keskiviikko 3. kesäkuuta 2020

.

Äitsaarikierroksella panostetaan lapsiin

Äitsaarella on ensi viikon sunnuntaina 20.7 klo 12-17 luvassa jälleen vilkas päivä, kun perinteinen Äitsaarikierros vetää saaren täyteen innokkaita kiertäjiä. Monelle perheelle Äitsaarikierros on odotettu retkipäivä, jossa viihdytään koko päivä eläimiä ja maaseudun elämää ihmetellen, herkullisia ruokia syöden ja tuttujen kanssa tarinoiden.

Info-piste on totuttuun tapaan Äitsaaren kylätuvalla.  Tiedon ja karttojen lisäksi kylätuvalta saa ternimaitoa ja Swipe-tuotteita. Ensimmäinen piste on Susanna ja Pekka Hännisellä. Heillä on tarjolla erilaisia leivonnaisia, lettuja, kahvia, käsitöitä, perunoita ja porkkanoita.  Susanna kertoo paistavansa kierrokselle myyntiin pitsauunissaan 600-700 karjalanpiirakkaa, tekevänsä pullaa 13 litran taikinasta ja leipovansa 80-90 rieskaa. Silti tuotteet loppuvat useimmiten kesken ennen kierroksen loppua. Koko suku on valjastettu avuksi tapahtumaan.

Toisella pisteellä Virve Rikkosen luona on myynnissä kuivakukkia ja käsin huovutettuja tossuja. Kolmas piste on Soili ja Tauno Äikään sekä Maija ja Jouni Kinnusen luona. Heiltä löytyy leivonnaisia, lihapulla-salaattilounas, lettuja ja kahvia. Tarjoilut ovat vanhan navetan sisätiloissa ja navetan vintillä on musiikkia. Eläimiäkin löytyy katseltavaksi: poni, hevosia, lampaita, kaneja ja kanoja.

Erja ja Jarno Liukalla on myynnissä ternimaitoa. Lisäksi pisteestä löytyy poni-ajelua, hevonen, vasikoita, lehmiä ja lelukirppis.

Veneellä Retsolaan?

Retsolassa Ruokolahden Erätovereiden pisteessä on vohveleita, jäätelöä ja kahvipiste. Lisäksi löytyy kirpputori, nuotiomakkaraa, onnenpyörä ja uimaranta. Sauna on lämmin klo 16-17. Tunnelmaa luo live-musiikki ja lapsille on järjestetty omaa puuhaa. Puuceet ovat yleisön käytössä ja pisteelle pääsee  veneelläkin.  Retsolassa esitellään myös Sininen Haapavesi -hanketta.

Kuudes piste on Anu ja Heikki Narisella. Kahvin lisäksi tarjolla on suosittu annos paistettua merilohta Äitsaaren kasvisten kera.  IPV lahjoittaa ruokailijoille liput peliin. Katseltavaakin löytyy hevosissa ja amerikan miniatyyrihevosissa. Makeannälkään voi syödä hattaran. Kimmo Tiilikainen on mukana Narisen pisteellä. Häneltä voi ostaa luomuporkkanaa, -kurkkua, -kesäkurpitsaa, -perunaa ja -sipulia.

Viimeinen ja uusin piste on talkoilla vuonna 1936 rakennettu Hännilän seurojentalo. Pisteellä on kahvio, arpajaiset, hanurimusiikkia, käsitöitä, kirpputori ja seurojentalon esittely.  Äitsaaren hirvimiehet esittelevät nylkykuuriaan. Lapset pääsevät tekemään Katja Paakin ohjauksessa ympäristötaidetta klo 13-16. Ilta huipentuu Irti-teatterin esitykseen Pyykkärit. Lipunmyyntiä esitykseen on myös kierroksen aikana. 

Kierroksen järjestäjät muistuttavat, että kiertää voi ruuhkan välttämiseksi toiseenkin suuntaan. Suikkalan lavan  jälkeen voi silloin kääntyä ajamaan Lempiälään. Vaikka hiekkatietä on pitkälti, ennen pitkää tulee vastaan Hännilän seurojentalo ja kierros voi alkaa.

Jaana Hellstén