tiistai 26. toukokuuta 2020

.

Viikonloppuna Lappeenrantaan kokoontuu tuhatmäärin karjalaisia

Karjalan Liitto yhdessä lappeenrantalaisten toimijoiden kanssa järjestää karjalaisten kesäjuhlat 13. - 15.6. Lappeenrannassa. Edellisten juhlien järjestämisestä Lappeenrannassa on kulunut jo kolmekymmentä vuotta, Imatralla kesäjuhlat pidettiin 1990-luvun lopulla.  Tämän vuoden tapahtuma, jonka teemana on Haastellaan Lappeenrannassa, on järjestyksessä 66. tapahtuma, kertoi Karjalan Liiton toiminnanjohtaja Satu Hallenberg.
- Kaikki hyvä, mitä lappeenrantalaisista on saatu esille, on otettu käyttöön, totesi järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Eevaliisa Kurki.
Lappeen Martat huolehtivat kahvituksesta, Lappeenrannan tukipalvelut huolehtivat, että juhlavieraille riittää ruokaa ja paikalliset toimivat liikenteenvalvojina. Liikenteensuunnittelussa mukana oleva Kalevi Horppu kehotti paikallisia asukkaita jättämään autot kotiin ainakin sunnuntain pääkulkueen ajaksi.

- Aamusta iltaan on huhkittu, totesi Eeva-Liisa Kurki maanantain tiedotustilaisuudessa.
Juhliin on tulossa linja-autoilla ja muualta Suomesta 5 000 -7000 karjalaista ja järjestäjät toivovat, että mahdollisimman moni eteläkarjalainenkin osallistuisi kolme päivää kestäviin juhliin. Ohjelma käynnistyy perjantaina Karjala-lehden 110-vuotisjuhlaseminaarilla, jossa aiheena on median ja lehdistön rooli. Perjantain ohjelmassa on myös risteilyä Saimaan aalloilla. Taito Etelä-Karjala esittelee paikallisia kansallispukuja ja ammattiopistolla on esillä pöytäliinanäyttely.

Lauantaina runsas ohjelma

Lauantaina ohjelma alkaa kello 9 karjalaisella torilla Kimpisen koulukeskuksessa, tori on avoinna ilta kuuteen. Lauantain ohjelmassa aamupäivällä on myös maratonia lentokentän ympäri, kyykkäkisa, pitäjä- ja sukuseurojen infoa sekä näyttelyitä, työpajoja lapsille, piirakkakilpailuja sekä kuorokavalkadi. Kesäjuhlien avajaisia vietetään Urheilutalolla kello 14.30. Juhlassa esiintyy muun muassa Taidekoulu Estradin lapset.

Lauantain iltapäivän ohjelmaan mahtuu vielä muistojen iltakirkko Marian kirkossa, ortodoksinen vigilia Jumalansynnyttäjän suojeluksen kirkossa sekä Viipurin Lauluveikkojen konsertti. Jalalla pistetään koreaksi kansantanssikonsertissa Lappeenranta-salissa sekä urheilutalon juhlatansseissa, joissa tahdit tanssille antaa Korsuorkesteri ja Timo Forsmanin orkesteri.
Nuoriso kokoontuu kohtaamaan toisiaan Monarilla kello 20 alkaen.
- Joka tunnille on tarjontaa, lupasivat järjestäjät. Osa tapahtumista on maksullisia, mutta hinnat ovat kohtuullisia. Useampiin tilaisuuksiin alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi.

Sunnuntain ohjelmassa on ortodoksinen liturgia sekä karjalainen messu Lappeen Marian kirkossa sekä messu kaupungin kirkossa. Juhlien näyttävin osuus on juhlakulkue, joka järjestäytyy Rakuunamäellä kello 11.15 ja lähtee liikkeelle Valtakatua myöten kohti Kimpisen Urheilukeskuksessa pidettävää pääjuhlaa, joka alkaa kello 14.30.
Perinteiseen tapaan kulkueeseen pukeudutaan kansallispukuun tai fereesiin, jos sellainen on olemassa. Miehet laittavat mustat housut ja valkoisen paidan. Kertakäyttöinen, läpinäkyvä sadetakki on hyvä olla sateen varalta mukana. Juhlapuhujaksi on lupautunut Lehmusten kaupungin tunnetuksi tehnyt kirjailija Laila Hirvisaari, pääjuhlan musiikista huolehtii Ratsuväen soittokunta.

Juhlien suojelija

Valtioneuvos Riitta Uosukainen toimii juhlien suojelijana. Uosukainen sai tänä vuonna Karjalan Liiton Pro Carelia -ansiomerkin. Uosukainen on tyytyväinen siitä, että näissä juhlissa karjalaisuutta katsotaan eri näkökulmista.
- Etelä-Karjala on olemassa ja se sykkii voimakkaasti, totesi Uosukainen. Hän rohkaisi maakunnan asukkaita olemaan ylpeitä ja tietoisia karjalaisuudestaan, samaan malliin kuin pohjoiskarjalaiset ovat.

Karjala Liiton toiminnanjohtaja Satu Hallenberg on juuriltaan imatralainen. Tuleminen Etelä-Karjalaan juhlia pitämään oli mieluinen asia.  Satu, omaa sukua Nieminen, aloitti yhteiskoulun Vuoksenniskalla ja ehti olla vuoden verran Imatrankoskella Riitta Uosukaisen oppilaana.

Satu Hallenberg kertoi, että Karjalan Liittoon tulee uusia jäseniä vuosittain yli 2000. Entisiä jäseniä tietenkin poistuu joukosta, mutta voima on karjalaisten jälkeläisissä.
- Kun ollaan kaukana juurista, karjalaisuus korostuu, totesi Hallenberg.
Karjalaiset juhlivat pitkin kesää eri sukujen ja eri pitäjäseurojen voimin. Karjala Liiton toiminnanjohtaja toivoo mukaan viikonlopun tilaisuuksiin mahdollisimman paljon myös paikallista väkeä.
 - Jos olet kiinnostunut karjalaisesta kulttuurista, tule mukaan, kehotti Hallenberg.

Airi Ruokonen