lauantai 23. lokakuuta 2021

.

Markkinaruis leikattiin markkinoita varten

Ruokolahti-seuran markkinarukiin leikkuutalkoot oli suunniteltu viime maanantaille. Tosin aamun rankka vesisade esti talkoiden aloituksen suunniteltuun aikaan, mutta iltapäivän poutajakso ja sopivan tuulinen sää karisteli vedet rukiin oljista ja talkoot voitiin käynnistää vielä ennen iltaa. 
Sana talkoista saatiin kiertämään eteenpäin ja noin 20 leikkaajan ja sitojan voimin yhden ahoksen verran kuhilaita nousi alle kolmessa tunnissa. Ruis saatiin leikattavaksi tänäkin vuonna Olavi Pellisen viljelemästä ruishalmeesta Pätilän kartanon välittömästä läheisyydestä.  Leikkuuväkeä oli tullut paikalle myös naapurikunnista. Joukko joutsenolaisia halusi tulla verestämään vanhoja muistoja ja esittelemään nuoremmalle polvelle tätä perinteistä viljan korjuutapaa. Piipahtipa  paikalla tätä harvinaista näkyä katsomassa mökkimatkalla olleita pääkaupunkiseudun asukkaitakin.  

Ilta-auringon kultaamat


Iltaa kohti sää vain parani ja talkoiden päättyessä oli taivas täysin kirkas ja ilta-aurinko kultasi viljapellon ja sinne nousseet kuhilaat.  Kuhilailla ja riihessä viljan kuivatus mahdollisti entisaikaan viljan korjuun vaikeinakin syksyinä. Oikein tehty kuhilas kestää sateet ja myrskytkin, ja vaikka hattulyhteisiin ilmestyisi sateisena syksynä itäneitä jyviä, ovat hatun alla olevat lyhteet suojassa ja jyvät säilyvät riiheen vietäviksi ja puitaviksi. Tämän totesivat korjuutavan niksit tuntevat talkoolaiset. 

Talkooväen hyvinvoinnista huolehtivat osaltaan  Anni Hupli ja Raija Niemeläinen. He valmistivat maittavan keiton talkooväelle. Talkoon päätteeksi keitto maistui leikkaajille ja päälle vielä kahvi marjapiiraineen jälkiruokana kruunasi tarjoilun. 


Markkinavalmistelut käynnissä

Nyt leikatut  lyhteet puidaan Ruokolahti-seuran riihessä syyskuussa. Paikallinen Lions Club on perinteisesti aloittanut oman syystoimintakautensa ruisahoksen puinnilla. Puintipölyt on voitu pestä käynnillä talon savusaunassa. 
- Nyt leikatuista kuhilaista saadaan  sopivasti tuo yksi ahos tänäkin syksynä, kertoi Ruokolahti-seuran sihteeri Jouko Siitonen.  Hän antoi myös tunnustuksen ahkeralle talkooväelle leikkuutalkoissa.  

Markkinoiden valmistelua varten seuran johtokunta kokoontuu vielä tällä viikolla. Lokakuun toisena viikonvaihteena pidettäville markkinoille valmistautuminen on hyvä aloittaa jo viimeistään nyt, sillä  kotoista myytävää tarvitaan runsaasti ja näyttelyille löytyy kiitollista yleisöä vuosi vuoden jälkeen. 

Tänä vuonna markkinoiden toiseen päivään liittyy markkinajuhla, jossa julkistetaan myös uusi Ruokolahden Eukko.