tiistai 26. toukokuuta 2020

.

Energianeuvojan ohjeita lampun valintaan

Valoa tarvitaan aina, vaikka luonnonvalo osan päivästä riittääkin hyvin. Ja valon luontiin taas tarvitaan lamppuja, joiden valinta ei nykyisin enää olekaan yhtä helppoa kuin ennen, hehkulamppujen aikakaudella. Valintamahdollisuuksia on todella laajalla skaalalla ja ihmiset ovat epätietoisia, mikä lamppu kannattaa valita mihinkin tilaan. Myös hehkulampun Wattien ja energiasäästölampun Wattien vastaavuuksista on epäselvyyttä. Ja mikä ihme se Lumen arvo taas on, olen kuullut usein kysyttävän. Näitä epäselvyyksiä yritän seuraavassa hieman valaista. Nimenomaan valaista, sillä kysehän on valaistuksesta.

Energiansäästölamput ovat pienloistelamppuja, joissa on sisäänrakennettu sytytinlaitteisto ja kierrekanta. Niitä on saatavilla mitä erimuotoisimpina sekä eri käyttötarkoituksiin. Energiansäästölamput sopivat parhaiten yleisvalaistukseen sekä kohteisiin, joihin tarvitaan paljon valaistusta. Kuitenkaan ne eivät sovellu saunaan tai paikkoihin, joissa valoja joudutaan tiheästi sytyttämään ja sammuttamaan. Energiansäästölampun kohdalla kannattaa myös tarkistaa, että se soveltuu ulkokäyttöön.

Ledilamput ovat erittäin pitkäikäisiä ja energiatehokkaita ja ne soveltuvat parhaiten kohde- ja korostusvalaistukseen. Myös ulkovalaistukseen ne ovat hyvä ratkaisu. Ledit syttyvät välittömästi ja myös sävyvalikoima on laaja. Himmentäviin valaisimiin ledit eivät kuitenkaan yleensä sovellu. Ledilamppua, kuten muitakin lamppua valittaessa, kannattaa aina tarkistaa, että valontuotto riittää haluttuun kohteeseen.

Halogeenilamput ovat taas lähimpänä hehkulamppuja sekä tekniikan, ulkonäön ja ominaisuuksien puolesta. Ne kuitenkin kuluttavat vähemmän ja ovat jopa kaksi kertaa pitkäikäisempiä kuin hehkulamput. Kierrekantaiset halogeenilamput soveltuvat esimerkiksi saunaan ja himmentäviin valaisimiin, joihin taas energiansäästölamput ja ledilamput eivät sovellu.

Valaistuksesta

Valaistukseen kuluu keskimäärin 22 prosenttia asunnon taloussähköstä, mutta hyvällä suunnittelulla ja oikeilla lamppuvalinnoilla valaistuksen energiatehokkuutta on helppo parantaa. Lampuillakin on energiamerkinnät, joista selviää lampun energiatehokkuus. A-luokan lamppu on energiatehokkain. Esimerkiksi C-luokan lamppu kuluttaa kolme kertaa enemmän sähköä kuin A-luokan lamppu. Myös lamppujen polttoaika vaihtelee merkittävästi, halogeenilamppujen 2000 tunnista parhaiden ledien 50 000 tuntiin. Lampuissa on kuitenkin vielä laadullisia eroja, jolloin polttoaika on aina vain keskiarvo. Lamppujen hävityksessä pitää myös muistaa, että energiansäästölamput ovat ongelmajätettä. Kuitenkin tutkimusten mukaan ne kuormittavat ympäristöä koko elinkaarensa aikana viisi kertaa vähemmän kuin hehkulamput.

Lamppujen energiatehokkuusvaatimukset kiristyvät jatkossa seuraavasti: Syyskuussa 2016 kaikkien kirkkaiden lamppujen täytyy olla vähintään B-energialuokkaa Käytännössä nykyiset kierrekantaiset C-luokan halogeenilamput poistuvat myynnistä. Myös pienloistelamppujen laatuvaatimuksiin on tulossa lisää kiristyksiä syyskuussa 2013.
Lisäksi valaisimille otetaan käyttöön energiamerkintä syyskuussa 2013. Samassa yhteydessä lamppujen energiamerkintä uudistuu ja lampuille tulee uusia energiatehokkuusluokkia (A++ - E). Tämä taas tulee nostamaan todella energiatehokkaat vaihtoehdot esiin.

Lamppujen käytössä kannattaa myös käyttää mahdollisuuksien mukaan ohjausratkaisuja kuten läsnäolotunnistinta. Näin säästytään turhalta vaivalta valojen sammuttamisessa ja samalla säästetään sähköä.

Lisätietoa lampun valintaan löytyy  www.lampputieto.fi–sivustolta. Lampputieto sivulla voit myös suorittaa lamppudiplomin.

Koulutusta

Muistuttaisin vielä, että lauantaina 20.4 järjestetään Lappeenrannassa (Etelä-Karjalan aikuisopistossa, Aktiva) ”Sähköistä itse kesämökkisi” koulutusiltapäivä. Ilmoittautumiset 18.4 mennessä osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. .  Tilaisuus on hyvin ajankohtainen, sillä Suomessa on edelleen satojatuhansia sähköttömiä mökkejä. Mökin perussähkölaitteet vievät vähän sähköä ja verkkosähköliitännän hankkiminen voi tulla melko kalliiksi. Uusiutuvan energian,  aurinko- ja tuulivoiman käyttäminen mökillä on helppoa ja ympäristöystävälistä.
Intensiivikurssilla käydään läpi mm. seuraavia asioita: Energialähteet: aurinkopaneelit ja pientuulivoimalat, tuotanto ja ominaisuudet. Järjestelmän mitoitus: kulutuskohteet ja sähkön varastointi akkuihin, verkkosähkön tuotanto invertterillä. LIsäksi asiaa myös laatusäätimistä ja niiden kytkennästä, energiatehokkuudesta ja asennuksen perusteista.

Energianeuvoja
Tanja Puurtinen