lauantai 11. heinäkuuta 2020

.

Ruokolahti on yksi parhaiden palvelujen kunnista

 

Viime viikolla Helsingin Sanomat uutisoi tekemästään tutkimuksesta, jossa oli selvitetty Suomen kuntien palveluja. Tutkimus osoitti, että palvelut voivat toimia, vaikka taloudessa tekee tiukkaa. Ruokolahden kohdalta tulos oli mairitteleva, sillä kotikuntamme löytyi kärkipäästä toiselta sijalta yhdessä Pyhännän kanssa. Parhaat pisteet sai Muonion kunta. 

Tutkimuksessa oli selvitetty kunnan palvelutasoa kuuden eri mittarin avulla. Tutkimuksessa selvitettiin, kuinka moni toisen luokan oppilas on mukana aamu- tai iltapäivätoiminnassa ja maksetaanko kunnassa kotihoidon kuntalisää. Lisäksi tutkittiin perusopetuksen opetusryhmien kokoa luokilla 1 - 6. Vanhusväestön palveluihin liittyen selvitettiin kuinka monta kotipalvelun henkilöä on sataa 75-vuotiasta kotona asuvaa asukasta kohden.

Tutkimuksen kohteena olivat myös lastensuojelun avohuollollisten tukitoimenpiteiden piirissä olevien 0 - 17-vuotiaisen prosentuaalinen määrä vuoden 2011 asukkaista. Lisäksi tutkittiin, kuinka suuri osa pienituloisimmista eli toimeentulotuen varassa.
Tutkimuksen lähteenä oli käytetty opetushallituksen, Kelan, tilastokeskuksen sekä terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen tietoja.

Kattava selvitys

Selvityksessä oli mukana yli 300 Manner-Suomen kuntaa. Naapurikunnista Imatra sijoittui häntäpäästä lukien sijalle yhdeksän, Lappeenranta sijalle 80. Rautjärvi löytyi sijalta 134 ja Puumala sijalta 257. Ruokolahden sijoitus oli 302.

Selvityksen mukaan pääkaupunkiseudun kunnista vain Kauniainen sijoittui kärkipäähän, sijoitus 286. Vantaan sijoitus oli 12., Espoon 35. ja Helsingin 48. Parhaiden palvelujen kärkipäähän sijoittuneet kunnat olivat kaikki kooltaan pieniä. Kuten selvityksessä todettiin, suuret kaupungit pärjäsivät vertailussa melko huonosti.

Airi Ruokonen