koulutuksen, joka oli Etelä-Karjalan Kesäyliopiston organisoima koulutus, jossa olivat mukana muun muassa Itä-suomen yliopisto sekä Helsingin kauppakorkeakoulu. 

Näistä koulutuksista on ollut hyötyä molemmille. Uusia verkostoja on syntynyt ja on ollut helpottavaa huomata, että pienet yritykset painivat samankaltaisten ongelmien kanssa toimialasta riippumatta. Virven koulutukseen kuului  muun muassa tehtäviä aiheesta muutosprosessi pienyrityksessä. - Urakka oli iso, mutta se kannatti, sillä ohjaajana oli hyvä kouluttaja, kiitteli Virve. 

Tämän ruokolahtelaisen yrityksen toimialueena on koko Etelä-Suomi. Internet on oiva väline töitä suunnitellessa ja yhteyksien pitämisessä. Yhteyksien toimimisessa on kyllä parantamisen varaa, tuumaavat Niiraset, jotka tekevät kotoa käsin paljon etätyötä. 

Tällä hetkellä Kaiku tekee yhteistyötä hyvin monien eri tahojen kanssa, muun muassa RTG Oy:n, jonka kanssa suunnitellaan ohjelmapalveluja naapurikaupunkien suurten matkailutoimijoiden asiakkaille. Neuvottelut Ruokolahden kunnan kanssa ensi vuoden kulttuuriviikon ja itsenäisyyspäivän järjestelyistä ovat vielä kesken. Kaikulla on edelleen voimassa oleva sopimus kulttuuripalvelujen järjestämisestä Luumäellä. 

Airi Ruokonen