keskiviikko 3. kesäkuuta 2020

.

Yleisö teki Ellinpäivästä juhlan

Ruokolahden Eukot järjestävät joka kesä Ellinpäivänä tapahtuman, jossa on aiheena eukot tai muuten vaan kulttuuri ja historia. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta ensimmäisen Ruokolahden Eukon, Elli Karoniemen valinnasta. Niinpä me Eukot päätimme juhlistaa Ellinpäivää oikein kunnolla.  Idean pitäjän oman merkkihenkilön nimeämisestä toi esiin Toini Pellinen, joka myöhemmin myös valittiin Ruokolahden Eukoksi. Lokakuussa juhlavuosi jatkuu Ruokolahti-seuran juhlamarkkinoilla.

Ellinpäivä on Eukkojen yhteinen ”nimipäivä” Elli Jäppisen ja muiden kansannaisten muistoksi. Elli Jäppinen emännöi taiteilija Albert Edelfeltin vierailua Ruokolahdella ja oli esikuvana kansannaisesta, joita Edelfelt erityisesti halusi ikuistaa maalauksiinsa.

Juhlavuoden kunniaksi Ellinpäivät aloitettiin hartaushetkellä kirkossa, jossa kappalainen Ulla Soikkeli toimitti hartaushetken, kanttori Salla Palokangas säesti yhdessä lauletut virret. Laulu-Eukot lauloivat kolme koskettavaa laulua Niina Mangströmin johdolla. Niinan kantele-soolot sopivat hyvin illan teemaan.

Kirkosta siirryimme kulkueena uutta Kirkkopolkua pitkin Ruokolahti-talolle, jossa Pelimannit ottivat meidät vastaan Ruokolahti-laulun sävelin. Matkan varrella juhlavieraitten lisäksi oli kaunista katseltavaa, kun puna-apilat, rantakukat ja ketoneilikat värittivät polkujen varret.

Ruokolahti-talolla saimme nauttia kauniista kesäisestä säästä Pelimannien sävelten siivittäminä ja omia eväitä nauttien. Kotitekoista mehua riitti kaikille janoisille.

Kotiseutumuseossa Mikko Hänninen oli valmiina palvelemaan asiakkaita. Iloisen, yllätyksenä tulleen ohjelmanumeron, esittivät Risto Ruuskanen ja Liisa Väisänen, jotka pistivät polkaksi pihamaalla.

Jälleen kerran tuli todistetuksi se, että vieraat tekevät juhlan. Ruokolahti-talolle saapui väkeä reilusti yli 50 henkeä. Kirkossa väkeä oli lähes sata henkeä.
Oli kiinnostavaa katsella kauniita asuja, jotka niin hyvin sopivat kesäiseen suomalaiseen tapahtumaan.

Yhdessä lauletun Karjalaisten laulun jälkeen oli kiitosten aika. Tuskin olen kovin väärässä, jos sanon, että en ollut ainoa, jonka mielestä ilta oli onnistunut. Ulla Soikkelin puheessa esiin tuoma yhteisöllisyys ja yhdessä oleminen oli voimaannuttava kokemus.

Airi-Eukko