keskiviikko 3. kesäkuuta 2020

.

Sotkeminen ja rällääminen harmittavat

Ruokolahden kunta on viime vuosina satsannut huikeita summia koulukeskukseen ja liikuntahalliin sekä niiden ympäristöön. Tarkoitus on ollut saada tästä alueesta viihtyisä paikka kaikenikäisille, jossa voi vapaa-aikaansa viettää. Olosuhteet ovat loistavat, mutta valitettavasti pieni joukko toistuvasti sotkee ja rällää alueella.
 Alueella olevista valvontakameroista näkee, että paikalla on hyvinkin nuoria ajanvietossa, jossa mukana on niin tupakka, nuuska kuin alkoholikin. Tölkki kiertää ringissä, vaikka paikalla on alaikäisiä enemmän kuin täysikäisiä. 
Liikuntapaikkojen hoitaja Miika Klemola kertoi, että koulun piha on kovassa käytössä. Valitettavasti vain käyttäjät eivät noudata alueella olevia liikennesääntöjä eivätkä muutenkaan lakia. Erityisesti harmittaa alueen sotkeminen. Liikuntatoimen työntekijöiden aikaa kuluu sotkujen siivoamiseen, eikä kunnan oma pienitehoinen imulakaisin riitä poistamaan rikottuja pulloja. Jos tarvitaan tehokkaampaa konetta, maksaa imulakaisuauto parisataa euroa tunnilta. Veronmaksajien laskuun tietenkin.

Rehtori Kari Stenberg vahvistaa, että aikamoista menoa koulun ympäristössä nauhoilta on nähtävissä. Rehtori toivoo, että nuoret ja lapset itse tajuaisivat, että moinen rällääminen ei ole viisasta. Vanhempien tehtäviin kuuluu valvoa lasten kotiintuloaikoja.
- Tietävätkö vanhemmat mitä lapset tekevät ja missä ovat, ihmettelee rehtori.

Hulvattomaan menoon osallistuu melko pieni joukko nuoria, eikä sotkemista voi missään tapauksessa laittaa koko paikallisen nuorison syyksi. Rehtori Stenberg kiittelee ruokolahtelaista nuorisoa, joka pärjää hyvin, mitataan heidän osaamistaan ja käyttäytymistään millä mittarilla tahansa. Sotkeminen, tupakointi, alkoholin nauttiminen ovat oire huonosta olosta. Eikä tämän pienen ryhmänkään tarvitsisi voida huonosti, kunhan heistä ja heidän tekemisistään oltaisiin kiinnostuneita. Vastuu on meillä aikuisilla, olimmepa sitten vanhempia, isovanhempia, kummeja, naapureita tai vain ohikulkijoita.

Keväällä pidetyssä Vaikuta Älä valita tapahtumassa sovittiin, että koulun pihapiiriin rakennetaan Frisbee-golfrata. Tälle oli olemassa yksi ehto. Määrärahaa ei oltu varattu, mutta jos rahaa ei kulu turhien sotkujen siivoamiseen, voi tästä säästyneet varat käyttää oppilaiden toiveen täyttämiseen. Nyt mennään miinuksella, totesi rehtori. Tällä menolla toivottua rataa ei voida hankkia, sotkujen siivoaminen tulee liian kalliiksi.

Nuorten kokoontuminen koulun pihaan ei ole kielletty, päinvastoin. Kokoontua saa, mutta pitää olla ihmisiksi. Eikä alaluokkien oppilaiden pidä pelätä tullessaan leikkimään iltaisin koulun pihalle. Rehtori Stenberg kertoi, että sotkemisesta on tiedotettu oppilaiden huoltajille. Tietoa on välitetty myös poliisiviranomaisille. Huoli nuorista on ihan aito, sillä alueelta on löytynyt myös muutamia huumeruiskuja ja useammin kuin kerran tulella on leikitty. Ei toivottu käytös pitäisi saada loppumaan, ennen kuin tapahtuu jotain peruuttamatonta, eikä yhdenkään nuoren soisi joutuvan syrjäytymiseen johtavaan kierteeseen.
Vanhempien kannattaa seurata, millaisessa porukassa oma lapsi liikkuu. Porukan painostus on valtava, sakissa tyhmyys tiivistyy.

Airi Ruokonen