lauantai 11. heinäkuuta 2020

.

Oivalluksia, elämyksiä ja tekemisen iloa taiteen parissa

Ruokolahden kirjasto Suovillassa on mahdollista 1.-24. huhtikuuta ihailla kansalaisopiston lasten ja nuorten kuvataiteen kevätnäyttelyä nimeltään Kaaria. Taiteilijat ovat 4-6 –vuotiaista naperotaiteilijoista 13-16 –vuotiaisiin nuoriin tekijöihin. Tekniikat vaihtelevat  akryylimaalauksista upeisiin linoleikkaustöihin ja lyijykynätöistä ilmeikkäisiin savipupuihin. Teoksissa näkyvät eri materiaalien ilmaisulliset mahdollisuudet. Välillä teosta ollaan lähdetty tekemään valmiin kehyksen tyyliin sopivaksi ja välillä teokset ovat kolmiulotteisia akvaarioita. Ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä taidetta.
Värikkäät seepramaalaukset ja syksynväriset Sirkku-lintuset kiinnittävät näyttelyssä ensin huomion, samoin Ilona Luukisen kookas robotti ja Siiri Puustjärven suloinen pallokala. Hauskoja ovat kahvilla, musteella ja värikynillä tehdyt Verkossa-teokset, joista huomion kiinnittävät Vertti Luukkasen pelottavan aito hämähäkki sekä Liinu Sikiön upea perhonen.
Näyttelyssä on esillä pieni osa kansalaisopiston kursseilla viime syksyn ja tämän kevään aikana tehdyistä töistä. Opettaja Pauliina Rouhiainen kertoo lasten etenevän kuvataiteessa vaiheittain naperotaiteesta kuvataiteen perusteiden ryhmiin ja lopulta nuorten kuvataiteeseen. Toki myös kesken voi tulla uusia mukaan, joten ei hätää jos ei ole aloittanut 4-vuotiaana. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa taiteen tekemistä.

Rouhiaisen mukaan kuvataide kehittää muun muassa kaaoksen hallintaa, estetiikan tajua, ongelmanratkaisukykyä ja pitkäjänteisyyttä. Itse nuoret kuvataiteilijat ovat sanojensa mukaan mukana kursseilla, koska nauttivat taiteen tekemisestä. Emmi Suuntalan suosikkitekniikoita ovat lyijy, pastelliliidut ja maalit. Liinu Sikiö mainitsee savityöt ja akryylimaalit.
 
Kaikki nuoret kuvataiteilijat aikovat jatkaa taiteen parissa. Elisa Laakso suunnittelee kuvataiteesta ammattia ja toivoo pääsevänsä peruskoulun jälkeen Savonlinnan taidelukioon. Monet nuorista ovat harrastaneet kuvataidetta jopa seitsemän vuotta. Pauliina Rouhiaisesta on ollutkin hienoa seurata heidän kehitystään ajan kuluessa. Vaikka haastateltavat ovat kaikki tyttöjä, myös poikia on reilusti mukana kursseilla. Rouhiainen kertoo pojista monesti löytyvän esimerkiksi vahvoja sarjakuvien tekijöitä.

Lasten ja nuorten näyttelyn jälkeen Suovillassa jatketaan kahden aikuisten kuvataideryhmän näyttelyllä. Uudet kuvataiteen ryhmät alkavat jälleen syksyllä ja Pauliina Rouhiainen kehottaa kaikenikäisiä kuvataiteesta kiinnostuneita ilmottautumaan rohkeasti mukaan. Kesäkuun alussa on Taitotalolla tarjolla kesätaidekurssi 7-13 –vuotiaille lapsille. Kurssia vetää kolmatta vuotta Savonlinnan taidelukiota käyvä Santeri Hammarén.

Jaana Hellstén