keskiviikko 3. kesäkuuta 2020

.

Katariinan Kahvitupa organisoi toritoiminnan ensi kesänä

Kunnanjohtaja Antti Pätilä toimi isäntänä kunnan järjestämässä järjestöpalaverissa Taitotalolla. Pätilä totesi, että koko kuntakenttä on hämmennyksen tilassa suunnitteilla olevien uudistusten puristuksessa. Vielä ei tiedetä, mitä valtiovalta tekee seuraavaksi. Kunnanjohtaja totesi, että Ruokolahti on päättänyt mennä eteenpäin, linjauksia käsiteltiin maanantain valtuustoseminaarissa. - Omaa toimintaa on skarpattava, jos haluamme pysyä itsenäisenä, sanoi kunnanjohtaja. Uusia toimintamalleja mietitään eri toimialoille ja tässä järjestöt saavat olla mukana.

Kunnanjohtaja kehotti paikalla olleita ottamaan häneen reilusti yhteyttä, jos jokin seura tai yhdistys on järjestämässä kunnan alueella suurempaa tapahtumaa. Kunnasta voi saada apua vaikkapa käytännön järjestelyihin.

Kesätorit

Tänä kesänä kesätorin organisaattorina toimii Katariinan Kahvitupa henkilökuntineen. Kahvituvassa otetaan vastaan paikkavaraukset ja torimaksut. Heidän kauttaan varataan myös ajat ohjelman esittäjille. Tori pidetään edelleen perjantaisin, tarkemmat tiedot selviävät kunnan kotisivuilta ja pitäjälehdestä.
Seurakunnan lähetystyö järjestää entiseen tapaan torikahvion Kompassissa.

Avustuksista

Kunnan sivistystoimi on tällä viikolla käsitellyt järjestöjen avustushakemuksia, kertoi liikuntasihteeri Juha Husu.  Rahaa järjestöille on jaossa 25 000 euroa. Tätä summaa haki tänä vuonna 20 järjestöä. Kunta on tehnyt säännöt, joiden perusteella avustuksia haetaan. Sivistyslautakunta tekee lopulliset päätökset avustuksista.
Matkailu- ja nuorisosihteeri Eija Auvinen kehotti järjestöjä olemaan tarkkoja hakemuksia täytettäessä. Oikein täytetyillä hakemuksilla saattaisi saada omalle yhdistykselle rahaa enemmän. Hakemuksista puuttui myös allekirjoituksia ja osallistujalistat kannattaa täyttää huolella.

Kunnassa liikutaan

Palaverissa todettiin, että Ruokolahdella on paljon tarjontaa eri-ikäisille kuntoliikkujille. Marttojen ja KKI-toiminnan edustaja Leena Laukkanen esitti erityiskiitokset hyvistä liikuntamahdollisuuksista myös ikääntyville ihmisille.

Ruokolahdella on ollut Kunnossa Kaiken Ikää toimintaa kohta 20 vuotta. Kävelykisa kylien välillä käynnistyy taas tänäkin suvena. Kunta on mukana myös Voimaa vanhuuteen -projektissa, jonka kautta koulutetaan ulkoilu- ja kuntosaliystäviä. Seuraava koulutus vapaaehtoisille pidetään 12. - 13.6.  Lisäksi kansalaisopistossa ja liikuntatoimella on useita eri liikuntaryhmiä.

Leader-tukea

Markku-Pekka Antikainen muistutti mahdollisuudesta hakea hankerahoitusta Kärki-Leaderin kautta. Menossa oleva hankekausi päättyy tämän vuoden lopussa, nyt haarukoidaan tarpeita tulevalle hankekaudelle. Antikainen kiitteli sitä, että kunta on tullut apuun yhdistyksille väliaikaisena rahoittajana. EU-tuet myönnetään jälkikäteen tositteita vastaan.

Suunnitelmia

Ruokolahden Taideyhdistyksen puheenjohtaja Harri Tonder sanoi edustamansa yhdistyksen tekevän kulttuuritarjontaa kuntalaisille monipuolisesti. Taitotalo tapahtumapaikkana on otettu hyvin vastaan ja tulossa on näyttelyitä leikekirjoista, koulutauluista ja nukeista.

SK-Vuoksen edustaja Anna-Leena Rita kertoi isoista kansainvälisistä suunnistuskisoista, jotka seura aikoo toteuttaa vuosien 2014 -16 aikana. Kisat käydään Imatran ja Ruokolahden alueella,  ja mikäli hanke toteutuu hiihtosuunnistus toteutetaan Rauha-Tiuru alueella. Seuraava tapahtuma on 11.-12. toukokuuta pidettävät Eukkorastit Jukajärven maisemissa. Rita rohkaisi kuulijoita osallistumaan kuntosuunnistuksiin, joita seura järjestää joka viikko tiistaisin. Hippo-suunnistuskerho on saavuttanut suuren suosion, yli 80 lasta oli viime kesänä mukana toiminnassa.

Ruokolahti Seura järjestää ensi kesänä taas Tiistai-tarinat Ruokolahti-talolla, kertoi puheenjohtaja Raija Salakka. Syksyllä on juhlamarkkinat, sillä markkinoita on järjestetty jo 40 vuoden ajan. Seura kerää perinnetietoa Rasila-Salosaari alueelta. Erkki Huhtanen kertoi museon toiminnasta ja lupasi, että ryhmille ovet avataan myös muulloin kuin virallisina aukioloaikoina. Museo avautuu 17.6.

Veikko Kovanen kertoi Rajun uusista tuulista. Rajulla on ollut toimintaa, vaikka puheenjohtajaa ei ole ollutkaan. Tällä hetkellä menossa on useita liikuntakerhoja lapsille, hiihtokouluja järjestettiin kolme. Kesällä tanssit Suikkalassa jatkuvat. Raju on hakenut hankerahoitusta kolmeen eri hankkeeseen, Kovanen toivoi ainakin jonkun näistä toteutuvan. Jos näin käy, tarvitsee seura lisää ohjaajia.
Heinäkuun 11. päivä Ruokolahden Eukot järjestävät kaiken kansan Ellinpäivän kirkonmäellä ja Ruokolahti-talolla. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta ensimmäisen Ruokolahden Eukon valinnasta. Tapahtuman järjestelyissä ovat mukana seurakunta, martat, Ruokolahden Laulu-Eukot ja Ruokolahden Pelimannit.

Airi Ruokonen