sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

.

Kevään merkkejä

Kevät on saapunut tänne Pohjolaan. Joka vuosi kevät etenee omaan tahtiinsa ja oman aikataulunsa mukaan. Tietyt meidän ihmisten tekemät asiat toistuvat vuosittain,  luonto huolehtii omista tehtävistään. Kevään ensimmäisiä kukkia taitavat olla leskenlehdet, sinivuokot, krookukset ja skillat.  Muuttolinnut osaavat suunnistaa pesimäseuduilleen. Kiuruja tapaa harvemmin, mutta peippojen saapuminen tietää kesän olevan jo lähellä. Västäräkkikin ilmestyi maisemiin viime viikolla. Paikkauskolliset joutsenet ovat ensimmäisten saapujien joukossa, vaikka järvet ovat vielä jään peitossa.
Kuiva kevät teettää ongelmia sammakoille, joiden voi olla vaikea löytää sopivaa lammikkoa kutupaikaksi.

Omakotiasujille kevät tietää pihanharavointia ja puutarhan valmistamista kesää varten. Puutarhassa satoa ensimmäisenä saa raparperista ja nokkosesta. Suunnitelmat tulevan kesän kylvöistä ja istutuksista pyörivät mielessä.

Valitettavasti kevät paljastaa lumen alta myös luontoon kuulumattomia roskia. Kevätsiivouksen aikana kotoa löytyy hukattavaa tavaraa, mutta valitettavan usein ne toimitetaan aluekeräyspisteisiin tai jopa teiden varsille.
Myllyntaustassa, Myllärintie 4,  on avoinna jätekeräyspiste, joka on avoinna torstaisin ja perjantaisin. Silloin voi paikalle toimittaa rakennusjätettä, vanhoja huonekaluja sekä sähkölaitteita ja kestopuuta. Myllyntaustan pisteeseen voi toimittaa lisäksi myös metallia, pakkauslasia ja kartonkia.
Toukokuun alusta alkaen jätekeräyspiste on avoinna torstaisin ja perjantaisin kello 13 - 18 välisenä aikana. Talviaikaan avoinna vain torstaisin.  Ongelmajätteitä voi toimittaa Autokorjaamo Stenin pihassa olevaan konttiin arkipäivisin kello 8 - 17, perjantaisin kello 15 saakka.

Kevättä on rinnassa myös maantiellä liikkuvilla. Joskus vauhti yltyy käsittämättömiin nopeuksiin vaaraksi kaikille tiellä liikkujille. Näin kävi pääsiäissunnuntaina Simpeleellä, jossa Imatran liikennepoliisin partiot tapasivat kilpa-ajossa kaksi autoa, joista toisen nopeus poliisin tutkassa oli 195 ja toisen 165 km tunnissa. Alueella on 80 rajoitus. Poliisi tavoitti jälkimmäisen kuljettajan, jonka hiljattain saatu ajokortti siirtyi poliisin haltuun ja kuljettaja sai ajokiellon. Kovempaa vauhtia kaahannutta kuljettajaa poliisi ei tavoittanut.

Talven jäljiltä tiet ja muut alueet puhdistetaan hiekoitussepelistä. Eukkoaukiota oli viime viikon lopulla putsaamassa SP Väänäsen kuljettaja Juho Väänänen. Vesisuihku esti hiekan pöllyämisen. Nyt tori ympäristöineen on valmis kesän torikauteen, joka käynnistyy perjantaina 9. päivä toukokuuta.


Kansalaisopiston näyttely on myös kevään merkki. Talven uurastuksen tulokset tuodaan yleisön nähtäväksi ja kuultavaksi.
Kevätnäyttely Taitotalolla on avoinna 24. - 27.4. Taitotalolla torstaina ja perjantaina kello 12 - 18, lauantaina kello 11 - 16 ja sunnuntaina kello 11 - 13. Lasten kuvataidenäyttely Kaaria päättyy kirjastossa 24. päivä ja aikuisten kuvataide- ja keramiikkanäyttelyyn voi tutustua kirjasto Suovillassa 28.4. - 28.5. välisenä aikana kirjaston ollessa avoinna. AR