lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Ahkerat liikkujat palkittiin

Toukokuussa alkaneen ja syyskuussa päättyneen kylien välisen kävelykilpailun tulokset julkaistiin aikaisemmin palkinnot jaettiin maaantaina liikuntahallilla. Palkintojenjakotilaisuus oli liikuntasalin aulatilassa, jonne  kävelykilpailun vetäjät ja muut asiasta kiinnostuneet olivat saapuneet pakkasen paukkuessa ulkona. Taisto Pellinen ilahdutti  yleisöä hanurinsoitollaan.

Kuntoilusta kaiken ikää -hankkeen puheenjohtaja Harri Tonder toivotti vieraat tervetulleiksi.
Alkusanoissaan hän muistutti kuulijoita siitä, että Ruokolahti oli ensimmäisiä mukaan lähteneitä kuntia, eikä valmista toimintamallia ollut. Itse oli rakennettava perusta, mitä vetäjät lähtivät muokkaamaan. Osa ideoista toteutui, osa jäi hyllylle, Tonder kertoi. Siitä on nyt 18 vuotta aikaa.

Haloniemen kylästä olivat ahkerimmat kävelijät tänä vuonna, Utula tuli toiseksi ja Erä kolmanneksi. Kylien vetäjät noutivat diplomit ja ruusut, jotka ojensi liikuntasihteeri Juha Husu.

Vuoden kuntoliikkuja

Tilaisuudessa palkittiin vuoden kuntoliikkuja, Reino Purho Huhtasenkylästä. Tänä vuonna 70- vuotta täyttänyt mies toimittaa kylällä kellon virkaa, niin tarkalleen hänen lenkkinsä osuvat, Tonder paljasti.   Hän työskenteli 40 vuotta Kaukopään tehtaalla sellun keittäjänä istumatyössä, mutta kymmenen vuotta sitten päästyään eläkkeelle alkoi armoton kuntoliikunta, eikä loppua näy. Istumatyön ja tupakoinnin aiheuttama verenkiertoelimistön rappeutuminen johti katkokävelyyn. Tosin nyt mies kävelee ilman katkonaisuutta, kiitos onnistuneen leikkauksen. Vaikean leikkauksen läpikäynyt mies on esimerkkinä monelle nuoremmalle, miten elämäntapoja muuttamalla voi päästä uuden allkuun.

Kuntoiluteko

Lisäksi mainittiin vuoden kuntoiluteko. Se myönnettiin Esa Gröhnille, joka ei tosin ollut paikalla. Puheenjohtaja Tonder kertoi hänen olevan erityisen ahkera lumenluonnissa ja metsätöitten aiheuttamien jätteiden korjaamisessa. Kuntoliikunta onkin yksi parhaita liikunnan muotoja, varsinkin lumenluonti.
Kannattaa kävellä

Suomen Ladun tekemän kyselytutkimuksen mukaan kävely on suosituin ulkoilumuoto. Se on helppo toteuttaa eikä vaadi suuria satsauksia taloudellisestikaan. Tonderin näyttämästä kaaviosta kävi ilmi, että huippukautena Ruokolahdella hivuteltiin 40 000 osallistujan lukumäärää kävelykilpailussa. Intoa jatkui viisi vuotta ja sitten tapahtui selvä notkahdus. Tämä huippukausi osui vuosiin 2005 - 2010.
Mitä sitten kansalaisille tapahtui, ei tiedetä. Pudotus osallistujamäärässä oli vuoden 2010 jälkeen melkoinen, 38689:stä  31590: een. Tämän vuotinen tuloshan oli 30 509 kävelysuoritusta. Tosin kaikkia suorituksia kävelijät eivät ole merkinneet kirjaan ylös, mikä on valitettavaa.

Muita liikunnan muotoja Kunnossa kaiken ikää -toiminnassa on ollut kesälajeista melonta, kuukausivaellukset, kahvakuula, vesijuoksu, pyöräily ja sauvakävely. Talvilajeissa sisäjuoksu, sähly ja parittomina viikkoina äijäpallo, unohtamatta tietenkään hiihtoa. Hiihdossa mukana olivat jäähiihto, Erähiihto ja kuutamohiihto.

Palkintojenjakotilaisuuden loppusanoina Harri Tonder totesi: -Vierivät kivet eivät sammaloidu. Liikkumisen, terveyden ja hyvinvoinnin alalla kyntämätöntä sarkaa riittää.

Kylien järjestys

Haloniemi, Utula, Erä Lassila-Kuokkalampi, Äitsaari, Sarajärvi , Oritlampi, Rantaharju, Hauklappi, Vennonmäki, Tarkkola, Virmutjoki, Ahjärvi ja  Huhtasenkylä viimeisenä. Tulokset oli suhteutettu asukaslukuun.Katri Timonen