sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

.

Kunnanhallitus keskusteli kiinteistöistä

Maanantaina pidetyssä kunnanhallituksen kokouksessa käytiin keskustelua Rasilantie 57 kiinteistöstä, keskustaajaman maankäytöstä sekä Pohjalankilan kolmesta kiinteistöstä. Kunnan omistamassa Rasilantie 57:ssä toimii tällä hetkellä Ravintola Alppimaja, Rasilan Käsityöpuoti sekä joitakin pienempiä yrityksiä. Kiinteistössä on myös asuinkäytössä olevia huoneistoja.

Rasilantie 57

Alustavien arvioiden mukaan kiinteistön peruskunnostaminen maksaisi yli 1,5 miljoonaa euroa. Summa on sen verran suuri, että eri vaihtoehtoja kannattaa harkita tarkkaan. Kunnanhallitus pyytää teknistä lautakuntaa tekemään kiinteistölle käyttötarkoitusselvityksen. Olennainen kysymys on, löytyykö mahdollisen peruskorjauksen jälkeen kiinteistössä toimintaa, joka riittää ylläpitämään investointimenot sekä tulevat käyttökulut.
Kunnanhallitus keskusteli myös vaihtoehdosta, jossa kiinteistöä ei olisi enää olemassa. Olisiko uuden rakennuksen investointi liian mittava tarpeisiin nähden, jos paikalle rakennettaisiin kokonaan uusi rakennus, jossa olisi sekä asuin- että liiketiloja. Kunnanjohtaja Antti Pätilä kertoi, että nyt kartoitettiin ongelmia ja haettiin suuntaviivoja tuleviin investoihin. Keskustelu eri vaihtoehdoista jatkuu.

Pohjalankilan kylätalo

Kunnanhallitus keskusteli myös Pohjalankilassa olevista entisen koulun, terveystalon ja asuntolan kohtalosta. Hallituksessa on yksimielinen käsitys siitä, että näitä kaikkia kolmea ei voida kunnan omistuksessa säilyttää. Keskustelu herätti kysymyksiä, jos kiinteistöt saadaan myytyä. Missä olisi alueen kylätalo? Kuka sen omistaisi? Miten kulut hoidetaan?
Kunnantuvalla tiedetään, että kyläläiset haluaisivat pitää entisen koulun edelleen kylätalona kyläläisten käytössä. Toisaalta Pohjalankilassa on vajaassa käytössä oleva Ruokolahden Vuokatalot Oy:n omistama rivitaloasunto, jonka yhdessä huoneistossa kylätalo voisi toimia.
Keskustaajamassa tullaan näkemään jollakin aikavälillä muutoksia, sillä ikäihmisille tarvitaan lisää palveluasuntoja ja 1970-luvulla rakennettu kunnan virastotalo on tullut elinkaarensa loppupäähän. Lisäksi Salosaaresta vapautuu tonttimaata, kun käytöstä poistettu päiväkoti ja sen vieressä olevat parakit puretaan. Myös nykyinen Rasilan päiväkoti-rakennus jää tyhjäksi uuden päiväkodin valmistuttua ensi vuonna.

Keskustaajama

Tiedossa on palvelukeskuksen remontin tarve. Yksi vaihtoehto on toteuttaa remontti ja rakentaa päälle toinen kerros palveluasumiseen soveltuvia asuntoja. Nykyisin kunnassa toimii kaksi keittiötä, koululla ja palvelukeskuksessa. Näiden saneeraamisen vaihtoehtona voisi olla kokonaan uuden keittiön rakentaminen sopivalle paikalle. Lisäksi Kuuselanniemi odottaa, mitä sillä alueella tehdään.

Näistä monista eri vaihtoehdoista pitäisi kunnan päättäjien osata kehittää yhteinen näkemys, joka palvelisi kunnan asukkaita pitkälle tulevaisuuteen ja tietysti kustannustehokkaasti.

Airi Ruokonen