keskiviikko 3. kesäkuuta 2020

.

Haukkavuori on historiallinen nähtävyys

Yksi Ruokolahdella olevista kiinnostavista luontokohteista on Haukkavuori, joka on vanha rajamerkkivuori. Haukkavuori mainitaan Etelä-Karjalan maakunnan korkeimmaksi paikaksi, korkeutta vuorella on merenpinnasta yli 170 metriä. Alapuolella olevasta Sarajärvestä vuori kohoaa liki 80 metrin korkeuteen.

Haukkavuorelle on Rautjärven puolelta hyvä opastus. Kuutostieltä on matkaa Haukkavuorentielle noin 20 kilometriä ja Haukkavuorentiellä on opastus parkkipaikalle, josta on jalan tehtävää matkaa vuorelle noin 800 metriä. Polku kipuaa vuoren huipulle. Jalkoihin kannattaa katsoa ja parissa paikassa polulle on asennettu pitkospuut.

Haukkavuori sijoittuu retkeilyreitin varrelle, joten patikoidenkin pääsee perille kohteeseen.

Vuorelle kapuaminen on vaivan arvoinen. Edessä avautuu huikaiseva näköala Sarajärvelle ja korkeusero tuntuu. Haukkavuori on historiallisesti merkittävä paikka, sillä valtakunnanraja on piirretty kulkemaan tältä paikalta kolmessa eri rauhanteossa: Pähkinäsaari 1323, Täyssinä 1595 ja Uudenkaupungin rauha vuonna 1721.

Kallioon hakatut kahden valtion merkit ovat Uudenkaupungin rauhan ajalta. Haukkavuori on Suomen Kulttuuriperinnön säätiön omistuksessa ja se sijaitsee Ruokolahden ja Rautjärven rajalla. AR