lauantai 23. lokakuuta 2021

.

Huhtasenkylän linjalla on kulkijansa

Puolen vuoden kokeiluaika on päättymässä vuoden lopulla

Imatran kaupunki tarkensi palvelutasotavoitteitaan Imatran joukkoliikennesuunnitelmassa vuoden 2010 lopulla. Palvelutasotavoitteet määriteltiin alueittain mukaan lukien Ruokolahden kunnan lähialueet, Rasila ja Huhtanen. Ruokolahden kunnanhallitus esitti oman kantansa palvelutavoitteeseen, jonka seurauksena aloitettiin tänä syksynä puolen vuoden seurantakokeilu Huhtasesssa. Kokeilun aikana Linja 1 jatkuu nykyisestä Päivärannan leirikeskuksesta noin 1.5 kilometriä Huhtasenkylän koululle aamuisin ja iltapäiväisin. Linja-autovuorojen kustannuksista vastaa Ruokolahden kunta ja alustavasti kustannusten arvioidaan olevan 7500 vuodessa. 

Sivistysosaston toimistosihteeri Eija Hämäläinen kertoi, ettei kunnassa olla vielä tarkasti selvillä linjan käyttöasteesta.
- Vuoro ajetaan koululaisliikennettä palvelevina vuoroina ja vuoroja on arkisin neljä päivittäin. Linjan jatkumista Huhtasenkylän koululle on toivottu moneen otteeseen. Linjan käyttöä ei kunnan puolesta ole seurattu eikä arviointia liikennettä hoitavalta taholta vielä pyydetty. Monelle henkilöryhmälle palvelu on kuitenkin hyödyllinen ja se mahdollistaa työssä- ja koulussakäymisen paremmin. Kaupoilla käynti sujuu myös jouhevammin, kun linjoja on neljä päivässä, jolloin esimerkiksi koko päivää ei tarvitse olla kaupoilla, vaan kotiin pääsee tarvittaessa aikaisemminkin, Eija Hämäläinen tarkensi.

Koukkaus koulun kautta

Imatran paikallisliikenteen matkustajista ylivoimaisesti suurin osa on linjalla 1. Samalla linjalla matkustaa myös Pirkko Lindroth Huhtasenkylästä, joka käyttää Huhtasenkylän linjaa viikoittain asiointimatkoihinsa Imatralle.
- Kuljen linjalla vähintään kerran viikossa ihan jo sillä tarkoituksella, kun tämmöinen mahdollisuus on saatu pitkän ajan jälkeen. En omista autoa, joten linja-auto on oikeasti tarpeellinen. Kulkeminen vaikeutuu sitä mukaa kun ikä tulee vastaan  eikä oman auton käyttö ole enää mahdollista tai lapset eivät jouda aina kuskaamaan. Olen koittanut kannustaa muita kyläläisiä kulkemaan linjalla ja toivon että myös jatkossa auto kulkisi koulun kautta.  Iltapäivällä kaupalta tulen tosin taksilla, sillä kantamuksia on yleensä mukana sen verran, että tarvitsee päästä suoraan kotipihaan. Ennenhän linja oli kovassa käytössä, lapset menivät kouluun ja työväki töihin, Lindroth muistelee. 

Jos Lindroth joutuisi astumaan bussiin Päivärannan tienhaarasta, tietäisi se Pirkolle kilometrin kävelymatkaa.
- Se alkaa olla tässä iässä jo liian pitkä matka jalan kuljettavaksi. Pirkon mukaan myös kuskit ajavat mielellään koulun kautta.  Päivärantaan menevä tie on kapea ja kuoppainen ja pysäkin käyttö on nykyään minimaalista.
- Päivärannan kurssikeskukseen mennään omilla autoilla tai muilla kuljetuksilla, ei bussilla. Pitääkö kuntarajajoen olla niin tiukkoja, ettei yhtä kilometriä voi koukata koulun kautta, Lindroth ihmettelee ja muistuttaa linjan palvelevan myös mökkiläisiä. 

Mari Väänänen

 

Kuva: Linja-auto kaartaa Huhtasenkylän koulun pihalta Imatran suuntaan. Kokeilun aikana Linja 1 jatkuu nykyisestä Päivärannan leirikeskuksesta noin 1.5 kilometriä Huhtasenkylän koululle aamuisin ja iltapäiväisin.