lauantai 11. heinäkuuta 2020

.

Nukkenäyttely Taitotalolla

 

Kerttu Kukkurainen otti Taideyhdistyksen haasteen vastaan ja luovutti neljäsataa nukkeaan näyttelyyn Taitotalolle. Etukäteen Taideyhdistyksen puheenjohtaja Harri Tonder kantoi huolta, miten niin suuren määrän nukkeja saa kuljetettua ja miten ne mahtuvat näyttelytilaan. Huoli oli turha. Kertun etukäteen tekemät valmistelut ja nohevat apujoukot tekivät näyttelyn pystyttämisestä arvioitua helpomman. Yhdessä päivässä koko Kertun nukkekokoelma muutti noin puolen kilometrin matkan näyttelytiloihin ja näyttely oli valmis. 
Nukkenäyttelyssä on mukana Kertun oma lapsuudenaikainen nukke, ikää sillä on noin 70 vuotta. Seuraavat nuket Kertun kokoelmaan olivat omien lasten nuket. Aikanaan Osuusliike Imatra antoi asiakkailleen ostohyvityksinä nukkeja, tämä oli varsinainen sysäys Kertun nukkekokoelmalle. - Siten homma repesi käsistä, naurahti Kerttu.
Nukkekokoelmaansa Kerttu on kartuttanut kirpputorilöydöillä ja matkamuistoilla. Läheiset ovat myös antaneet nukkeja innokkaalle kerääjälle. Käsityöntaitajana Kerttu on pukenut vaatteitta olleet nuket joko neulomalla tai virkkaamalla niille vaatteet. Aika moni nukke on saanut myös päähineen, sillä entisten omistajien pienissä käsissä sakset ovat tehneet tuhojaan hiuksissa.
Näyttelyesineet ovat löytäneet hyvin oman paikkansa. Taitotalon näyttelytilassa on ollut toinen toistaan hienompia näyttelyitä, mutta tämä puhuttelee erityisellä tavalla. Jos osaisivat puhua, jokainen esillä olevista nukeista voisi kertoa oman tarinan. Salista kuuluisi satoja tarinoita. Monissa niistä nukke on ollut omistajalleen rakas leikkikalu, jotkut ovat olleet vain koriste-esineenä ja joitakin on voitu jopa kohdella kaltoin. Kertun käsissä nuket ovat hyvässä hoidossa ja harrastus jatkuu. Kerttu kartuttaa kokoelmaansa edelleen, mutta ihan pieniä nukkeja hän ei enää kokoelmaansa halua, eikä kaikkia ulkomailta tuotuja nukkeja. Näyttely on avoinna 22.9. saakka sunnuntaista perjantaihin kello 13 - 18.
                Airi Ruokonen