lauantai 22. helmikuuta 2020

.

Kana on nyt muotia

Kotoilu- ja lähiruokabuumin vallitessa moni haaveilee saavansa kananmunat omasta pihasta. Kanojen kotkotus ja kukon kieunta kuulostavat kotoisalta, ja kananmunien lisäksi kana tuottaa puutarhanhoitoon sopivaa kanankakkaa. Kaiken tämän ekologisuuden kruunaa vielä se, että kana on kaikkiruokainen ja syö kaikki perheen ruuan tähteet, kuten kuivuneet leivät ja perunankuoret, muun ruuan lisäksi.

Jaakkiman kristillinen opisto vastaa kanatrendiin tuomalla huhtikuun ohjelmistoonsa Perusta pienkanala -kurssin. Kurssia suunniteltiin jo viime keväälle, mutta nyt kurssille saatiin opettajaksi oikea kana-asiantuntija, Ari Puuri Puurin kanalasta Kouvolasta.
 
- Kanatouhu on yleistynyt viime aikoina, ja ihan oman kiinnostukseni kautta tuli mieleeni, että tällainen kurssi olisi tarpeellinen. Kurssilla saa parin päivän aikana tarvittavat tiedot siitä, miten toimitaan, kun halutaan perustaa pienkanala, sekä siitä, miten kanoja hoidetaan, kertoo koulutussuunnittelija Teija Ojala.

Kurssilla perehdytään muun muassa viranomaisten asettamiin vaatimuksiin harrastekanalan perustamiselle, kanalan rakenteisiin, laitteisiin ja olosuhteisiin, kanojen anatomiaan, ruokintaan ja käsittelyyn sekä kanojen tauteihin ja sen lopetukseen.

Etelä-Karjalan maaseututoimen maaseutuelinkeinoviranomainen Juha Rautio muistuttaa, että kun ottaa yhdenkin kanan, on rekisteröidyttävä kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Lisäksi kanojen pitopaikat on rekisteröitävä. Tämä koskee myös “leasing-kesäkanojen” vuokraajaa. Rekisteröinti on pakollinen, mutta maksuton. Myös kanalan lopettamisesta on tehtävä ilmoitus maaseutuelinkeinoviranomaiselle.

Kunnilla voi olla myös omia rajoituksia tuotantoeläinten pitoon kaava-alueella. Imatran seudun valvontaeläinlääkäri Kaarina Leiviskän mukaan Ruokolahden ja Imatran taajama-alueella ilmoitusta Imatran seudun ympäristötoimeen ei tarvitse tehdä, mikäli kanoja on vain muutama ja pienkanala sijaitsee yli 1000 neliön tontilla.

- Jos kanoja ottaa taajama-alueelle tai taajama-alueen ulkopuolella sijaitsevalle tiheämpään asutulle alueelle, pitää kanoista tehdä ilmoitus ympäristötoimeen. Siellä tapauskohtaisesti harkitaan, sallitaanko kanojen pito alueella. Hyvän tavan mukaista on myös kertoa naapureille aikeesta ottaa kanoja, Leiviskä kehottaa.

Kanojen pitäjän tulee ottaa huomioon myös mahdolliset määräykset, jotka koskevat siipikarjan pitämistä ulkona. Määräykset ovat voimassa keväällä lintuinfluenssaviruksen leviämisen estämiseksi.
- Maaliskuun alusta toukokuun loppuun lintujen muuttoaikana kanojen pitää olla sisätiloissa, tai ulkotiloissa verkon on oltava niin tiheäsilmäinen, etteivät muuttolinnut pääse verkon läpi, Rautio huomauttaa.

Perusta pienkanala - kurssi kanaharrastajille ja oman pienkanalan perustamista suunnitteleville Jaakkiman kristillisellä opistolla 25.–26.4.2014. Ilmoittautuminen 11.4.2014 mennessä Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai  opiston toimisto, puh. 05 6690 300. Hinta 100€.

Mari Lääperi