keskiviikko 3. kesäkuuta 2020

.

Päivä paloasemalla –tapahtuma veti paikalle paljon lapsiperheitä

 

- Palomonsteriauto!, hihkaisi neljävuotiaani, kun nousemme lauantaina 23.11. autosta Ruokolahden paloaseman pihalla. Kyseessä oli valtakunnallisen paloturvallisuusviikon avaava Päivä paloasemalla –tapahtuma, joka on ollut näkyvästi esillä tiedotusvälineissä kampanjallaan: ”Muutamassa minuutissa voit pelastaa kaiken tai menettää kaiken.” Tekemistä, oppimista ja katsomista riitti koko perheelle, vaikka moni pienimmistä vähän jännittikin paloaseman ääniä ja isoja autoja. Paloautoon kiivettiin välillä vain siksi, että sieltä sai tikkarin.

Lapsiperheitä oli paljon liikkeellä tutustumassa paloasemaan. Lapsille oli tarjolla mm. palomieskypärät, puuhavihkot ja kynät, paloautoheijastimet, mehua ja piparia. Oli myös mahdollista osallistua arvontaan ja tietokilpailuun välineistöstä. Monelle päivän kohokohta olivat sammutusharjoitukset, joissa oli mahdollista vedellä sammuttaa pahvitalon ikkunoista liekit, sammuttaa palava televisio sammutuspeitteellä sekä öljypalo kattilasta kattilankannella.

Alakouluikäisestä palokunnan toiminnassa mukana ollut Antti Saari kertoi, että mukaan palokuntaan pääsee kymmenvuotiaana. Mukaan ovat tervetulleita tytöt sekä pojat. Lapset oppivat palokunnassa mm. ensiapua ja mitä tehdä tulipalon syttyessä.

Vain toimiva palovaroitin pelastaa

Tietoa Päivä paloasemalla –tapahtumassa oli tarjolla mm. palovaroittimien määrästä ja sijoittamisesta. Palovaroittimia tulisi olla vähintään yksi asunnon jokaisen kerroksen tai tason alkavaa 60 neliötä kohden. Pientalon paloturvallisuusoppaan mukaan hyvä periaate on asentaa palovaroitin jokaiseen makuuhuoneeseen sekä reiteille, joita pitkin pääsee ulos. Opas muistuttaa, että palovaroittimen kunto tulisi testata kuukausittain. Jokaisen perheen kannattaisi myös tehdä kotiinsa pelastautumissuunnitelma. Poistumisreittien suunnittelua tulipalon sattuessa päästiin paloasemallakin harjoittelemaan.

Pohjoismaissa vietetään yhteistä Pohjolassa Piippaa -palovaroitinpäivää vuosittain 1.12. Tavoitteena on herättää keskustelua paloturvallisuudesta ja innostaa ihmisiä ottamaan henkilökohtaisesti vastuuta omasta paloturvallisuudestaan.

Haasteena oma paloharjoitus

Yhtäkkiä soivat pillit ja meidät kaikki paimennettiin pihalle. Palomiehet nousivat varusteissaan autoihin ja lähtivät liikkeelle. Kyseessä oli sammutusyksikön toimintanäytös, jossa näytettiin palotarkastaja Pentti Viholaisen selostaessa tapahtumia yleisölle, miten palomiehet hälytyksen tullessa toimivat. Tiukassa aikataulussa jokaisen täytyy täsmälleen tietää oma tehtävänsä.

Paloturvallisuusviikkoon kuuluu tänä vuonna myös haaste tehdä oma paloharjoitus. Huoneistopalossa aikaa pelastautumiseen tulipalon syttymisestä on usein vain 2-3 minuuttia. Pelastautuminen edellyttää palon nopeaa havaitsemista ja nopeaa poistumista. Siksi on tärkeää tietää, että osaa tulipalossa toimia oikein ja rauhallisesti. Turvallisen poistumisen harjoittelu antaa varmuutta ja osaamista tulipalotilanteen varalle. Lisätietoa haasteesta saa osoitteesta: www.paloturvallisuusviikko.fi

Jaana Hellstén