keskiviikko 3. kesäkuuta 2020

.

Järjestöpalaverissa tietoa vertaisohjaaja-toiminnasta

Viime viikon torstaina Hanna-Kaisa Lähde oli kutsunut koolle paikallisia yhdistys- ja järjestötoimijoita yhteiseen palaveriin palvelukeskuksen kokoustilaan. Alkukahvien jälkeen kunnanjohtaja Antti Pätilä kartoitti tilannetta lähitulevaisuudessa. Yhdistysten vilkkaassa käytössä oleva Putkan kerhotila poistuu käytöstä tulevaisuudessa, koska koko kiinteistö puretaan aikanaan. Nyt on hyvä aika kartoittaa uusia kokoontumistiloja, joita löytyy muun muassa tyhjilleen jäävästä Rasilan päiväkodista. Entisen säästöpankin nykyinen omistaja on muuttamassa kiinteistön kerhotilaa muuhun käyttöön ja Osuuspankin kerhotilojen käyttöön on tulossa muutoksia. 

Jo nyt monet yhdistykset ja järjestöt ovat käyttäneet kokoontumispaikkoina paikallisia kahviloita ja ravintoloita. Toimistopäällikkö Soile Lehtinen Rantalinnasta käytti puheenvuoron, jossa hän kertoi Rantalinnan olevan myös käytössä kokouksia varten. Erillistä vuokraa tiloista ei peritä. Kahden tunnin kokouksen lounas ja kahvi maksavat 14 euroa henkeä kohden.

Nuorisotyöntekijä Hanna-Kaisa Lähde kuvaili toimenkuvaansa, josta osa kuluu yhdistysten ja järjestöjen parissa. Hanna-Kaisa pitää yllä tapahtumakalenteria, josta hän välittää tiedot edelleen Ruokolahtelaiseen ja Uutisvuokseen. Kannattaa ilmoittaa tapahtumista mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Hanna-Kaisa voi antaa apua tapahtumien järjestämiseen. Myös koulutusta tapahtumien järjestäjille on tulossa. Osan työajasta nuorisotyöntekijä on tavattavissa kirjastossa.

Vs hallintojohtaja Eija Hämäläinen kertoi tilaisuudessa kunnan tarjoamasta tuesta järjestöille.

Vertaisohjaajia haetaan

Palaverissa puheenvuoron käytti hyvinvoinnin ja terveydenedistämiskoordinaattori Tuula Partanen Eksotesta. Partasen tavoitteena on saada hyvinvointiasemalle vapaaehtoisia toimijoita vertaisohjaajiksi. Muutama henkilö oli tehtävään lupautunut jo hyvinvointiaseman avajaispäivänä.

Järjestöpalaverissa ei Partasen haaviin uusia vertaistukiohjaajiksi haluavia jäänyt. Partanen lupasi lähestyä järjestöjä kirjeellä kertoakseen lisää asiasta myös niille, jotka eivät olleet paikan päällä.
Eksoten väki järjestää koulutuksen vertaisohjaajiksi haluaville hyvinvointiaseman asiakaspisteessä. Vertaisohjaajien tehtävänä on auttaa ja opastaa asiakkaita käyttämään sähköisiä palveluja hyvinvointiasemalla. Asiasta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Tuula Partaseen.

Sähköinen asiointi

Eksoten sähköiset palvelut ovat kaikkien käytössä internetin kautta osoitteessa hyvis.fi. Sähköistä palvelua käyttämällä ei tarvitse jonottaa puhelinkeskukseen. Hyviksen kautta asiakas voi sähköisesti kysyä omaan jonotukseen ja hoitoon liittyvistä asioista. Tällä hetkellä voivat alle 5-vuotiaan lapsen vanhemmat varata ajan hammashoitoon. Tulevaisuudessa palvelut laajenevat entisestään.
Jos haluat rekisteröityä sähköisen asioinnin palveluun, voit tehdä sen www.hyvis.fi -sivuilla kohdasta sähköinen asiointi. Rekisteröityminen tapahtuu joko pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteen avulla. Sivulta löytyvät selkeät ohjeet miten toimia. Kirjautumisen jälkeen voit tehdä yhteydenottopyynnön omalle  terveysasemalle ja samalla ilmoittautua sähköisen asioinnin käyttäjäksi. Yhteydenottopyynnöt voi pyytää joko tekstiviestillä tai sähköpostilla.  Ammattilainen hyväksyy yhteydenottopyyntösi ja sen jälkeen voit laittaa viestiä omilta sivuilta suoraan oman terveysaseman hoitajille. Sivulta löytyvät omat perustietosi, jotka on hyvä tarkistaa ja niitä voi tarvittaessa muuttaa.

Mobiilivarmenne

Mobiilivarmenne on omassa kännykässä oleva sähköinen henkilötunnus. Sen avulla voi todistaa oman henkilöllisyyden ja voi tehdä allekirjoituksen erilaisissa sähköisissä palveluissa. Mobiilivarmenne asennetaan puhelimen sim-korttiin. Sen voi saada oman operaattorin kautta tai alan myymälöistä. Elisan tietojen mukaan avausmaksu on 3,90 euroa, kuukausimaksu yksi euro ja tapahtumamaksu 0,069 euroa per kerta. Muilta operaattoreiden sivuilta ei ainakaan helposti hintoja löytynyt, mutta kaikilta operaattoreilta saa  mobiilivarmenteen.

Airi Ruokonen