lauantai 11. heinäkuuta 2020

.

Tienparannus välille Käyhkää - Huuhkaala on suunniteltu valmiiksi, rahat puuttuvat

Helteisenä maanantai päivänä kokoontui Puumalan Sahalahteen joukko kansanedustajia ja kuntien päättäjiä nostamaan jälleen esille alueellisia tienparannuskohteita. Tilaisuutta isännöivät Puumalan kunnanjohtaja Matias Hilden ja Etelä-Karjalan liiton toimitusjohtaja Matti Viialainen. Tilaisuus toimi myös testinä, miten uuden vaalipiirin kansanedustajat tekevät yhteistyötä.

Matti Viialainen totesi, että tiesuunnitelma välille Käyhkää-Huuhkaala on valmistunut jo vuonna 2009. Kustannusarvio oli tuolloin  3,2 miljoonaa euroa. Kantatie 62 on jatkuvasti vilkkaassa käytössä. Siitä pitävät huolen puunkuljetukset Savosta Imatran suuntaan ja kemianteollisuuden kuljetukset Varkauteen. Matkailijamäärät tiellä ovat kasvaneet Imatran rajanylityspaikan vilkkaasta käytöstä johtuen. 

Matias Hilden kiitteli yhteistyötä tiehankkeen edistämiseksi Ruokolahden ja Puumalan kunnan välillä. Kantatie 62 kulkee molempien kuntien läpi ja on molemmille elintärkeä. Ruokolahden kunnanjohtaja Antti Pätilä muistutti vielä risteysalueesta Puumalantien ja Käringintien kohdalla. Keskustaajamassa ei saisi olla kantatien yli risteävää liikennettä, mutta Ruokolahdella näin on edelleen.
- Huoli on aito, pelko vakavista onnettomuuksista elää tiellä liikkujien keskuudessa, totesi Pätilä.

Tilaisuudessa oli paikalla viisi kansanedustajaa. Kaksi paikalla olleista kuuluu eduskunnan viestintä- ja liikennevaliokuntaan, Reijo Tossavainen (ps) ja Suna Kymäläinen (sd). Tossavainen arveli, että jos pääkaupungin pisararata toteutuu, muille hankkeille ei riitä määrärahoja. Pauliina Viitamies (sd) piti järjestettyä tilaisuutta hyvänä avauksena maakuntien välisen yhteistyön lisäämiseksi. Suna Kymäläinen kiitteli tiehankkeen valmista suunnitelmaa, jonka pohjalta tienparannus sattaisi käynnistyä, joko lisätalousarviossa tai työllisyyshankkeena.

Jukka Kopra (kok) totesi, että nyt harjoitellaan maakuntien välistä yhteistyötä. Kopra korosti, että eduskuntaan lähetettävä viesti tienparannuksen tarpeesta tulee olla yhtenäinen ja että kaikki ovat hankkeen takana yksissä tuumin. 

Matti Viialainen toi esiin mahdollisuuden hakea taustatukea tienparannukseen eri teemoista. Teemoja voisivat olla puu, matkailu, Venäjä ja Saimaa. Viialainen ihmetteli, miksei osaa autoilijoilta kerättävistä veroista korvamerkitä teiden kunnostukseen.

Katri Komi (kesk) arveli, että tienparannuskohteet kantatie 62 ja valtatie 13 tulevat esiin seuraavissa hallitusneuvotteluissa.

Ely-keskuksen  Mirko Juppi totesi, että tiesuunnitelma välin Käyhkää - Huuhkaala parantamiseksi on tosiaan valmis ja hyväksytty. Sen toteuttaminen on lisätty hanketoiveisiin elinkeinopoliittiseksi tiehankkeeksi. Kustannusarvio on tällä hetkellä neljä miljoonaa euroa.

Kansanedustajat saivat mukaansa tietopaketin kantatie 62 sekä valtatie 13 tämän hetken tilanteesta ja korjausperusteista. Mukana olivat myös Kaakkois-Suomen Kuljetusyrittäjien sekä Metsäalan Kuljetusyrittäjien lausunnot. Näissä lausunnoissa tuotiin esiin huoli tiellä liikkujien turvallisuus, kun  liikennemäärät kasvavat ja teillä liikkuvat uudet 76 tonnin yhdistelmärekat.

Paikalla olleet kansanedustajat arvelivat, että tällä hallituskaudella parannushanke kantatiellä 62 välillä Käyhkää - Huuhkaala tai valtatiellä 13 eivät nytkähdä eteen päin. Tarpeellisia tiehankkeita kuuluu olevan eri puolilla Suomea.Valtatie 6  sai perusparannusrahaa välille Taavetti - Lappeenranta. Suna Kymäläinen arveli, että jos ylimääräistä rahaa jostain löytyy, se ohjataan muualle Suomeen.

Airi Ruokonen