tiistai 29. syyskuuta 2020

.

Pelastustoimen valmius parantunut Saimaan vesialueella

 

Ukonsalmen sillan kupeessa on pelastuslaitoksen laituri, joka on toukokuusta lähtein ollut uuden öljyntorjuntaan, etsintöihin ja sairaankuljetuksiin tarkoitetun aluksen tukikohta. Edeltäjä oli saavuttanut jo kahdenkymmenen vuoden iän ja sen tekninen ikä oli tullut täyteen.
Palomestari Yrjö Saastamoinen kertoi uuden veneen olevan C-luokan öljyntorjuntaan tarkoitettu alus, jonka hinta arvonlisäveroineen oli 167 000 euroa. Hinnasta 80 prosenttia maksoi Öljyntorjuntarahasto ja loput Etelä-Karjalan pelastuslaitos. Öljyntorjuntarahasto kerää varoja Suomen kautta kulkevilta öljyä kuljettavilta aluksilta, jotka maksavat 1,50 euroa öljytonnia kohden.
Saimaalla öljyä ei enää kuljeteta, mutta makean veden altaan äärellä sijaitsee useita tehtaita. Saimaalla toimii kaikkiaan viisi pelastuskäyttöön tarkoitettua alusta.

Leijonaksi nimetty uusi alus on rekisteröity kahdeksalle hengelle ja pelastustoimen tavoitteena on, että hälytystehtäviin lähtee neljän hengen miehistö. Palokunnan henkilöstön keskuudessa järjestettiin nimikilpailu aluksen nimeksi, jonka toivottiin kunnioittavan aluksen kotikuntaa.         
Yksikönjohtaja Juha Ukkonen Ruokolahden VPK:sta on suunnitellut koulutusohjelman uuden aluksen käyttöä varten.
- Veneen käyttö vaatii hyvän perehtyneisyyden, totesi Juha Ukkonen.
Ukkosen laatimassa koulutusohjelmassa on eritasoiset koulutukset kansimiehille, kuljettajalle ja navigaattorille. Alkukesän aikana Leijona-alus on liikkunut paljon Haapaveden maisemissa, kyseessä on ollut henkilöstön koulutus käytännössä. Pelkkä teorian opetteleminen ei veneen kuljettamiseen ja laitteiden käyttöön riitä.
Veneilyä harrastava Ukkonen oli mukana jo veneen suunnittelussa. Leijona-alus on kaksirunkoinen,  alumiinirakenteinen,  pelastuskäyttöön ja öljyntorjuntaan suunniteltu alus. Keulassa olevan portin voi avata ja sitä myöten siirtää kalustoa tai pelastettavia henkilöitä veneeseen. Vene on varustettu paikannuslaitteilla ja tutkalla. Pieniä kompromisseja jouduttiin veneen varustelussa tekemään. Uudessa aluksessa ei ole hyttiä, siihen eivät pelastuslaitoksenkaan rahavarat riittäneet. Palokunnan päällikkö Petri Leppänen kertoi olevansa tyytyväinen kokonaisuuteen, valmius pelastustehtäviin on nyt uudella tasolla.
Palokunnan tavoite on että vähintään kaikki päivystysringissä olevat ovat saaneet koulutuksen kaikkiin koulutusohjelman mukaisiin tehtäviin, jolloin veneen lähtövalmius voidaan turvata kertoi Petri Leppänen. Juha Ukkosen suunnittelemaa koulutuspakettia on tarkoitus hyödyntää koko Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen ja alueen sopimuspalokuntien henkilöstölle.

Pelastusveneelle tarkoitettu laituri Ukonsalmen sillankupeessa ei ole yleinen uimaranta. Siksi alue on tämän kesän aikana aidattu. Petri Leppänen toivoo, ettei alueelle myöskään pysäköidä autoja, jotta pelastustehtäviin lähtevät pääsevät esteettä veneelle.

Airi Ruokonen