lauantai 22. helmikuuta 2020

.

Uusi kirjaston atk-järjestelmä on lähtenyt hyvin käyntiin

Ruokolahden kunnankirjastossa tehtiin viime vuoden aikana 61 723 lainaa. Lainauksia kertyi 11 asukasta kohden. Kokonaislainauksissa on puolentoista prosentin lasku edelliseen vuoteen verrattuna. Syyt lainausmäärien laskuun johtuvat kirjastonjohtaja Kaija Reposen mukaan siitä, että kirjasto oli suljettuna kuukauden ajan uuden atk-järjestelmän vaihdoksen vuoksi ja lisäksi viime vuosi oli ensimmäinen kokonainen vuosi, jolloin kirjastoauto ei enää kulkenut.

Eniten kirjastosta lainataan kirjoja. Av-aineistoja lainattiin viime vuonna 10 535 kertaa. Kolmanneksi eniten lainattiin lehtiä. Nuotteja lainattiin vajaa 500 kertaa ja saatuja kaukolainoja oli yhteensä 458.Eniten kysytyt

Aikuisten kirjoista eniten kysyttiin viime vuonna Laila Hirvisaaren Minä, Katariina ja Me, keisarinna kirjoja, jotka kertovat Katariina Suuren elämästä. Enni Mustosen Paimentyttö kipusi kysytyimpien kärkijoukkoon kuten myös Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat. Vuoden 2012 Finlandia-voittaja Ulla-Lena Lundbergin Jää kiinnosti ruokolahtelaisia lukijoita nostaen sen kysytyimpien joukkoon. Kiinnostusta herätti myös Panu Rajalan teos Lavatähti ja kirjamies. Pauliina Rauhalan Taivaslaulu sai paljon julkisuutta osakseen, siksi moni halusi sen myös lukea.

Kaija Reponen kertoi, että Ruokolahdella käsitöihin ja kaikenlaisiin kätten taitoihin liittyvät kirjat ovat kestosuosikkeja. Myös sotahistoria jaksaa kiinnostaa lukijoita. Kysytyimpien joukossa oli Ville Kivimäen Murtuneet mielet, joka kertoo sotilaista, joiden henkinen kantti ei kestänyt sodassa.

Lasten ja nuorten kirjoissa poneista kertovat Sinttu-kirjat pitävät pintansa, ja nuoret jaksavat aina uudelleen kiinnostua vampyyri- ja kauhukirjoista.

Heili otettiin käyttöön

Joulukuussa otettiin käyttöön maakunnallinen kirjastojärjestelmä, joka on käynnistynyt sujuvasti. Tiistaisin ja torstaisin kirjastoon saadaan tilattuja aineistoja muista kirjastoista. Uudessa järjestelmässä varausilmoitukset tehdään tekstiviestillä ja eräpäivämuistutus sähköpostiviestillä. Verkkokirjasto antaa asiakkaalle mahdollisuuden hakea tietoja kirjastoaineistosta, varata aineistoja ja uusia omia lainoja internetin välityksellä. Tähän tarvittavan salasanan asiakas saa kirjastosta.

Yhteistyötä kylille

Kaija Reponen iloitsee siitä, että kyläkoulut ja kylien esikoulut ovat pyytäneet kirjapaketteja, joita vaihdettiin useita kertoja vuoden aikana. Kirkonkylän koulun oppilaat vierailivat ahkerasti kirjastossa hakemassa pulpettikirjoja, hakemassa tietoa tai kuuntelemassa kirjavinkkauksia.
Oheistoimintaa

Kirjasto Suovillassa toimi vielä alkuvuoden ajan poliisin lupapalvelu, mutta toiminta päättyi lokakuussa. Kirjastossa jatkaa edelleen Kelan palvelupiste maanantaisin ja perjantaisin. Enne-energianeuvonta on avoinna kirjastossa tiistaisin iltapäivällä. Matkailuinfopisteestä saa esitteitä ja kirjastossa myydään ja ladataan kuntosalin avainkortteja.
Kirjastossa toteutettiin viime vuoden aikana kahdeksan eri näyttelyä.
Marraskuussa paikalliseen kirjastoon ja peruskouluun kävi tutustumassa delegaatio Ecuadorista.

- Viime vuonna kirjaston henkilökunta osallistui lukuisiin, palavereihin ja koulutustilaisuuksiin ennen Heilin käyttöönottoa, luonnehti kirjastonjohtaja Kaija Reponen kulunutta vuotta.

Lukuja

11 lainaa/asukas
1 910 lainaajaa
8,5 käyntiä/asukas
Kävijöitä päivittäin 178
Uusia kirjoja hankittiin 1 335 kpl
Vanhaa, kulunutta aineistoa poistettiin 2 748 kpl

Airi Ruokonen