perjantai 29. toukokuuta 2020

.

Kotiseutujuhla nostatti kotiseutuhenkeä

 

Tämän syksyn Ruokolahti-markkinat huipentuivat sunnuntaina pidettyyn kotiseutujuhlaan. Kotiseutu kulki punaisena lankana koko juhlan ajan. Ruokolahti-seuran puheenjohtaja Raija Salakka toivotteli vieraat tervetulleeksi juhlaan. Seuran sihteeri Jouko Siitonen loi lyhyen katsauksen markkinoihin, jotka ensimmäisen kerran pidettiin yksipäiväisinä lokakuussa 1973. Silloin kunnassa elettiin voimakasta kehityksen aikaa. Samana syksynä käynnistyi kunnassa kansalaisopiston toiminta ja vastavalmistunut koulukeskus oli koko kunnan ylpeys.

Tämän vuoden Ruokolahti-palkinnon sai Matti Päivinen, joka omin voimin on rakentanut Pohjalankilan Hukkavuorelle luontopolun jo 1990-luvulla. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jouko Savolainen kertoi, että polku johdattaa kulkijan eteläsuomalaiseen erämaahan, jossa tapaa merkkejä niin metsien kuin metsätyön historiasta sekä nykyisestä elinvoimaisesta eläimistöstä.

Polulle voi lähteä Päivisen pihasta Särkilahdentien varrelta, johon auton voi jättää. Polulla on kolme eripituista lenkkiä. Kulkijalta vaaditaan ketteryyttä ja hyvää kuntoa Haukkavuoren rinteillä kiipeävillä poluilla. Polku on rakennettu Tornator Oy:n ja Päivisen omistamille maille. Polun ylläpito vaatii säännöllistä kunnostusta. Tornator on myös lahjoittanut puutavaran polulla oleviin rakenteisiin.

Matti Päivinen oli liikuttunut saamastaan huomiosta. Juhlan jälkeen hän totesi, että imatralaiset ovat löytäneet Hukkavuoren polun paremmin kuin ruokolahtelaiset. Päivisen kunnalta saama tunnustus ahkerasta työstä varmasti lisää myös paikallisten kiinnostusta Hukkavuoren polkua kohtaan.

Ruokolahti-palkinnon tarkoituksena on huomioida erityisesti ansioitunut ruokolahtelainen yhteisö tai yksityishenkilö, jonka toiminta on uutta luovaa ja joka on muodostanut myönteistä mielikuvaa ruokolahtelaisuudesta. Palkinto on jaettu vuodesta 1983 lähtien.

Juhlapuhe

Juhlapuheen pitäjä kotiseutuneuvos Pertti Vuori Joutsenosta kertoi kokemuksia kuntaliitosten vaikutuksesta kotiseutuun ja sen henkeen. Vuori kertasi puheensa aluksi lyhyesti Joutsenon tapahtumia ennen kuntaliitosta. Kaupungissa järjestettiin neuvoa antava kansanäänestys kuntaliitoksesta Lappeenrannan kanssa. Vaikka yli 70 prosenttia asukkaista vastusti kuntaliitosta, silti se toteutettiin.

Kotiseutuneuvos Vuori neuvoi ruokolahtelaisia olemaan tarkkoina, mikäli joskus sopimuksia liitoksista joudutaan solmimaan. Vuoren mukaan Joutsenossa ensimmäisenä yhdistyminen näkyi kulttuuritoimen alalla. Yhdistymisen jälkeen kaupunki ei pitänyt enää tarkoituksenmukaisena järjestää veteraanipäivän tai itsenäisyyspäivän juhlaa Joutsenossa. Tästä paikalliset veteraanit harmistuivat pahemman kerran, sillä Joutsenon miehet katsoivat tarkoituksenmukaiseksi lähteä puolustamaan isänmaata lokakuussa 1939.

Pertti Vuori kiitti oman pitäjälehden merkitystä kotiseututyössä. Joutseno-lehti on ollut aktiivisesti mukana luomassa me-henkeä Joutsenon alueella. Lauantaina Joutsenossa järjestettiin Näpit irti Jousenosta -päivä, jossa vaadittiin muun muassa lukion säilyttämistä Joutsenossa. Yli 500 asukasta lähti liikkeelle ottamaan kantaa oman asuinalueen palveluiden puolesta.

Eukot esiintyivät

Kotiseututeema jatkui juhlassa Ruokolahden Laulu-Eukkojen lauluissa ja Helvi Hämäläisen, Maija Nevalaisen, Seija Lifländerin ja Sirkka-Liisa Näräkän esittämissä runoissa sekä Niina Mangströmin kanteleen sävelissä. Ensimmäinen Ruokolahden Eukko valittiin vuonna 1973, samana vuonna, jolloin pidettiin ensimmäiset Ruokolahti-markkinat. Juhlassa saimme kuulla aikanaan Eukoiksi valittujen Elli Karoniemen, Bertta Ritan ja Maija Nevalaisen runoja. Laulu-Eukot esittivät Niina Mahgströmin johdolla muun muassa Ruokolahden oman kotiseutulaulun sekä Kasvupaikka-nimisen laulun.
Eukko numero 21

Kotiseutujuhla huipentui uuden Eukon valintaan. Tässäkin jatkui kotiseutu-aihe, sillä uudeksi Eukoksi valittu Virve Niiranen on kotiseutuihminen juurta jaksain. Virve kertoi tulleensa täysin yllätetyksi, kun Erkki Huuhtanen eukkotoimikunnasta soitti pyytääkseen hän uudeksi Eukoksi. Yhden yön yli täytyi Virven nukkua ennen suostumistaan uudeksi Eukoksi.
- Eukon rooliin ei pyritä vaan siihen valitaan ja se on kunniatehtävä, josta kukaan ei koskaan ole kieltäytynyt, enkä lopulta miekään aikonut olla sitten se ensimmäinen, joka tehtävästä kieltäytyy, kertoi Virve.

Virve Niiranen tuntee perin pohjin kotikuntansa, Laamalasta kotoisin oleva Virve asuu edelleen kotikylällään. Perheeseen kuuluu aviomies Jari sekä neljä lasta ja iso liuta erilaisia eläimiä. Kolme vanhinta lasta on jo lentänyt pesästä.
Virve Niiranen on kulttuurialan yrittäjä. Hänet valittiin kulttuuriohjaajan virkaan Ruokolahden kuntaan vuonna 1990. Virve ja Jari perustivat kulttuuripalveluja tuottavan yrityksen Kulttuuripalvelu Kaikun vuonna 2000. Kaiku hoiti Ruokolahden kulttuuritointa vuoden 2011 loppuun saakka. Yrityksen suurin työllistäjä on edelleen Luumäen kunta, jonka kulttuuripalveluista Kaiku vastaa.

Airi Ruokonen