keskiviikko 3. kesäkuuta 2020

.

Markkinapuuroa riittää viidellesadalle markkinavieraalle

 

Ruokolahti-seura järjesti perinteiset markkinapuuron maistajaiset lehdistölle. Anni Huplin hauduttama puuro maistui suussa sulavan hyvältä. Tämän vuoden markkinaruis kasvoi Kotaniemessä Olli Siitosen pellolla. Seuran talkooväki leikkasi rukiin lyhteiksi sirpeillä. Ruokolahden Lions Clubin miehet puivat vajaan ahoksen seuran omassa riihessä. Jyvät kuljetettiin Lemille jauhettavaksi, lähempää ei toimivaa myllyä ole saatavilla.

Seuran edustajat lupasivat, että markkinoilla puuroa riittää reilulle viidellesadalle hengelle ja loput jauhot pussitetaan seuran pöydässä myytäväksi. Seuran pöydässä on myynnissä lisäksi Natusen leipomon ruisleipää, jossa osa jauhoista on Liperissä riihitettyjä.

Tämän syksyn markkinat ovat juhlamarkkinat. Ruokolahdella on järjestetty kotikutoinen Kaija Karhusen ideoima kotiseututapahtuma vuodesta 1973 lähtien. Vain yhtenä vuonna markkinat jäivät väliin koulukeskuksen ollessa remontissa. Toisista markkinoista lähtien vetonaulana on ollut riihitetty ruis, eikä markkinarahvas ole vieläkään siihen kyllästynyt. Ajatuksen rukiista markkinoiden vetonaulana esitti aikanaan Martti Toiviainen. Seuran sihteeri Jouko Siitonen totesi, että nuorempi sukupolvikin on oppinut pitämään pitkään haudutetusta ruispuurosta.
Tänä vuonna markkinoilla on noin 60 omien tuotteidensa myyjää ja toimintansa esittelijää. Määrä on laskenut huippuvuosista, mutta toisaalta Kirkonkylän koululle ei enempää mahtuisikaan. Tämä on myös syy, miksi markkinoille kelpuutetaan vain oman pitäjän toimijoita. Ruokolahti-seura haluaa pitää myös kiinni oman pitäjän kulttuurista ja sen esillä olemisesta. Elintarvikkeita myydään koulun juhlasalissa, siellä on vielä tilaa, totesi markkinasihteeri Seija Lifländer.
Seuran puheenjohtaja Raija Salakka kiittelee ruokolahtelaisia, jotka vuodesta toiseen jaksavat tehdä töitä markkinoiden eteen.
-  Myyjät ja esittelijät luovat markkinat, totesi Salakka. Seuran tehtävänä on toimia käytännön järjestäjänä. Seuralla on omassa pöydässään myynnissä ruistuotteiden lisäksi Ruokolahti-koruja, kotiseutu-kirjoja, ja kortteja.  Kun rukiiset on pöydästä myyty, nostaa seuran väki pöydälle nähtäväksi seuran omat leikekirjat, joissa on paljon tietoa aikaisemmista markkinoista.

Salakka uskoo, että tänä vuonnakin saadaan hyvät markkinat aikaan. Markkinat julistaa avatuiksi kunnanhallituksen puheenjohtaja Taina Paananen. Lauantaina markkinat ovat avoinna kello 10 - 14.

Sunnuntaina markkinat ovat avoinna kello 11 lähtien kello 13 saakka, jolloin alkaa kotiseutujuhla. Juhlapuheen pitää kotiseutuneuvos Pertti Vuori Joutsenosta. Juhlassa esiintyy kanteletta soittaen Niina Mangström ja hän johtaa myös Laulu-Eukkoja. Ruokolahden Eukot esittävät runokoosteen, johon sävelet soittaa kantelella Niina Mangström.

Juhlassa luovutetaan Ruokolahti-palkinto ja kotiseutujuhla huipentuu uuden Ruokolahden Eukon valintaan.  Ruokolahti-seura toivottaa kaikki tervetulleeksi oman pitäjän kotiseutujuhlaan.

Airi Ruokonen