lauantai 23. lokakuuta 2021

.

Partiolaiset leireilivät Retsolassa

Ruokolahden Erätoverit viettivät perinteistä kesäleiriään Retsolassa Äitsaarella 5.-12.8.2011. Leirin alkuosaan osallistuivat myös nuorimmat partiolaiset eli sudenpennut viikonlopun verran. Loppuleirin ajaksi Retsolaan saapui 10 englantilaista partiopoikaa World Scout Jamboreelta Ruotsista. Leiri oli kaikilta osiltaan onnistunut. Ehkä pian erätoverit suunnittelevat vierailua Englantiin Essexiin.

Perjantai 5.8.

Leiri alkoi perjantaina klo 18. Saapumisen jälkeen pystytettiin telttoja ja etsittiin majapaikkaa jokaiselle leiriläiselle. Tällä kertaa teltat pystytettiin nurmikentän reunaan. Leirin pystytyksen lisäksi mietittiin seuraavaa päivää varten mitä kaikkea tulee ottaa huomioon retkelle valmistautuessa.

Lauantai 6.8.

Päivän teemana oli vesi ja melonta. Aamupalan jälkeen opeteltiin asiallista vesilläliikkumista, pelastusliivien oikeaa pukemista ja paljon muuta mukavaa. Sen jälkeen päästiin itseasiaan: melomaan! Melottiin saareen, jossa yhdessä suuressa padassa alkoi muhia maittava kalakeitto. Saaressa oli myös retkelle tarvittavien eväiden mietintää sekä kierrätyksen opettelua. Kun vatsat oli täytetty, alkoi matka takaisin Retsolaan. Saunarannassa kokeiltiin pelastusliivejä vedessä ja muuten vain uitiin ja saunottiin.

Ryhmät saivat seuraavaksi tehtävän tehdä ruokaa nuotiolla: kasvisnyytit + lihapullia. Jälkiruuaksi valmistettiin pussipannaria sekä hedelmiä. Ruoan jälkeen päästiin taas uimaan ja saunaan, kunhan oltiin suunniteltu ohjelmaa. Iltaohjelma oli mukava: laulua, leikkiä, sketsejä. Iltapalan jälkeen oli iltapesut ja käytiin nukkumaan. Hyvää yötä!

Sunnuntai 7.8.

Sunnuntaina teemana oli sudenpennuilla ja seikkailijoilla retkikokkaus sekä luontoaiheinen tehtävä tarpojien johtamana. Aamupäivällä suoritettiin retkikokkimerkkiä, jonka huipennuksena oli itsevalmistettu nakkikeitto! Samaan aikaan tarpojat suunnittelivat luontotehtävän johtamista nuoremmilleen. Iltapäivällä suoritetun luontotehtävän aiheena oli rantojen luonnon tutkiminen. Samaan aikaan sudenpennut saunoivat. Tämän jälkeen sudenpennut lähtivät leiriltä kotiin klo 14. Iltapäivällä johtajat, tarpojat ja seikkailijat rakensivat ruokailukatokselle hienot, uudet keittopaikat. Illalliseksi syötiin lettuja kasvistäytteellä ja jälkkäriksi lettuja hedelmäsalaatilla ja kermalla. Loppuillasta saunottiin ja suunniteltiin tulevaa päivää. Johonkin aikaan päivästä isot johtajat myös siivosivat sisätiloja tulevia vieraita ajatellen.

Maanantai/Monday 8.8.

Maanantai alkoi sateisena ja lepposena. Päivän teema oli rakentelu, ja näkötorni ja ruokailukatos valmistui vauhtia - jahka unenpöpperöt oli saatu karisteltua silmistä. Maittavan kanakastikkeen ja riisin jälkeen alkoi jo brittiläisten vieraiden odottelu. Etenkin tytöt olivat very excited kun autot kaarsivat pihaan. Nähtävästi odotus kannatti, sillä innostus jatkui iltaan saakka.

Vieraat olivat olleet reissussa jo kaksi viikkoa. Lontoosta he olivat lentäneet Kööpenhaminaan, josta olivat reissanneet linja-autolla Etelä-Ruotsiin Kristianstadiin Jamboree -leirille. 12 päivän leirin jälkeen he olivat matkanneet jälleen bussilla Tukholmaan ja sieltä laivalla Helsinkiin. Laiva oli kuulemma ollut oikein mukava kokemus ja seisovasta pöydästä oli kivaa syödä jonkun muun valmistamaa herkkuruokaa. Helsingissä oli 40 bussia ollut odottelemassa brittipartiolaisia valmiina kuljettamaan heidät eri puolille Suomea. Tullessaan vieraat olivat hieman huolissaan siitä kuinka jaksaisivat taas leirioloja. Nähdessään Retsolan makuusalin ja muut mukavuudet helpotus oli havaittavissa ja arvosana ”luksusta”.

Vieraat eivät olleet kauaa pallo hukassa, sillä illalla saunassa kuului monia ”tämä se vasta on elämää” -huudahduksia. Pojat menivät ensin saunaan eivätkä millään meinanneet luovuttaa saunavuoroa tytöille. Mukavan iltanuotion lomassa syödyn tortilla-iltapalan jälkeen on hyvä sanoa good night ja mennä valmistautumaan huomiseen päivään ja jalkapallokoitokseen.

Tiistai 9.8.

Kiva päivä! Aamupalan jälkeen pienissä ryhmissä näytettiin vieraille, kuinka pusikosta voi hakea ongenvavan. Vapoihin kiinnitettiin siimat ja kupposet ja niityn laidasta kaivettiin syötiksi matoja. Pienen ongintaharjoittelun jälkeen vieraat lähtivät oppaansa kanssa melomaan samaan saareen kuin missä käytiin lauantaina. Vieraat kokkasivat ruokansa saaressa, muut leirissä. Ruokailun jälkeen saaressa alkoi onkiminen, kala söi hyvin, matoja meni paljon. Muutama kalakin saatiin ja pojat pääsivät itse perkaamaan saamansa kalat. Tämä oli ihan uutta, koska Englannissa he joutuvat laskemaan pyydystämänsä kalat takaisin vesistöön.

Illalla pelattiin jalkapalloa Erätoverit vs. Britit. Peli voitettiin MELKEIN 6-1. Pelin jälkeen vastottiin selät saunassa ja syötiin nuotiolla iltapalaa. Joku sai maistaa ongittuja kaloja, joku joutui tyytymään Hiillokseen (Jos sais kabanossia??!) Lopuksi nukkumaan.

Keskiviikko 10.8.

Oli hauskaa! Poimittiin marjoja ja sieniä, niitä löytyi melko helposti ja runsasti. Tehtiin lounaaksi keittoa ja pidimme vesiaktiviteetteistä esim. pelle hypyistä. Itse tehdyn nuudeli-kinkku-päivällisen jälkeen leivottiin marja- ja sienipiirakoita aamupäivän saaliista. Illalla oli mahtavaa yhteisohjelmaa laulun, leikin ja sketsien merkeissä. Ohjelman jälkeen söimme iltapalaksi piirakoita. Vieraat valmistivat marjapiirakoiden lisäkkeeksi custardia (hyvää!). Kaikki oli tosi, tosi fantastista.

Torstai 11.8.

Erätovereiden leirin viimeinen päivä! Aamupäivällä pakattiin tavaroita, purettiin teltat, tyhjennettiin ja purettiin ruokailukatos sekä muutenkin laitettiin tavaroita paikoilleen odottamaan seuraavaa leiriä. Brittivieraamme muistivat leiriläisiä englantilaisilla makeisilla, partiomerkeillä ja muilla tuliaisilla. Leiri loppui puolen päivän aikaan supisuomalaisella hernekeitolla, joka maistui yliodotusten leiriläisille.

Leiriläisten poistuttua koteihinsa Erätovereiden johtajat vieraiden kanssa lähtivät tutustumaan lähiseutuun. Ohjelmassa oli Ruokolahden kirkonmäki, Erätovereiden kokoontumispaikka kolo sekä käyntejä partiolaisten kodeissa. Imatralla käytiin ostamassa tuliaisia, katsomassa koskinäytös sekä raja-asema.

Retsolassa laitettiin tulet kotaan, paistettiin makkaraa, lämpimiä leipiä ja vaahtokarkkeja. Sauna lämpeni jälleen, sieltä kuului välillä myös laulua ”Löylyä lissää...” Kuului myös jonkun toteamus, että hulluja saunomaan nuo englantilaiset.

Perjantai 12.8.

Englantilaisen aamiaisen voimin taas pakattiin, siivottiin paikat kuntoon ja kun tietyt hommat oli tehty englantilaiset saunoivat vielä kerran. Tämän jälkeen oli aika viimeiselle sisaruspiirille ja ”Tää ystävyys ei raukene - Auld lang syne” -laululle. Haikein mielin ikimuistoisen leirin jälkeen pakkauduttiin autoihin ja matkattiin kotiin. Muutama auto saattoi vieraat keskusasemalle siellä heitä odottavaan bussiin, joka vei Helsinki-Vantaan lentokentälle. Yhteinen aika oli ollut erittäin mukava kokemus. Tarkoituksena olisi tavata vielä joskus joko Englannissa tai Suomessa. Toteutuukohan tämä 2012?

Ote Retsolan vieraskirjasta: ”Thank you for a fantastic post-Jamboree experience.

I loved every moment from canoeing in the rain to sightseeing in Imatra. I hope to return to Finland one day, but if not I will remember it for its friendly people, scenery and its saunas!”

Artikkelin ovat kirjoittaneet leirille osallistuneet nuoret.