tiistai 29. syyskuuta 2020

.

Rajun toiminta painottuu liikuntakerhoihin

 

Ruokolahden Rajun uusi puheenjohtaja Matti Karjunen ja seuratoiminnan ohjaaja Minna Karjunen ovat laittaneet uutta puhtia 80-vuotiaaseen urheiluseuraan. Vuoden alusta toiminnassa mukana ollut pariskunta, joka itsekin harrastaa kestävyyslajeja, teki hankehakemukset seuran toiminnan kehittämiseksi ja hankerahat myös saatiin.

Käytännössä tämä tarkoittaa toiminnallisten kerhojen määrän lisäämistä. Puolet hankerahoista voidaan käyttää palkkatukeen ja loput ryhmien toiminnan järjestämiseen. Tämä on hyvä uutinen seuran toiminnan kannalta. Toimintaan vaikuttaa myös kunnan myöntämä toiminta-avustus, joka on pysynyt entisellään. Osallistujat joutuvat maksamaan kerhoista viimevuotista enemmän, sillä salivuoroihin on tehty roimat hinnankorotukset.
Kunnan sivistyslautakunta muutti liikuntahallin ja koulun liikuntasalin vuokria siten, että kausimaksut poistettiin kokonaan ja tuntiveloitus otettiin käyttöön. Näistä syistä johtuen Raju on lyhentänyt toimintakautta, kerhot alkavat vasta syyskuussa.

Raju sai opetusministeriöltä hankerahaa Liikkuva koulu -hankkeessa  liikunnalliseen iltapäivätoimintaan. Liikkuva koulu -hankkeessa Kirkonkylän koululla on yksi pitempi välitunti ja pihamaalle on hankittu välineitä innostamaan oppilaiden liikkumista. Iltapäivätoiminnassa Rajun puolesta käydään kaikilla kunnan kouluilla liikuttamassa ensimmäisen ja toisen luokan oppilaita.
Seuratoiminnan ohjaaja Minna Karjunen totesi, että tavoitteena on saada järjestettyä matalan kynnyksen liikunnallisia kerhoja ja että osallistujille hinnat pysyisivät kohtuullisina. Kenenkään ei pitäisi jättää liikuntaa harrastamatta sen vuoksi, että rahat eivät riitä. Urheiluseura Raju, kuten muutkin seurat ja yhdistykset, ovat tilanteessa, jossa vapaaehtoisia tekijöitä on vaikea saada liikkeelle.
- Kaikki vähäinenkin talkooapu on tervetullutta, totesi Minna Karjunen. Esimerkiksi huippusuosittuihin Hippo-kisoihin tarvitaan vapaaehtoisia, jotta kisat voidaan järjestää.
- Voisivatko ukit, mummit ja kummit tulla talkoisiin, kun lapset vanhempien kannustaessa kisaavat, pohti Karjunen.
Ruokolahden Raju suuntaa voimavarojaan entistä enemmän perusliikuntaan eri ikäryhmille.
- Perusliikuntataidot opitaan ennen kouluikää, sanoi Minna Karjunen. Pienten lasten liikuttaminen on seuran erikoisuus ja siinä seuralla on vankka osaaminen.  Raju järjestää liikuntaleikkikoulua 3 - 6-vuotialle, äiti-vauva -jumppaa, koululaisten liikuntaa, tanssia  sekä perheliikuntaa. Tässä ryhmässä lapset harjoittavat liikunnan perustaitoja ja vanhemmat tekevät lihaskuntoliikkeitä.

Aikuisille ja nuorille on tarjolla kestävyyskuntopiiri. Sohvaperunatkin voivat osallistua  aloittelijoille tarkoitettuun  juoksukouluun. Vuosina 2004 -05 syntyneille tytöille on varattu oma harjoitusvuoro lentopalloa varten Riikka Lehmuksen ohjaamana. Tästä ryhmästä toivotaan uusia pelaajia, jotka jatkossa mahdollisesti kilpailevat.  Päivi Hienonen valmentaa tyttöjen lentopallon C-junioreita, jotka ovat menestyneet oman sarjansa kilpailussa.
Uutuutena tänä kautena on myös tyttöjen oma sählyvuoro. Myös naiset voivat osallistua kuntosählyyn ja pojillekin on uusia salibandyryhmiä. Salibandy D-juniorit kilpailevat menestyksekkäästi ja ryhmään voi tulla myös uusia pelaajia, lupasi Minna Karjunen.   

Ruokolahden Rajulla on edelleen lähes 1000 jäsentä. Seuran toimintaa voi tukea liittymällä jäseneksi, tekemällä vapaaehtoistyötä tai vaikka käymällä Rajun järjestämissä tansseissa. Raju on ottanut myyntiin kannatustuotteita, mukeja, juomapulloja, T-paitoja ja seuran edustusasukin on uusittu.
- Seura on olemassa, jos sillä on maksavia jäseniä, muistutti Minna Karjunen. Seuran toiminta vaatii hallintoa, joka aiheuttaa kuluja, lisäksi muun muassa lasten vakuutukset ovat huomattava menoerä. Tällä hetkellä Rajun jäsenmaksu on aikuisilta 15 ja lapsilta 7 euroa.

Airi Ruokonen