lauantai 23. lokakuuta 2021

.

Valitse viisaasti - tapahtuma koululaisille Taitotalolla

Teemana päihteet, väkivalta ja seksuaalisuus

Taitotalolla järjestettiin naanantaina ja tiistaina Valitse viisaasti -tapahtuma 7-8. luokan oppilaille. Tapahtuman organisaattorina oli Ruokolahden kunnan moniammatillinen elämänhallintatyöryhmä, joka muodostuu koulutoimen, nuorisotyön, sosiaalitoimen, terveydenhuollon ja seurakunnan ammattihenkilöistä. 

Puolitoista tuntia kestänyt kierros sisälsi erilaisia päivän aiheisiin liittyviä rasteja ja teemoja. Koululaiset kiersivät rastit pienryhmissä oman aikataulunsa mukaan. 

Asiaa nuorille

Tapahtuman aiheista kouluterveyskyselyä veti Kirkonkylän koulun rehtori Kari Stenberg. 
- Kyselemme tässä valtakunnallinen kouluteterveyskyselyn 2010 avulla,  mitä ruokolahtelaiset nuoret ajattelevat asioista verrattuna valtakunnallisesti. Tärkeintä on jakaa tietoa nuoria koskettavista asioista, rehtori selvitti.

Nuoren seksuaalisesta kasvusta ja käyttäytymisestä olivat kertomassa Eksoten sairaanhoitaja, seksuaalineuvoja Mia Perhiö ja seksuaalineuvoja Kimmo Panula. Osion teemana oli Rakkaus on rakkautta (rakkaus samaan sukupuoleen).
Osio alkoi pienellä näytelmällä -puheenvuoro rakkaudesta samaan sukupuoleen.
- Näytelmän voisi tiivistää sanoihin heitä homo voltti.  Eli lähinnä, millaista on olla homo ja pelätä sitä ja siitä kuinka reagoida tunnustukseen, Perhiö kertoi.  
Oppilaille korostettiin, että kaikilla on oikeus ottaa vastaan ja antaa  rakkautta ja että seksuaalisuutta on monenlaista.  Kun erään ryhmän oppilailta kysyttiin, pitäisi hävetä, jos on homo, oli vastaus selvä ei.
- Mielipiteitä on tuotu ilmoille monenlaisia, kuten on meitä ihmisiäkin. Pääasia, että asioista puhutaan, korostivat Perhiö ja Panula.  Vetäjät antoivat myös hyödyllisiä vinkkejä nuorille, mistä saa tietoa asioista. Oppilaat saivat myös mukaansa esitteitä homoseksuaalisuuteen liittyen.

Vanhempi konstaapeli, koulupoliisi Jukka Nokelainen Imatran poliista kertoi tärkeää asiaa päihteistä, väkivallasta ja seksuaalisesta häirinnästä. Esille nousivat myös   pedofilia, insesti ynnä muut seksuaalirikosasiat.  Nokelainen selvitti netin vaaroja eli  kuinka helppoa internetin virtuaalimaailmassa on joutua rikoksen uhriksi. 

Tuhdin tietopaketin päätteeksi kukin ryhmä ohjattiin  rauhoittumaan ja hiljentymään hetkeksi. Osiota piti seurakunnan väki. Samalla annettiin palautetta kierroksesta ja oppilaat saivat kertoa tuntemuksiaan tapahtumasta ennen paluutaan takaisin koulunpenkille. 

Mari Väänänen