tiistai 7. joulukuuta 2021

.

Enne-energia neuvonta on puolueetonta ja maksutonta

Ruokolahden kunnanvirastolla ympäristötoimen tiloissa toisessa kerroksessa on tavattavissa parittomina viikkoina energianeuvoja Tanja Puurtinen. Energianeuovjan tavoittaa maanantaisin kello 11 - 14.45. Imatralla energianeuvoja on parhaiten tavattavissa kaupungintalolla tiistaisin ja torstaisin kello 11.30 - 13. Energianeuvonta on osa Enne-hanketta, jonka tavoitteena on antaa kansalaisille maksutonta ja puolueetonta tietoa energia-asioissa sekä antaa neuvoja erilaisissa energiaratkaisuihin liittyvissä asioissa.

Diplomi-insinööri Tanja Puurtinen on perehtynyt diplomityötä tehdessään erityisesti kerrostalojen energian kulutukseen. Kokemuksesta hän tietää, että myös kerrostalossa asuva voi säästää energiakustannuksissa. Asenteissa on tarkistamisen varaa. Moni kerrostalossa asuva sanoo, että hän ei voi tehdä mitään energian säästämisen hyväksi. Meillä jokaisella on tarkistamisen varaa päivittäisen veden ja sähkön kulutuksessa, asuipa sitten omakoti- tai kerrostalossa.

Laitteita saatavilla

Energianeuvojalta voi lainata sähkönkulutusmittarin, joita hankkeen käytössä on useampia. Mittarin avulla voi helposti selvittää sähkölaitteen kulutuksen. Mielenkiintoisia lukuja saa vaikkapa testaamalla, kuinka paljon laite kuluttaa ollessaan lepotilassa.

Yksi lämpökamera on käytössä Imatralla ja Ruokolahdella. Mikäli haluaa testata lämpövuotoja, kannattaa lämpökamera varata omaan käyttöön etukäteen. Kameralla on kova kysyntä ja sitä kuten muutakin energianeuvontaan liittyvää asiaa voi tiedustella Tanja Puurtiselta numerosta 040 6530508 tai sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. .
Hankkeella on myös omat kotisivut, jotka löytyvät osoitteesta www.enne.fi.

Lämpökameran käyttö on helppoa, kertoi Tanja Puurtinen. Kamera kertoo värien avulla mahdolliset vuotokohdat ja kuvat voi siirtää kamerasta tietokoneelle samoin kuten digikamerasta. Energianeuvoja antaa ohjeita tarvittaessa. Helpoimmillaan korjaukseksi riittää tiivisteiden vaihtaminen. Tiivisteiden käyttöikä on kahdesta viiteentoista vuoteen. Ovi tai ikkuna kestää kuitenkin kauemmin. Mikäli lämpövuodon korjaaminen vaatii muita toimenpiteitä, antaa neuvoja puolueetonta tietoa miten asiassa edetään.

Laitteiden lainaaminen on maksutonta, mutta asiakkaan tulee täyttää käyttökokemuslomake, kertoi energianeuvoja Puurtinen.
Hankkeen myötä energianeuvojat ovat pätevöitymässä kevään aikana energiakatselmoijiksi.

Enne-hanke, jonka toimipisteitä on Ruokolahden lisäksi Lappeenrannan ja Imatran kaupungeissa, tulee näkymään tämän vuoden aikana erilaisissa tempauksissa. Ensimmäinen on viikolla 12, jolloin vietetään Pimeää tovia, joka on Eatrh Hour-nimellä tunnettu ympäri maailman. Tunnin ajan jokainen voi säästää sähköä sammuttamalla valot.

Airi Ruokonen