keskiviikko 3. kesäkuuta 2020

.

Ikäihmiset saivat aimo annoksen tietoa ravitsemuksesta ja suuhygieniasta

Seurakuntakodille oli kokoontunut noin neljäkymmentä ikäihmistä kuuntelemaan Eksoten järjestämää tilaisuutta terveysriskien tunnistamisesta. Eksote on mukana Raha-automaattiyhdistyksen järjestämässä Risto-hankkeessa yhteistyössä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Lokakuussa päättyvän hankkeen tavoitteena on terveysriskejä tunnistamalla päästä parempaan toimintakykyyn.

Terveydenhoitaja Päivi Kangaspunta Ekostesta luennoi ruokavalion merkityksestä ikääntyvälle. Kun vanhenemme, lihasmassa vähenee ja rasvakudoksen määrä kasvaa. Useiden kohdalla myös fyysinen aktiivisuus vähenee. Näistä syistä johtuen perusaineenvaihdunta vähenee, mutta ravintoaineiden tarve ei vähene. On hyvä kiinnittää huomiota ruuan laatuun ja pienentää annoskokoja.

Ikäihmisten tulisi juoda riittävästi. Suositus on 1 - 1,5 litraa vuorokaudessa. Ikääntyessä nesteen määrä elimistössä vähenee. Lapsilla se on 80 prosenttia kehon painosta, ikäihmisillä vain 50 - 60 prosenttia. Tämän vuoksi ripuli voi olla ikäihmiselle vaarallinen kuten lapselle.

Ikääntyvän toimintakykyyn vaikuttavat monet seikat, osaan niistä voimme vaikuttaa. Perintötekijöitä emme voi valita, mutta niiden kanssa on opittava elämään. Vaikka olisi perinyt huonot geenit, toimintakykyyn voi vaikuttaa omilla valinnoilla. Elimistö kaipaa riittävästi lepoa, liikuntaa ja oikeanlaista ravintoa. Jos käyttää nautintoaineita, tulisi muistaa kohtuus.

Uusien suositusten mukaan ikäihmisten tulisi nauttia D-vitamiinia ympäri vuoden. D-vitamiinin puutteella voi olla vaikutusta luuston lisäksi sydän- ja verisuonisairauksiin, diabetekseen ja jopa paksusuolen syöpään sekä rintasyöpään. Hyviä D-vitamiinin lähteitä auringon lisäksi ovat kala, metsäsienet ja maitotuotteet.

Proteiinia ikäihminen tarvitsee vähintään 80 grammaa päivässä. Kananmuna on hyvä proteiinin lähde ja kananmunan voi syödä jopa päivittäin, tai pari kolme viikossa, jos kolesteroli on koholla.
C-vitamiinia pitäisi saada 75 mg päivässä. Tarve täyttyy, jos syö puoli kiloa kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivässä. Vatsan hyvinvoinnin kannalta riittävän kuidun nauttiminen on tärkeää. Kun syöt kuitupitoista ruokaa, muista riittävä nesteen juonti, muistutti Päivi Kangaspunta.

Pehmeät rasvat ovat hyväksi aivoille ja sydämelle. Hyviä lähteitä ovat pähkinä, kala, avokado ja kasviöljyt. Päivi Kangaspunta suositteli ikääntyville 60 - 70 prosenttisia kasvislevitteitä ja voillakin voi silloin tällöin herkutella.

Johtopäätöksenä luennolleen Päivi Kangaspunta totesi, että jokapäiväiset valinnat ratkaisevat. Se, miten liikkuu, mitä syö, miten huolehtii omasta kunnostaan päivittäin ratkaisee. Elämään kuuluvat myös juhlahetket. Tärkeä on syödä 4 - 6 kertaa päivässä ja jättää pois napostelut tällä välillä.

Suuhygienisti Terhi Metsälä antoi suun hoito-ohjeita ikäihmisille. Metsälä suositteli hampaiden harjausta kahdesti päivässä pienellä ja pehmeällä hammasharjalla fluorihammastahnaa käyttäen. Harjauksen jälkeen tahnaa ei kannata huuhdella vedellä, riittää kun sylkäisee ylimääräiset tahnat pois.

Hampaat ja koko suu tykkäävät pureskelusta. Huono suuhygienia ja jatkuva napostelu nakertavat hampaita. Ikääntyessä syljen eritys voi vähentyä esimerkiksi lääkkeiden vaikutuksesta. Vettä tulee nauttia riittävästi ja ksylitolipastillikin auttaa asiaan.

Yli 65-vuotias pääsee Mallu-autossa tehtävään suun ja hampaiden hoidontarpeen arviointiin maanantaina 31.3. kello 9.30 - 14.30 välisenä aikana. Ajan tarkastukseen voi varata numerosta 05 352 7059.

Tiistaina seurakuntakodilla järjestetty tilaisuus oli yksi kahdestatoista Risto-hankkeen tilaisuudesta. Tilaisuudessa käyttivät puheenvuoron edustajat Kaakkois-Suomen Sydänpiiristä, Imatran Seudun Diabetesyhdistyksestä ja Ruokolahden Sydänyhdistyksestä.

Airi Ruokonen