tiistai 18. helmikuuta 2020

.

Kesätorin ajankohtaisena puhuttajana omaishoitajuus

Kesätori perjantaina 7.6. oli alkaneen torikauden vilkkain. Sää oli helteinen ja Hännisen uudet perunat toimivat torin suurimpana vetonaulana.

Ajankohtaisella asialla oli liikkeellä myös Etelä-Karjalan omaishoitajat ja läheiset ry, joka on yhdistys omaishoitajille, omaisistaan huolehtiville läheisille ja ammattihenkilöstölle. Yhdistyksen projektityöntekijä Erja Koskimäki oli jakamassa tietoa yhdistyksen toiminnasta ja Puhumalla puhtia - Tapaamalla tahtia -projektista 2012-2014.
Projektin päämääränä on omaishoitajien hyvinvoinnin ja turvallisuuden parantaminen Etelä-Karjalassa. Erja Koskimäki kertoi toiminnan olevan Raha-automaattiyhdistyksen rahoittamaa, ja että Etelä-Karjalassa on arviolta noin 10 000 omaishoitajaa, joista vain noin tuhat on tuen piirissä. Etelä-Karjalan omaishoitajien ja läheisten toimintamuotoihin kuuluukin välittää tietoa omaishoitajille kuuluvista palveluista ja tukimuodoista. Yhdistys myös pyrkii tekemään omaishoitajuutta tunnetuksi, neuvoo, ohjaa sekä järjestää vertaistukea ja virkistystoimintaa omaishoitajille.

Myös maanlaajuisesti omaishoitajuus on ajankohtainen aihe, sillä kansallista omaishoidon kehittämisohjelmaa valmisteleva työryhmä toimii tämän vuoden loppuun asti. Tavoitteena on mm. parantaa omaishoitajien ja hoidettavien yhdenvertaisuutta yhtenäistämällä tuen myöntämisperusteita eri kunnissa. Tarkoitus on myös tukea omaishoitajien jaksamista kehittämällä tukipalveluita ja mahdollistamalla vapaapäivien pitäminen.

Päättäjiä kaivataan torille

Omaishoitajuuden lisäksi torilla puhuttivat yrittäjyyden kannattavuus EU:n aikana, tori-istutusten ja toriohjelman puute sekä lämpimät ilmat. Kunnan päättäjiä toivottiin torille rupattelemaan kuntalaisten kanssa.
Kesätorin myyjissä oli tuttuja kasvoja sekä uudempiakin. Lipposen Maikki ja Vesterisen Leena olivat nauttimassa toritunnelmasta ja myymässä suunmukaisiksi kehuttuja leivonnaisiaan. Kauppa kävi kohtuullisesti, mutta ohjelman puute näkyi naisten mukaan asiakasmäärissä. Kala-Kutvosen autolla oli tunnin verran vilkasta kalanostajien toimesta ja Ville Piiparisen upeat peilit herättivät paljon ihastusta.
Puutarhojen kukkaloistosta saatiin torilla nauttia kaksin kappalein, kun Uosukaisen puutarhan lisäksi paikalla oli noin kerran kesässä Ruokolahdella vieraileva Lallon puutarha. Petri ja Eveliina Kuukka ovat puutarhayrittäjiä jo neljännessä polvessa ja mahdollinen tuleva viides sukupolvi oli torilla mukana auttamassa ja leikkimässä leikkipuistossa. Kuukat lupailivat tulevansa Ruokolahdelle jatkossa useammin.

Ruokolahden toriin ihastui myös Katariina Terävä, joka tarjosi torikansalle ilmaisia rasvaprosentin mittauksia. Katariina Terävä kehui toria, sen tunnelmaa ja väkimäärää sekä ruokolahtelaisia, aktiivisia ihmisiä. Hänetkin näemme todennäköisesti torilla joskus uudestaan.

Puheensorinaa riitti, ihmisiä istui kahvilla lähetyskahvion edessä ja kulki jäätelötötteröt kädessä. Kaikessa näkyy, miten kesätori on lähellä kuntalaisten sydämiä. Tori on kohtaamispaikka ja kunnan sydän. Kuntalaiset toivoivatkin panostusta toriin kuntalaisia sekä matkailijoita ajatellen.

14. kesäkuuta torilla on luvassa monelle mieleistä ohjelmaa. Ruokolahden mieslaulajat esiintyvät silloin kesätorin aikana. Juhannustorilla torstaina 20.6. saamme puolestamme nauttia Vaskikvintetin musisoinnista. Torilla tavataan.

Jaana Hellstèn