lauantai 23. lokakuuta 2021

.

Mikko Saarenpään tuotantoa näytteillä kirjastossa

Ruokolahtelainen Mikko Saarenpään valokuvat ja maalaukset tervehtivät kirjastokävijöitä vielä reilun kahden kuukauden ajan. Esillä on lisäksi piirustuksia, postikortteja sekä erilaisia painotuotteita pitkän ja monipuolisen uran varrelta.

- Lähes viisi vuosikymmentä kamera on kulkenut mukana. Nykyään tosin  kuvaan lähinnä kissaani, sillä muut työt vievät suurimman osan ajasta, rakennus- ja kiinteistöyrityksessä Vuoksenniskalla entisen Valion tiloissa työskentelevä Saarenpää totesi.

Vuosikymmeniä kestänyt valokuvausinnostus juontaa juurensa jo koulu- ja partioajoilta Imatralta, kun Mikko Saarenpää valmisti yhdessä kaverinsa kanssa tämän laboratorion pimiössä mustavalkovalokuvia.

Harrastuksesta työksi

Saarenpää kouluttautui rakennusalalle ja oli rakentamassa muun moassa Vuoksenniskan yhteiskoulua sekä Tainionkosken tehdasta ennen armeijaan menoa. Sitten tie vei koneasentajaksi Kaukopäähän, josta mies harppasi mainostoimistoon Imatralle ja seuraavaksi seurakuntaan poikatyönohjaajaksi. Valokuvausharrastus seurasi mukana elämän eri vaiheissa ja kameran taakse  mies intoutui todenteolla ammatikseen valokuvaavan vaimon myötä. Myös voitoksi  kansainvälisestä valokuvauskilpailusta vuonna 1964 saatu kovan luokan Rolleiflex-kamera kannusti jatkamaan alalla.

- Pikkuhiljaa aloimme miettiä liiketoimintaa ja mukaan tuli hyvä ystävä Jaakko Repo Simpeleeltä. Avasimme Rasilaan entiseen Keinäsen taloon valokuvausliikkeen toukokuussa 1967 ja Rautionkylään toisen liikkeen 1969, Saarenpää muisteli.

Rautiossa oli kannattavaa toimia, mutta Rasilan laajenevat markkinat ja perheen lapsien syntymä suosivat keskittämistä yhteen paikkaan, joten liike Rautiossa lopetettiin 1973. Parhaimmillaan Rasilan Foto-Taiteessa  työskenteli kolme ulkopuolista työntekijää omistajapariskunnan lisäksi.

- Oli upeaa kun pystyi tekemän harrastuksesta ammatin, siitä täytyy kiittää tietysti kaikkia asiakkaita vuosien varrelta. Jaska (Repo) perusti jo aikaisemmin oman liikkeen Simpeleelle, mutta teimme loppuun asti yhteistyötä. Täytyi pystyä tekemään monenlaisia töitä, oli mainoskuvausta esimerkiksi Valituille Paloille ja rakennusliikkeille, lehti- ja oppikirjakuvausta, ryhmä- ja henkilökuvausta sekä erilaisissa juhlatilaisuuksissa valokuvaamista. Kuvauslaitteet ja objektiivit olivat kalliita investointeja, mutta sangen hyödyllisiä, Mikko kertoi.

Monitaiturin kädenjälki näkyy myös esimerkiksi kirkonkylän koulun ja terveyskeskuksen opasteissa sekä Ruokolahden Suunnistajien ja palokunnan tunnuksissa, jotka ovat miehen suunnittelemia. Tilaustöinä Mikko on tehnyt koruja, mitaleja, piirroksia ja maalauksia. Ruokolahden kirkko on päätynyt miehen tallentamana useampaan postikorttiin.

Saarenpää hallitsi myös liikkuvan kuvan tallentamisen ja arkistoista löytyy jos jonkinlaista elokuvaperintöä ajasta Ruokolahdella. Valokuvauskursseilla ympäri maata päivitettiin jatkuvasti ammattiosaamista, jota  Mikko jakoi myös eteenpäin  pitäen 1980-1990-luvuilla Kansalaisopistossa kursseja valokuvauksesta. Mieleen nousevat muistot kursseilta.

- Kotaniemen koulullakin kehitettiin filmejä pimeinä talvi-iltoina. Mitäpä siellä oikein muuta olisi tehnyt. Ryhmässä olikin todella innostunutta ja aktiivista sakkia, Saarenpää kiitteli.

Digiaika lopetti liikkeitä

Saarenpäät ehtivät pitää valokuvausliikettä Rasilassa reilut kolmekymmentä vuotta. Sitten tuli digikausi ja sotki koko homman.

- Vuoden 1997 lopussa pistettiin lappu Rasilan liikkeen luukulle. Jossain tilastoissa taisi olla, että yli 300 pientä liikettä kuoli heti digikauden alkuryminöissä. Enää ei oikeastaan pystynyt kilpailemaan kuin palvelulla, sillä isot marketit ottivat myös kamerat ja paperikuvien tulostamisen myyntiartikkeleikseen.

Valokuvaamisesta oli tullut jokatytön ja pojan harrastus välineiden monipuolistumisen ja hintojen laskun myötä, mutta samalla se tappoi pienet kyläkuvaamot.

Nykyään Mikko on ripustanut omien sanojensa mukaan kameran naulaan ja kalastelee mieluiten vapaa-aikoinaan.  Monille  paikkakuntalaisille Mikko on tuttu myös lentopallovalmentajana, keilaajana  ja suunnistajana. Jukolan mies suunnisti kolme kertaa ja löytyypä kaapin periltä Suomenmestaruus mitalikin voimistelun valtakaudelta vuodelta 1956, kun jokaisesta koulusta löytyivät vielä voimistelutelineet. Laskuvarjohyppyä ja näyttelemistäkin on tullut kokeiltua. Vauhti on rauhoittunut viime vuosina, mutta kalojen narraaminen on mieluinen harrastus.

- Saapahan raitista ilmaa ja joskus kuhaa ja haukea, mies lopetti.

Mikko Saarenpään näyttely kirjasto Suovillassa kestää vuoden loppuun asti.

Mari Väänänen

 

Kuva: Imatrankoski Mikko Saarenpään maalaamana 19070-luvulta.